Перед посадкою розсади овочів, потрібно зважено підійти до вибору насіння на розсаду. Адже правильно вибране і підготовлене насіння, дасть гарні сходи, а правильний догляд – міцну та здорову розсаду. Дана публікація дає загальні поради, які стануть в пригоді при виборі насіння, якщо на упаковках при покупці інформація дана не повна або незрозумілою
Як правильно з’ясувати кількість насіння на розсаду в залежності від площі посадок
Щоб з’ясувати необхідну кількість насіння, треба знати площу, на якій воно буде висіватися. Виходячи з цієї інформації, можна зробити попередній розрахунок необхідної кількості насіння
Норма висіву насіння в грамах для деяких найпоширеніших культур. На 10 м² висівають
- насіння кабачка – 3-4 г,
- моркви – 5-6 г,
- буряка столового – 10-12 г,
- огірка – 6-8 г,
- лука на сіянку – 70 г,
- редису – 18-20 г,
- редьки – 4-6 г,
- ріпи – 2 г,
- салату – 2-3 г
Як визначити вагу насіння на розсаду, якщо його кількість на упаковці вказано в штуках
Купуючи насіння, інколи з’ясовується, що кількість виробник вказав не у грамах, а у штуках насінин. І тоді складніше стає зробити розрахунок для посіву. Наводимо середню вагу насіння на кількість штук. Слід зауважити, що вага середня, спирається на стандартні розміри відповідних культур
Насіння овочевих культур розподіляється з розміром і відповідною вагою:
- дуже велике насіння. До нього відносяться гарбуз, кабачки, боби, квасоля. В середньому ці культури складають співвідношення: 1 г насіння містить 10 штук насінин;
- велике насіння. До цього сегменту відносять насіння огірків, дині, редиски, редьки, буряка. Відповідно 1 г цих культур місить від 15 до 100 штук насінин;
- насіння овочевих культур середнього розміру. Це капуста всіх сортів, помідори, перець, баклажани. Кількість насінин в одному грамі: 1 г – від 150 до 350 насінин;
- дрібні і дуже дрібні насінини. Сюди відносять насіння моркви, петрушки, салату, селери, ріпи. В 1 г такого насіння налічується від 600 до 1000 штук.
Насіння на розсаду: критерії вибору сорту
Плануючи посадки, потрібно чітко розуміти певні критерії, на які слід зважати. Адже від цього залежать терміни висівання насіння на розсаду, час проростання паростків, як і коли пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт, плани по збору врожаю. Отже,
кожен сорт культур має певні характеристики:
- скоростиглість;
- врожайність;
- лежкість (як зберігається);
- смакові, поживні і лікувальні якості;
- стійкість до хвороб і шкідників тощо.
Один із головних факторів, на який слід зважати – термін дозрівання.
Існують три види сорту
- ранні;
- ранньостиглі;
- пізньостиглі (пізні).
Ці назви характеризують рослину за вегетаційним періодом, тобто від появи сходів до початку збору врожаю.
Тому, в залежності від термінів збору урожаю, потрібно і обирати сорт конкретної культури, відраховуючи дні у зворотному порядку. Фахівці зазначають, що слід зважати, яка мета у вас – отримати найскоріше смачні вітаміни, мати гарну врожайність або, щоб у рослин була гарна лежкість (зберігання).
Як готувати насіння на розсаду перед висіванням
Проблеми, які можна уникнути чи виправити при вирощування розсади