Головна Блог Сторінка 106

Розсада перцю: правильно підготовлене насіння дасть гарні сходи розсади

Досить часто ми стикаємось з проблемою вирощування розсади перцю. Ця рослина досить примхлива і потребує особливої уваг. Тому, щоб мати гарну розсаду перцю, потрібно правильно підготувати насіння. Тоді сходи розсади будуть сильними і дружніми.

Розсада перцю, як правильно відібрати насіння для висівання на розсаду

Дуже важливий фактор для отримання міцних рослин – пророщування насіння перцю. Багато людей роблять помилку, завчасно не проростивши насіння перцю на розсаду. . Якщо насіння перцю проростити, то схожість буде значно вище. Насіння перцю має міцну оболонку, саме тому ростку складно пробитися крізь неї.

Для висівання на розсаду, можна використовувати як покупне, так і те, що зібрали в себе на городі. При дотриманні всіх правил і перше, і друге – будуть мати гарні наслідки.

Покупне насіння. Зазвичай покупне насіння вже оброблене і тому вже нічого не потрібно робити. Але потрібно перевірити на упаковці – виробники зазначають всі параметри насіння, у тому числі – оброблене чи ні.

Назбиране насіння на городі потрібно обробити від інфекцій. Для цього існує декілька способів.

Самий простий спосіб знезаразити насіння перцю з городу:

  • необхідно зробити розчин марганцю і опустити туди насіння на 15 хвилин. Після чого його промити у проточній воді.

Розсада перцю, як правильно замочувати насіння

Розсада перцю, як правильно підготувати: відбір насіння перцю
Як правильно замочувати насіння перцю

Дуже важливо перед висівання на розсаду, замочити насіння перцю. Замочувати насіння потрібно у відстояній воді або талій. вода повинна бути ледь теплою (ні в якому разі не холодною. Термін замочування – не більше доби.

Щоб замочити насіння перцю, Вам необхідно взяти пласку посудину. На її дно кладеться волога тканина. Саме на цю тканину обережно викладається насіння перцю. Потім, так само обережно, зверху наливається відстояна вода, щоб вода лише трохи покривати тканину.  Важливо контролювати кількість води, тому що, якщо води буде забагато, насіння може запариться. У такому випадку воно вже не підходить для висівання на розсаду.

Перед посадкою потрібно заздалегідь підібрати ємність для розсади перцю.

Через добу насіння можна вже використовувати для посадки. Якщо все було зроблено правильно, то вже через 20 днів можна побачити перші сходи.

Родючий грунт для розсади – запорука майбутнього гарного урожаю

Якісний грунт для розсади – важливий фактор для її вирощування. Його оптимальний склад дозволить рослинам отримати всі необхідні компоненти для гарної схожесті та здоров’я. Родючий грунт для розсади можна підготувати самостійно, враховуючи потреби рослини, що висівається на розсаду.

Основу грунту зазвичай складає торф. Для надання йому пухкості додають вермикуліт, перліт, крупнозернистий пісок, тирсу, висівки, лушпиння злакових культур, подрібнений мох сфагнум. Непогано себе зарекомендував і гідрогель, оскільки має здатність утримувати і поступово віддавати воду, рівномірно зволожуючи грунт.

Родючий грунт для розсади баклажану і перцю

Готуємо грунт для цих культур за такими пропорціями. Беремо суміш з дернової землі і перегною (2: 1) або дернової землі, торфу і піску (5: 4: 1). Можна змішати торф і перліт (1: 1) і збагатити грунт для розсади добривами. На 10 л суміші додають 15-20 г аміачної селітри, 20 г сірчанокислого калію, 40 г суперфосфату, 100 г доломітового борошна (або 1,5 л банку деревної золи).

Важливо: ці культури потребують нейтральну кислотність грунту.

Після підготовки грунту, потрібно правильно підготувати насіння перцю для висівання на розсаду.

Розсада баклажанів також потребує виконання певних агротехнічних правил підготовки насіння для розсади.

Плодючий грунт для розсади помідорів

Для розсади томатів добре підходить грунт із суміші дернової землі і перегною (1: 1: 1), на 10 л суміші додайте 5-10 г аміачної селітри, 40-50 г суперфосфату, 15-20 г сірчанокислого калію й 1 стакан деревної золи.

Томат витримує слабокислий грунт – pH 5,5-6,6.

Родючий грунт для розсади капусти

Для цього овочу оптимальний склад родючого грунту: дернова земля, перегній, пісок, торф або тирса (2: 2: 1: 1), 100 г доломітового борошна або крейди, щоб кислотність грунту була близька до нейтральної (pH 6,0-7,0).

Після підготовки грунту, важливо правильно підготувати насіння капусти. Цвітна капуста має деякі нюанси по вирощуванню, на які варто зважати при висіванні розсади.

Родючий грунт для розсади однорічних квітів

Якщо Ви плануєте висаджувати однорічні квіти через розсаду, важливо також потурбуватися про родючість грунту. Для них готуємо суміш з дернової землі, перегною і піску (1: 1: 1) або з дернової (листової) землі і піску (4: 1).

Плодючий грунт буде ідеальним для розсади, якщо він легкий, пухкий, пористий, добре утримує воду. Грунт не повинен бути занадто плодючим, надлишок органіки може спровокувати хвороби і сповільнити зростання сходів. У помірно родючому субстраті добре розвивається коренева система, розсада не переростає, краще переносить пересадку у теплицю чи у відкритий грунт.

Перед висіванням насіння на розсаду, варто заздалегідь визначитися з ємностями, які найкраще підходять для рослини.

Рецепт млинців на розсолі легко готувати і ці млинці сподобаються своїм оригінальним смаком

Після закаток досить часто залишається розсіл. І не треба його виплавати! Адже можна приготувати смачні млинці, які сподобаються своїм оригінальним смаком, а даний рецепт млинців має свою родзинку – він готується на розсолі. При чому для випікання цих млинців підходить будь-який розсіл – з помідорів, огірків і навіть – від квашеної капусти.

Млинці на розсолі: інгредієнти за рецептом

Як вже зазначалося, для приготування цих млинців можна використовувати будь-який розсіл. Але важливо, щоб він не був каламутним і не надмірно солоним.

Інгредієнти

  • розсіл – 400 мл;
  • борошно – 260 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • олія –  3 столові ложки;
  • цукор – 1 столова ложка.

Перед приготуванням всі продукти треба вийняти з холодильника, щоб розсіл і яйце, як й інші інгредієнти, були кімнатної температури.

Рецепт приготування млинців на розсолі

Тісто для цих млинців по консистенції нічим не відрізняється від звичних млинців.

  1. Розсіл, який буде використовуватися, потрібно процідити, щоб там не було залишків прянощів (скибочки часнику, шматочки лаврового листа, перець горошком).
  2. Виливаємо розсіл в глибоку миску, розбиваємо туди яйце, додаємо цукор і збиваємо виделкою або вінчиком.
  3. Далі потрібно влити олію і ретельно перемішати.
  4. Потрібно просіяти борошно через сито і висипати в миску до розсолу. (Якщо так смакує, можна додати трошки ваніліну чи кориці).
  5. Потім треба ретельно перемішати тісто до повної однорідності, треба слідкувати, щоб не було грудочок.
  6. Наше тісто готове і можна смажити, як робимо звичайно. (Щоб млинці не прилипали до пательні, треба, щоб вона буле добре розігріта).

Млинці можна присипати цукровою пудрою або прикрасити ягодами, варенням чи просто їсти зі сметаною чи вершковим маслом.

Корисні поради і рецепти млинців

Як приготувати млинці, уникнувши помилок і від чого залежить смак млинців

Рецепт млинців «3 склянки» легко і швидко готувати

Оригінальний рецепт різнокольорових млинців

Тоненькі млинці з секретним інгредієнтом будуть смакувати і їх легко приготувати за покроковим рецептом

Панкейк з бананом, рецепт смачного сніданку

Вірші для мами і бабусі напередодні весни

Скоро прийде весна і з першими сонячними промінчиками й квіточками, діти будуть вітати своїх найдорожчих людей – маму і бабусю з настанням весни. Ці слова можуть бути різними, але вони щиро будуть звучати з дитячих вуст. Вірші для мами і бабусі від славетних українських авторів напередодні весни читають діти

Вірші для мами напередодні весни

Вірші для мами і бабусі напередодні весни
Дитячі привітання найкращій людині на світі – мамі

Анатолій Костецький

Все починається з мами

Можна у світі

чимало зробити:

перетворити

зиму на літо,

можна пізнати

стежки таємничі

та підкорити

далеч космічну.

Можна

характер свій

подолати,

штурмом

вершини науки

узяти,

можна пройти

крізь пустелі

та хащі…

Тільки без мами —

не можна нізащо:

все найдорожче,

що є тільки з нами,—

все починається

з нашої мами!

Вірші для мами порадують найріднішу людину

Читаємо та вчимо

Роман Завадович

Молитва за маму

Є в мене найкраща на світі матуся,

За неї до Тебе, Пречиста, молюся.

Молюся устами, молюся серденьком

До Тебе, небесна Ісусова Ненько.

Благаю у Тебе дрібними словами

Опіки та ласки для любої мами.

Пошли їй не скарби, а щастя і долю,

Щоб дні їй минали без смутку, без болю.

Рятуй від недуги матусеньку милу,

Даруй їй здоров’я, рукам подай силу,

Щоб вивела діток у світ та й у люди,

Щоб ними раділа-пишалась усюди.

За це я складаю в молитві долоні

До Тебе, Царице, на соняшнім троні.

Оксана Кротюк

Найкраща мама

У котика Мурчика мама кицюня,

В цапочка рогатого мама козуня,

В лошати маленького мама конячка,

А в цуцика, всім це відомо, собачка.

У кожного з них мама тільки одна,

І в цілому світі найкраща вона.

Вірші для бабусі напередодні весни

Вірші для мами і бабусі напередодні весни
Привітання любій бабусі

Анатолій Костецький

Бабусі

Дай, бабусю,

поцілую

сивину твого волосся,

теплим диханням

зігрію

снігом вибілені коси.

Може,

і на них

розтане

лоскотливий

іній срібний,

мов химерні візерунки

на замерзлій

з ночі

шибі…

О. Василенко

Бабусині руки

Миють мене і годують,

Пестять мене і милують.

Ними все вміє бабуся робити:

Шити, в’язати й варити.

Люблю їх до щік притулити

(Дай, Боже, їм довго жити!)

Золоті бабусині руки.

Б. Зінченко

Бабусині казки

У бабусі руки вмілі,

А казки – чудові, милі.

Миготять в повітрі шпиці,

За клубочком скаче киця.

А нитки все в’ються, в’ються,

А казки рікою ллються…

Ляжу в ліжко, та не спиться –

Нову казку в’яжуть шпиці.

Вірші для мами і бабусі напередодні весни читаємо та вчимо

***

Хто нас дуже, дуже любить,

Нагодує, приголубить?

Це бабуся молоденька,

Це моєї мами ненька.

Неймовірні вірші для любої бабусі від великої поетеси, передають ніжність і любов

Ліна Костенко

Вірш про бабусю

Старесенька  іде  по  тій  дорозі.

Як  завжди.  Як  недавно.  Як  давно.

Спинилася.  Болять  у  неї  нозі.

Було  здров’я,  де  тепер  воно?

І  знов  іде…  Зникає  за  деревами…

Світанок  стежку  снігом  притрусив.

Куди  ж  ти  йдеш?  Я  жду  тебе.  Даремно.

Горить  ліхтар,  ніхто  не  погасив.

Моя  бабусю,  старша  моя  мамо!

Хоч  слід,  хоч  тінь,  хоч  образ  свій  залиш!

Якими  я  скажу  тобі  словами,

що  ти  в  мені  повік  не  одболиш!

Земля  без  тебе  ні  стебла  не  вродить,

і  молоді  ума  не  добіжать.

Куди  ж  ти  йдеш?  Твоя  наливка  бродить,

і  насіння  у  вузликах  лежать.

Ну,  космос,  ну,  комп’ютер,  нуклеїни.

А  ті  казки,  те  слово,  ті  сади,

і  так  по  крихті,  крихті  Україна  –

іде  з  тобою,  Боже  мій,  куди?!

Хоч  озирнись!  Побудь  іще  хоч  трішки!

Вже  й  час  є  в  тебе,  пізно,  але  є  ж.

Зверни  додому  з  білої  доріжки.

Ось  наш  поріг,  хіба  не  впізнаєш?

Ти  не  заходиш.  Кажуть,  що  ти  вмерла.

Тоді  був  травень,  а  тепер  зима.

Зайшла  б,  чи  що,  хоч  сльози  мені  втерла.

А  то  пішла,  й  нема  тебе,  й  нема…

Старесенька,  іде  чиясь  бабуся,

і  навіть  хтозна,  як  її  ім’я.

А  я  дивлюся  у  вікно,  дивлюся,

щоб  думати,  що,  може,  то  моя.

Риби, народжені 23 лютого, характер цього знаку зодіаку, кохання та сумісність

Знак зодіаку Риби, народжені цього дня, мають спільне з іншими Рибами та те, що їх вирізняє серед свого зодіаку. Що цікавого можна дізнатися про Риби, народжені 23 лютого їх характер, кохання та сумісність, сильні та слабкі сторони та здоров’я Риб. Гороскоп по даті народження 23 лютого дає поради астролога для цих Риб

Знак зодіаку Риби, народжені 23 лютого, астрологічні параметри, сильні та слабкі сторони

Магія представників знаку зодіаку, народжених 23 лютого, духовні за своєю суттю, незалежно від своїх конкретних переконань.

Загальні параметри для знаку зодіаку Риби, народжені 23 лютого

  • Планета – Юпітер
  • Стихія – Вода
  • Вдалий день – Четвер
  • Щасливі кольори – морський зелений, індіго, аква
  • Щасливі числа – 3, 7, 12, 16, 21, 25, 30
  • Камінь – Аквамарин та аметист.

Сильні сторони характеру Риб, народжених цього дня

  • творчий;
  • чуйний;
  • талановитий;
  • щедрий;
  • мрійливий;
  • романтичний.

Негативні риси знаку зодіаку Риби, у кого день народження 23 лютого

  • надмірна емоційність;
  • легко довіряють іншим та піддаються впливу;
  • іноді нечесні;
  • поринають в ілюзії;
  • нереалістичні очікування.

Цього дня народжуються незалежні, впевнені у собі та своїх силах, амбітні натури. Все буде: злети і падіння, багато заздрісників, таємних ворогів, які будуть плести інтриги та розпускати плітки, життя в цих Риб буде бурхливим і несумним.

Кохання та сумісність Риб, народжених 23 лютого

Грандіозні почуття кохання живуть усередині тих Риб, у кого день народження 23 люте. У їхньому підході до кохання немає нічого типового. І, хоча вони покладаються на свою повсякденну рутину, щоб витягти себе з емоційної внутрішньої битви, це рідко спрацьовує, тому що ці Риби шукають хвилювання та сюрпризів у своїх емоційних зв’язках. Навчені висловлювати свої емоції у вигляді віддачі, їм може бути важко знайти когось, хто відплатить їм такою самою увагою та турботою.

Залежно від виховання, Риби, народжені цього дня, можуть бути, як надто ідеалістичними стосовно своїх поглядів на відносини, так і вкрай депресивні.

Доброзичлива натура Риб, народжених 23 лютого, приведе їх до позитивного мислення. Проте це не означає, що ці Риби вважатимуть, що заслуговують на кохання, в яке по-справжньому вірять. Їх  особисте почуття цінності визначатиме кількість кохання, яке вони будуть готові прийняти, і це нелегко збалансувати з тим, що вони готові дати.

Риби, народжені 23 лютого, найбільш сумісні зі знаком зодіаку Рак та Скорпіон.

Гороскоп по даті народження Риб 23 лютого: кар’єра та робота

Риби, народжені цього дня, наділені талантами, здібностями та можливостями. Сонячний знак 23 лютого показує, що їх здібності роблять цих Риб розбірливими, коли справа доходить до вибору роботи. Вони часто відокремлюєте “погану” роботу від “хорошої” і вибирають найкращу.

Знак зодіаку Риби, народжені 23 лютого, завжди шукають роботу, яка дасть їм можливість продемонструвати свої навички та за яку буде достойна винагорода.

В Риб, народжених цього дня, хороші управлінські навички, які дозволяють їм краще керувати своїм часом. Вони не дуже зважають, в чому саме полягає робота, тому що вони вміють керувати своїм часом – прекрасні навички тайм-менеджменту.

Як правило, Риби, в яких день народження припадає на 23 лютого, працелюбні та альтруїстичні. Їх чудові комунікативні та соціальні навички роблять цих Риб гарним фахівцем зі зв’язків з громадськістю. Коли справа доходить до управління фінансами, то вони прекрасні менеджери. Однак у цих Риб виникають спокуси легковажно витратити гроші.

День народження 23 лютого знак зодіаку Риби: здоров’я

Народжені 23 лютого часто перевтомлюються. Вони повинні навчитися відпочивати та розслаблятися. Спокійний сон відіграє вирішальну роль у їхньому здоров’ї. Тому спальня цих людей має бути зручною. Через свою високу чутливість, Риби, народжені 23 лютого, дуже чутливі до приємних фізичних процедур — наприклад, масажу.

Витончений смак проявляється у відношенні Риб, народжених цього дня, до їжі. Вони чудово готують і навіть здатні винайти якусь нову страву на основі традиційних рецептів. Однак, Рибам, народженим цього дня, слід стримувати свої апетити, їм піде на користь збалансоване харчування з використанням продуктів, в яких помірний вміст жирів. Гороскоп по даті народження 23 лютого рекомендує знаку зодіаку Риби щодня займатися легкими фізичними вправами.

Поради для Риб, народжених 23 лютого

  • Треба слухати інших, ніколи не відмовлятися від їхньої допомоги.
  • Не можна бути найкращим завжди і в усьому.
  • Слід навчитися поступатися дорогою іншим, коли це необхідно.
  • В особистому житті треба бути обережнішими та дбайливішими.
  • Не можна забувати відпочивати та отримувати задоволення.

Гороскоп по даті народження для Риб

Гороскоп Риб, народжених 19 лютого

День народження Риб 20 лютого

Риби, народжені 21 лютого

Гороскоп для Риб, які народилися 22 лютого

Риби, народжені 25 лютого

Грунт для розсади: правильний склад і заборонені компоненти для суміші

Висаджуючи розсаду, господині часто стикаються з ситуацією, що покупний грунт поганої якості. Тому корисні поради, як підготувати грунт для розсади самостійно будуть в нагоді. Також, корисною буде інформація, який правильний склад грунту необхідний, щоб наша розсада була сильною і життєздатною. Водночас з необхідними речовинами, потрібно знати, які компоненти заборонено додавати у суміш для розсади, щоб не нашкоди насінню і самим паросткам.

Грунт для розсади: яким він повинен бути

Щоб насіння своєчасно проклюнолося і наша розсада була здоровою і міцною, треба пам’ятати характеристики якісної суміші для розсади

  • поживний (містить макро – і мікроелементи);
  • пухкий і легкий;
  • вологоємний (здатний вбирати і утримувати вологу);
  • нейтральний (оптимальний рівень pH – від 6, 5 до 7);
  • чистий (грунт не повинен містити насіння бур’янів, шкідників, хвороботворних мікроорганізмів).

Щоб компоненти грунтосуміші об’єдналися в єдине ціле, потрібно залишити грунт в ємності мінімум на 21 день

Грунт для розсади: правильний склад грунтосуміші

суміші для розсади
Органічні і неорганічні компоненти суміші для розсади

Будь-яка суміш для розсади – чи покупна, чи зроблена самостійно, повинна містити як органічні так і неорганічні складові.

Органічні речовини, як можна додати у грунт для розсади

  • дерновий ґрунт (слід заготовити до того, як почнуться морози);
  • городня земля;
  • листовий перегній (зрілий компост з здорового листового опаду);
  • перегній (перегнилий протягом 5 років гній);
  • компост (різні органічні залишки, перегнилі до однорідної маси);
  • низинний торф (близький до нейтрального рівня кислотності);
  • мох-сфагнум;
  • лузга соняшника або гречки;
  • подрібнена яєчна шкаралупа;
  • деревна зола;
  • крейда і доломітове борошно.

Які неорганічні компоненти грунта для розсади треба додавати у суміш

  • перліт;
  • вермикуліт;
  • гідрогель;
  • керамзит;
  • подрібнений пінопласт.

Наряду з цими важливими компонентами, є речовини, які ні в якому разі не можна додавати у грунт для розсади

Заборонені інгредієнти для грунотової суміші для розсади

  • свіжий гній і незрілий компост – органічні речовини, які продовжують розкладатися, можуть виділяти тепло і різко скоротити вміст азоту в ґрунті, в результаті чого коренева система розсади може загинути;
  • глина – може сильно ущільнити ґрунтову суміш, порушити повітряний і водний обмін, що також призведе до загибелі рослин;
  • чайна заварка;
  • залишки фруктів.

Грунт для розсади: як знезаразити суміш

Існує кілька способів, про які всі знають, але нагадаємо їх.

  • виморозити (2-3 рази за зиму виносити мішки з грунтом на вулицю до повного замерзання і вносити у приміщення для розморожування);
  • прожарити (прогріти 4-5 кг грунту, виклавши на деко, в духовці при температурі +130°C…+150 °C протягом 30 хвилин);
  • пропарити (залити окропом, закрити кришкою, залишити до охолодження води, дати воді стекти, а грунту – просохнути);
  • протравить (пролити розведеними по інструкції інсектицидом і фунгіцидом – наприклад, Фітоспоріном і Фітовермою).

Мінус всіх цих методів у тому, що в результаті гинуть не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми, що містяться в грунті. Але це можна виправити за допомогою біопрепаратів (Тріходермін, Сяйво й інші) заселити спорожнілу після знезараження грунт новими корисними мікроорганізмами.

Начинка для млинців з грибів, м’яса і курячої печінки

Млинці люблять і діти, і дорослі. А млинці з начинкою додають ситості і нового смаку. Начинка може бути як м’ясною, грибною, так і солодкою. Пропонуємо рецепт для млинців, де начинка з грибів, м’яса і курячої печінки

Начинка для млинців з грибів

Рецепт грибної начинки для млинців
Грибна начинка для млинців

Щоб приготувати цю начинку з грибами і цибулею, краще використовувати свіжі гриби. Завдяки цьому начинка буде більш соковитою.

Інгредієнти

  • шампіньйони (печериці) – 0,5 кг;
  • цибуля – 1 шт.;
  • вершкове масло – 3 столові ложки;
  • свіжий кріп;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування начинки з грибів

  1. Печериці треба почистити і подрібнити.
  2. Далі слід почистити і подрібнити цибулю і обсмажити на розтопленому маслі до прозорості, потім додати печериці і смажити, помішуючи, близько 10 хвилин.
  3. В обсмажені печериці додаємо перець і сіль за смаком.
  4. Отриману масу перекладаємо в кухонний комбайн, додаємо зелень кропу і перемішуємо до однорідної маси.
  5. Готову начинку викладіть на млинці і скрутіть рулетом або просто складіть навпіл.

Рецепт начинки для млинців з м’ясом

Рецепт начинки для млинців з м’ясом
Начинка для млинців з м’ясного фаршу

Ця начинка з м’яса для млинців одна із найулюбленіших і ситних. І готувати її легко і швидко. Для цієї начинки можна взяти курячий фарш, асорті з свинини і яловичини. Тобто той фарш, який більше подобається

Інгредієнти

  • фарш м’ясний – 0,5 кг;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль і перець за смаком;
  • олія для смаження.

Приготування

  1. Цибулю треба подрібнити і обсмажити на олії
  2. На цій же пательні після цибулі обсмажуємо фарш.
  3. Потім до фаршу додаємо обсмажену цибулю, солимо і поперчимо за смаком.
  4. Готову начинку кладемо на млинець і скручуємо конвертом.

Начинка для млинців з курячої печінки

Рецепт начинки для млинців з курячої печінки
Начинка для млинців з курячої печінки

Для приготування цієї начинки можна використовувати і готовий печінковий паштет, але краще взяти свіжу печінку – начинка вийде ароматнішою.

Інгредієнти

  • куряча печінка – 700 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • олія для смаження;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування

  1. Печінку треба промити, зачистити (зрізати всі плівки), обсушити і нарізати кубиками. Цибулю і часник подрібніти.
  2. У глибокій пательні розігріваємо олію і обсмажуємо печінку з цибулею і часником до готовності (близько 20 хвилин).
  3. Щоб печінкова суміш вийшла ніжніше, при смаженні можна додати пару ложок сметани або вершків.
  4. Даємо печінковому паштету трохи охолонути і збиваємо у блендері до однорідності.
  5. За бажанням можна додати порубане відварене яйце.
  6. Готову начинку викладіть на млинець, підігніть краї і скрутіть рулетом.

Смачного!

Банановий панкейк

Вірші про милу маму і улюблену бабусю

Найрідніші і ніжніші люди у світі для малюків – мама і бабуся. У весняні дні їм буде приємно почути слова любові. Вірші про милу маму і улюблену бабусю висловлять від дітей різного віку найщиріші й найкращі почуття

Вірші про милу маму

Уляна Кравченко

НА СВЯТО МАТУСІ

Ой, яка ж бо ти, Матусю,

Дорога та мила,

Того словечком сказати

Ще не моя сила…

Що те сонечко на небі,

В лузі квітка красна,

Се Матуся в нашій хаті —

Добре все та ясне…

Ясне сонце світить з неба,

Веселить та гріє, —

В рідній хаті при Матусі

Кожне з нас радіє.

Під опікою Матусі

Весело гуляю —

Що се холод, що се голод

Що біда — не знаю…

Над усіх, над все у світі

Матінку кохаю,

І в отеє велике Свято

Гараздом вітаю:

— Без журби та й у здоровлю

Жити дай Вам Боже!

А віддячитись Матусі

Бог мені поможе…

Наталка Позняк

МАМИНА МОЛИТВА

Навчіть мене молитись, мамо.

Не за себе — за цілий світ.

Не словом — Вашими піснями,

Що Ви плекали стільки літ.

Навчіть мене людей любити

Без заздрості і без образ,

Щоб в глибині очей відкритих

Вогонь довіри не погас.

Мамина молитва,

Як любов свята.

Мамина молитва

В дітях вироста.

Помолюся Богу

В світанковий час,

Щоб усі тривоги

Обминали Вас.

Щодня лечу до вас думками

І сповідаюсь, як землі,

і пахне вашими руками

Хліб на ранковому столі.

Коли душа до неба лине,

Я зачудовано мовчу.

«Помилуй, Господи, Вкраїну», —

Вірші про улюблену бабусю

Б. Зінченко

БАБУСИНІ КАЗКИ

У бабусі руки вмілі,

А казки – чудові, милі.

Миготять в повітрі шпиці,

За клубочком скаче киця.

А нитки все в’ються, в’ються,

А казки рікою ллються…

Ляжу в ліжко, та не спиться – Нову казку в’яжуть шпиці.

Як треба допомогати

Бабуся, тісто як місила,

Допомогати непросила.

Але Марієчка мала

На розсуд свій допомогла.

Допомогти була охота

У тісто вилила компоту.

Гадала: „Буде так смачніше!”

А як тепер бабусю втішить?

Бабуся каже – Вір – не вір,

Потрібен тістові кефір!

Ти, що зробити, запитай,

А потім вже допомогай!

Михайло Скрипник

БАБУСЯ…

Моя бабуся… рідна… мила, ….

Моя голубка сивокрила….

Мені тебе так не хватає…

І серце за тобой скучає…

Я пам’ятаю дні дитинства…

Дідусь, бабуся ще живі…

Хочу вклонитися їм низько….

Стареньких треба берегти….

Ти працювала на роботі….

По дому поралась завжди…

Ти вся в проблемах і турботі…

За внуків, рідних і дітей…

А за вікном тріщать морози…

І сніг кружляє навкруги…

Стара хатина при дорозі….

Ми слухаєм твої казки….

Завжди про нас ти турбувалась…

Завжди смачненьке щось пекла…

А в хаті пахло пиріжками….

Та біля столу вся сім’я….

Завжди молилася за мене….

За внуків, рідних і дітей…

Не берегла ніколи себе…

Жила для нас і для людей….

Вірші про милу маму

Насіння на розсаду: критерії вибору, вага, кількість та сорт, підготовка до висівання

Перед посадкою розсади овочів, потрібно зважено підійти до вибору насіння на розсаду. Адже правильно вибране і підготовлене насіння, дасть гарні сходи, а правильний догляд – міцну та здорову розсаду.  Дана публікація дає загальні поради, які стануть в пригоді при виборі насіння, якщо на упаковках при покупці інформація дана не повна або незрозумілою

Коли і як вибирати насіння,для розсадиЯк правильно з’ясувати кількість насіння на розсаду в залежності від площі посадок

Щоб з’ясувати необхідну кількість насіння, треба знати площу, на якій воно буде висіватися. Виходячи з цієї інформації, можна зробити попередній розрахунок необхідної кількості насіння

Норма висіву насіння в грамах для деяких найпоширеніших культур. На 10 м² висівають

  • насіння кабачка – 3-4 г,
  • моркви – 5-6 г,
  • буряка столового – 10-12 г,
  • огірка – 6-8 г,
  • лука на сіянку – 70 г,
  • редису – 18-20 г,
  • редьки – 4-6 г,
  • ріпи – 2 г,
  • салату – 2-3 г

Як визначити вагу насіння для розсади, якщо їх кількість на упаковці вказано в штукахЯк визначити вагу насіння на розсаду, якщо його кількість на упаковці вказано в штуках

Купуючи насіння, інколи з’ясовується, що кількість виробник вказав не у грамах, а у штуках насінин. І тоді складніше стає зробити розрахунок для посіву. Наводимо середню вагу насіння на кількість штук. Слід зауважити, що вага середня, спирається на стандартні розміри відповідних культур

Насіння овочевих культур розподіляється з розміром і відповідною вагою:

  • дуже велике насіння. До нього відносяться гарбуз, кабачки, боби, квасоля. В середньому ці культури складають співвідношення: 1 г насіння містить 10 штук насінин;
  • велике насіння. До цього сегменту відносять насіння огірків, дині, редиски, редьки, буряка. Відповідно 1 г цих культур місить від 15 до 100 штук насінин;
  • насіння овочевих культур середнього розміру. Це капуста всіх сортів, помідори, перець, баклажани.  Кількість насінин в одному грамі: 1 г – від 150 до 350 насінин;
  • дрібні і дуже дрібні насінини. Сюди відносять насіння моркви, петрушки, салату, селери, ріпи. В  1 г такого насіння налічується від 600 до 1000 штук.

Насіння на розсаду: критерії виборуНасіння на розсаду: критерії вибору сорту

Плануючи посадки, потрібно чітко розуміти певні критерії, на які слід зважати. Адже від цього залежать терміни висівання насіння на розсаду, час проростання паростків, як і коли пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт, плани по збору врожаю. Отже,

кожен сорт культур має певні характеристики:

  • скоростиглість;
  • врожайність;
  • лежкість (як зберігається);
  • смакові, поживні і лікувальні якості;
  • стійкість до хвороб і шкідників тощо.

Один із головних факторів, на який слід зважати – термін дозрівання.

Існують три види сорту

  • ранні;
  • ранньостиглі;
  • пізньостиглі (пізні).

Ці назви характеризують рослину за вегетаційним періодом, тобто від появи сходів до початку збору врожаю.

Тому, в залежності від термінів збору урожаю, потрібно і обирати сорт конкретної культури, відраховуючи дні у зворотному порядку. Фахівці зазначають, що слід зважати, яка мета у вас – отримати найскоріше смачні вітаміни, мати гарну врожайність або, щоб у рослин була гарна лежкість (зберігання).

Як готувати насіння на розсаду перед висіванням

Проблеми, які можна уникнути чи виправити при вирощування розсади

Тісто на кефірі для вареників легко приготувати за покроковим рецептом

Смачні вареники – гордість кожної господині. А смак їх багато в чому залежить від правильно зробленого тіста. Тісто на кефірі для вареників легко приготувати за покроковим рецептом та порадами популярного кухаря Євгена Клопотенко. Завдяки рекомендаціям, тісто буде еластичне, добре ліпитися та гарне на смак.

Поради Євгена Клопотенко, що робити, щоб тісто було смачне?

Насамперед популярний кухар звертає увагу, що продукти для страв потрібно брати якісні та свіжі. Для приготування тіста варто брати борошно вищого гатунку. А ось просівати чи ні – вирішуйте самі. Як пояснює Євген Клопотенко, сучасне борошно саме по собі вже підготовлене для роботи, але можна й просіяти – шкоди точно не буде.

За даним рецептом взято кефір 2,% жирності, але можна брати й менш чи більш жирний (ми брали 1% і результат сподобався).

Важливий крок, який не можна пропускати, це вимішування. Євген каже, що чим довше вимішувати, тим кращим буде тісто, воно більше насичується киснем. За цим покроковим рецептом кухар радить вимішувати руками 7-10 хвилин.

І наостанок перед початком ліпки вареників, тісто треба потримати в харчовій плівці хвилин 20, щоб «спрацювала» клійковина. Тоді ваше тісто буде еластичним і буде добре ліпитися

Як приготувати тісто на кефірі для вареників за покроковим рецептом Євгена Клопотенка?

За деякий час до приготування тіста, варто кефір залишити на столі, щоб він набув кімнатної температури.

Інгредієнти на тісто на кефірі

  • борошно пшеничне – 360 г (і ще 2-3 столові ложки на підпил);
  • кефір 2,5% чи іншої жирності – 180 мл;
  • соняшникова олія – 2 столові ложки;
  • дрібка солі.

Покроковий рецепт приготування тіста для вареників на кефірі

Для замішування тіста краще брати емальований або керамічний посуд – велику миску, щоб було зручніше вимішувати.

  1. В миску висипаємо борошно, додаємо кефір та сіль.
  2. Потім додаємо 2 ложки олія, завдяки якій тісто набуде еластичності.
  3. Всі інгредієнти вимішуємо ложкою – таку пораду дає Євген Клопотенко.
  4. Стіл або дошку присипаємо борошном, викладаємо тісто і починаємо вимішувати руками протягом 7-10 хвилин.
  5. Готове тісто скочуємо у великий шар, замотуємо в харчову плівку і так залишаємо на 20 хвилин. Після чого можна починати ліпити вареники з будь-якою начинкою

Смачного!

Джерело

Покроковий рецепт, як приготувати заварне тісто для вареників. Також поради дає популяризатор української кухні Євген Клопотенко

Ви не можете копіювати текст