Головна Блог Сторінка 117

Озимий часник: найпопулярніші сорти, таблиця характеристик і показники врожайності

Озимий часник висаджується восени за кілька тижнів до заморозків. Деякі сорти часнику здатні витримувати морози до -22°С.  В Україні озимий часник активно висаджується, щоб отримати врожай вже починаючи з середини літа. Таблиця характеристик і показники врожайності допоможе вибрати для посадки найпопулярніші і найкращі сорти часнику для посадки під зиму.

Озимий часник: який часник вибрати для посадки на присадибній ділянці

Для отримання гарного врожаю городини, необхідно дотримуватися основних агротехнічних правил. При дотриманні температурного режиму в межах 1-3 градусів озимий часник зберігається до грудня або січня без втрати товарних якостей. До групи озимих входять найбільш стійкі до захворювань і високоврожайні сорти. Вегетаційний період становить 75-90 діб для нестрілкуючих сортів і 110-120 – для стрілки часнику.

Стрілкуючий часник буває тільки серед озимих сортів. Рослина в процесі вегетації утворює стрілку-квітонос. Висота стебла може досягати 1,2 метра і закручуватися спіраллю у верхній частині

При вирощуванні часнику необхідно пильно стежити за посівами і видаляти стрілки на рослинах, не призначених для подальшого розмноження. Якщо пропустити період формування квітконосів, можна втратити до третини очікуваного врожаю.

Озимий часник: найпопулярніші сорти, таблиця характеристик і показники врожайності сорту

В Україні широко популярні стрілкуючі високоврожайні сорти озимого часнику. Вони вимагають додаткових витрат на видалення стрілок, але дозволяють самостійно виробляти якісний насіннєвий матеріал.

Універсальними, придатними для вирощування на присадибних ділянках, вважаються нестрілкуючі високоврожайні сорти, які характеризуються відмінним зберіганням і спрощеною технологією вирощування.

Сорт Період вегетації (кількість днів) Кількість зубчиків в голівці Лежкість (як зберігається)
Лідер 103 5-6 Середня
Прометей 103 5-6 Середня
Промінь 95 4-5 Середня
Спас 110 8 Середня
Старобільський 120-160 4-5 Середня
Харківсьий фіолетовий 83-115 4-6 Гарна
Юбілейний грибковий 100-105 4-6 Середня
Донецький фіолетовий 95-116 6-8 Середня
Любаша 118 4-6 Середня
Парус 100-110 6-7 Гарна
Софієвський 101 7-9 Середня
Сакський (нестрілкуючий сорт) 110-113 11-13 Гарна
Український білий (гуляй польський) – нестрілкуючий сорт 100-120 10 і більше Гарна

 

Які основні агротехнічні правила посадки озимого часнику

Сезонні продукти листопада

У кожної пори року є свої особливості. І для кожного місяця характерні овочі, які найкраще вживати саме у цей період. Сезонні продукти листопада можуть бути з Вашого городу, чи придбані у магазинах. Їх перелік складають дієтологи та спеціалісти з правильного харчування, враховуючи сезонність цих продуктів та потреби людського організму у тих чи інших вітамінах та мінералах. Надий переілк включає лише частину з листопадових сезонних продуктів. Ви можете дізнатися про їх властивості та можливості використання для пригодовування смачних та корисних страв.

Сезонні продукти листопада: овочі

Капуста брюссельська

Цей овоч з’явився в середині 19 сторіччя, але на той час широкого вжитку брюссельска капуста не отримала. Це сталося уже у наступному сторіччі. Зараз брюссельска капуста дуже популярна. Регулярне вживання цього овочу принесе користь при анемії та атеросклерозі. Боюссельска капуста – досить універсальний продукт. Її можна вживати сирою, запеченою, відвареною, додавати у салати, супи тощо.

Пастернак

Цей пряний овоч містить у собі велику кількість ефірних масел, які позитивно впливають на виділення шлункового соку та ферментів. Також він стимулює розчинення каменів у нирках. В кулінарії пастернак використовують, щоб надати стравам незвичайний присмак та аромат.

Патисон

Патисон належить до низькокалорійних продуктів. Цей овоч помаранчевого кольору виводить холестерин. Дуже смачній патисони у вигляді консервованої ікри.

Гарбуз

Неможливо переоцінити цей такий розповсюджений овоч, його корисні властивості та чудовий смак. У гарбузі є залізо, у м’якоті  та насінні – вітаміни А і К, які уповільнюють процес старіння організму, а калій – зміцнює стінки судин.

З гарбуза можна готувати багато страв – як десертів, так і гарнірів.

Рецепт запеченого гарбуза з куркою

Гарнір з маринованого гарбуза

Низькокалорійна запіканка з гарбуза і сиру

Десерт з гарбуза, який готується всього кілька хвилин

Неймовірно смачні і корисні цукати з гарбуза

Сезонні продукти листопада: фрукти та ягоди

Інжир

В інжирі знаходиться багато калію, який знижує ризик захворювань серця та судин. Також у інжирі міститься багато заліза, яке вкрай необхідне при лікуванні анемії. В кулінарії інжир використовується не лише у пригодовування десертів (морозиво, муси), а я й у салатах та закусках. Інжир чудово доповнює рибу та м’ясо.

Гранат

У зернятах гранату знаходиться велика кількість вітаміні, а у кісточках плоду – клітковини, які позитивно впливають н роботу стравоходу. Окрім цього, плоди гранату мають антисептичні та дезінфікуючі властивості. Грант можна використовувати для оздоблення та приготування десертів, салатів, джемів та соусів. З нього можна виробляти наливки та сиропи.

Айва

Цей продукт входить до складу багатьох страв, додаючи їм вишуканого смаку. Із айви модна приготувати варення, желе, цукати та мармелад.

Хурма

Хурму можна назвати лідером серед продуктів і профілактиці атеросклерозу. Регулярне вживання плодів хурми позитивно позначається на працездатності. У склад хурми входять дубильні речовини, які мають протипухлинну дію. Із м’якоті плодів хурми виходять цікаві та незвичні гарніри та салати. Але найчастіше хурму використовують у приготуванні десертів: муси, желе, пудинги, мармелад, джеми та варення.

Важливо правильно вибирати цей фрукт, щоб він смакував і був придатним до вживання. У цьому допоможуть прості поради.

 

Парафінові ванни для рук робимо вдома

Досить часто ми не можемо підібрати крем для рук, який би добре зволожував шкіру. Тому пропонуємо, як додаткову процедуру, парафінові ванни для рук, які робимо вдома двічі на тиждень. Вже після першої процедури ви зможете відчути ефект.

Чим корисні парафінові ванночки і взагалі парафінотерапія?

Парафін, завдяки своїм фізичним властивостям, вже багато років використовується в медицині і косметології.

Завдяки використанню парафіну в процедурах, досягається результат

Детоксикації

  • ті токсини, які раніше виділялися з потом, не зможуть потрапити назад через занадто великий розмір молекул, на відміну від води, яка безперешкодно проходить через пори шкіри.

Зволоження

  • Відбувається перерозподіл рідини: та, що «вийшла» з крові та лімфи повертається вже безпосередньо в дерму, що і пояснює надзвичайний ефект зволоження після парафінових процедур. Що у свою чергу покращує тонус шкіри та її еластичність.

Глибоке живлення

  • ефективність будь-яких косметичних засобів, нанесених на шкіру перед покриттям її парафіном, суттєво зростає.

Виражений ліфтинг

  • теплий парафін, який накладено, охолоджуючись, зменшується і розтягує поверхню шкіри, буквально стираючи дрібні зморшки та підвищуючи її пружність.

Парафінові ванни для рук робимо вдома: як провести процедуру самостійно в домашніх умовах

Косметологу рекомендують проводити дану косметичну процедуру регулярно. Почати варто двічі на тиждень, зробивши 10-12 процедур. А потім можна робити підтримуючі ванночки з парафіну раз на тиждень-два. Залежить від особливостей вашої шкіри рук. Але вже з першого разу ви помітите дуже гарні результати.

Що потрібно підготувати для ванночок

  • парафін (продається в аптеках);
  • крем для рук або олійки: кокосову, оливкову або суміш з косметичних олій, які продаються в аптеці (жожоба, обліпихова, мигдальна, персикова)
  • два пакетики,
  • тарілка(емальована, залізна),
  • рукавиці або теплі шкарпетки.

Олія або крем нам знадобляться, щоб, по-перше, вони підживлювали шкіру під парафіном, а по-друге, так буде легше знімати парафінову маску.

Бажано брати ємність, щоб помістилися обидві руки.

Як зробити парафінову маску: покрокова інструкція

Як зробити парафінову маску: покрокова інструкція
Покрокова Інструкція як вдома зробити парафінові ванни для рук
  • Придбаний в аптеці парафін потрібно покласти в емальований посуд і поставити розігріватися на водяній бані. Важливо! Посуд повинен бути сухим, інакше краплі вологи можуть спричинити опіки.
  • Поки парафін плавиться, потрібно ретельно вимити і проскрабувати руки. Найпростіше це зробити кавовою гущею – нанести на руки, трошки потерти (не тиснути!) і змити. Якщо нічого під рукою немає, можна взяти звичайний цукор, додати пару крапель олії та проскрабувати цією сумішшю та змити водою.
  • На чисті руки наносимо вибрані олійки.
  • Коли парафін розплавився приблизно до температури 50 градусів – це оптимально, тому що парафін достатньо теплий, але не буде обпікати, опускаємо руки до зап’ястку. Потім піднімаємо їх на 10 секунд в повітря і знову занурюємо в розплавлений парафін.
  • За цей час парафін «схопиться», ці занурення треба повторити 3-5 разів, щоб шар парафіну був достатнім і повністю покрив кожен міліметр шкіри рук.
  • Далі надіваємо на руки пакети, а зверху надіваємо рукавиці або теплі шкарпетки, щоб руки були в теплі. Це створить так званий парниковий ефект.
  • Через 25-30 хвилин потрібно зняти парафінову маску так, як знімаємо резинові рукавички: пальцями беремо за край від зап’ястку і спускаємо до кінчиків пальців.
  • Після чого залишки парафіну треба зняти вологою серветкою або рушником. А потім треба нанести крем або підготовлену заздалегідь олійку (суміш олій). Важливо! Наносячи косметичні засоби не можна розтягувати шкіру – вона дуже еластична.

Косметологи рекомендують після парафінової ванночки хоча б півгодини не зволожувати руки та не виходити на холод.

І хоча ефект буде помітний після першої ж процедури, щоб він закріпився і був стійким, рекомендовано робити маски курсом, а потім просто підтримувати.

Нагадаємо, що дають парафінові маски для рук

  • відлущують омертвілі клітини епідермісу;
  • глибоко живлять та зволожують;
  • загоюють мікротріщини;
  • парафінові маски мають лікувальний ефект – це профілактика хвороб суглобів.

Як поводиться знак зодіаку, котрий ненавидить вас з якоїсь причини

Коли людина сердиться, знаючи її знак зодіаку, можна передбачити, як вона поводиться під впливом емоцій. Ця інформація може бути для когось корисною, а комусь буде цікаво прочитати про себе та своїх друзів. Отже

Як поводиться знак зодіаку, котрий ненавидить вас?

Овен

Цей знак зодіаку буде просто ігнорувати вас, вдаючи, що вас просто не існує. Не дивиться ні в очі, ні на вас, може не розмовляти.

Телець

Тельці будуть кидати на вас сердиті погляди. Часто, коли Телець ненавидить, він говорить іншим про вас погані речі з іншими.

Близнюки

Через двоїстість, Близнюки часто виказують дволикість і в поведінці. Через такі особливості характеру, цей знак зодіаку легко і невимушено може поводитися так, ніби любить вас.

Рак

Представники цього знаку зодіаку будуть уникати вас і вашої присутності. Вони просто вийдуть з кімнати, якщо ви туди зайдете.

Лев

Леви будуть боятися вас і ніколи не заговорять першими. Чи взагалі заговорять.

Діва

Знак зодіаку Діва, котрий ненавидить вас, поводиться так, ніби ви не варті їх уваги.

Терези

Люди цього знаку зодіаку легко можуть розізлитися і знайти нових друзів замість вас.

Скорпіон

Більшість представників Скорпіона, якщо зненавидять вас з якоїсь причини, одразу прямо  про це скажуть.

Стрілець

Представник вогняної стихії, коли розізлиться, влаштує гучну сцену, буде сипати прокльони та обжати вас. І весь час повторювати, скільки вони зробили для вас, на що вони пішли заради вас!

Козеріг

Коли знак зодіаку Козеріг ненавидить вас, він будуть весь час вас смикати і придумувати будь-які приводи, щоб кликати вас назад. Звичайно, якщо ранігше між вами були принаймні товариські стосунки.

Водолій

Коли Водолій ненавидить, він не скаже про це, але залишить у вас відчуття здивування та розгубленості.

Риби

Коли Риби втрачають віру в людину, вони будуть віддалятися, розстроюватися та сумувати.

Цікаві факти, як кожен знак зодіаку бореться зі стресом та розчаруванням

Манікюр на хелловін: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні

Зомбі, павутина і примари, криваві нігті і цвинтарі – все це страшний і милий нейл-арт до дня всіх святих. Манікюр на хелловін пропонує ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні і настільки креативні, що ваш манікюр може служити вашим костюмом. Деякі ідеї нейл-покриття вражають своєю оригінальністю і повністю втілюють у життя сам дух дня всіх святих – хелловін

Манікюр на хелловін: ідеї покриття, яке світиться в темряві, а також «криваві нігті»

Мерехтливі бризки кажана, які світяться в темряві

Ней-покриття до хелловіну

нігті що світяться на деь всіх святих

Криваві нігті на день всіх святих – гарна ідея до хелловіну. Такий від нейл-покриття чудово робити на довгі нігті

Манікюр на хелловін 2021: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні

Манікюр на хелловін 2021: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні

Манікюр на хелловін 2021: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні і цей страшний і милий нейл-арт креативний і може служити костюмом

Крапелька крові і ніжні чисті руки

манікюр з крапелькою крові

Манікюр на хелловін з милими привидами і павутинками

Нейл покриття на День всіх святих повинно мати елементи історії до цього дня

Манікюр з павутинками до дня всіх святих

павутинка і павучок

Манікюр на хелловін 2021: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні і цей страшний і милий нейл-арт креативний і може служити костюмом

манікюр з павутинкою на хелловін

Ідеї нейл-покриття з милими привидами й іншими казковими створяннями

милий привид

Чорні павуки на нюдовій основі на подив шикарні

Чорні павуки на нюдовій основі на подив шикарні на хелловін

Неймовірні і шикарні аплікації манікюру до дня всіх святих (ідеї з фото)

Такий манікюр показує вишикуний смак і креативність.

Чудові маланькі кажани
аплікації манікюру до холловіну

Неймовірні зірки для хелловінського дня

Манікюр на хелловін 2021: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні

Оригінальний манікюр на хелловін і астрологія

Неймовірно кративний манікюр з фазами Місяця. На тмено-синьому тлі контрастом виглядає перламутровий або з блискітками Місяць в його різні періоди перебування на небосхилі

Хелловін 2021 оригінальний манікюр

Астрологічні тіла – креативний манікюр чудово підходить до дня всіх святих

ідеї манікюру на хелловін 2021

Манікюр на хелловін 2021: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні і цей страшний і милий нейл-арт креативний і може служити костюмом

Манікюр на день всіх святих - місяць і зорі

Якщо ви цікапвитеся астрологією, тоді можна підкреслити особливості свого знаку зодіаку. Астрологи порадили, на які риси оболиччя або взагалі на зо у вашому образі слід акцентувати увагу, зважаючи на ваш знак зодіаку. Макіяж по знаку Зодіаку підкаже, що потрібно підкреслити

Шикарний мармуровий манікюр з елементами хелловіну, неймовірно цікава ідея нейл покриття до дня всіх святих

Елементи, пов’язаня з темними силами – павуки і павутиння, знайшли відображення в оригінальному мармуровому нейл-арті

Манікюр на хелловін 2021: ідеї покриття з фото, які жахливо-прекрасні і цей страшний і милий нейл-арт креативний і може служити костюмом

Загалом, це веселе свято, коли можна підключити фантазію і робити будь-які експеременти. Головне, щоб було весело та зручно.

Макіяж на Хелловін, покрокова інструкція

Коли садити на зиму буряк і моркву за температурними показниками і який сорт морозостійкий

В Україні багато господинь висаджують різну городину під зиму. Завдяки використанню цього агротехнічному прийому, насіння загартовується і в майбутньому стає більш стійким до хвороб. Також, перші сходи з’являються раніше, ніж під час ярової посадки. Фахівці розповіли, коли садити на зиму буряк і моркву за температурними показниками і назвали, який сорт морозостійкий і краще перенесе зиму і дасть гарний урожай

Коли садити на зиму буряк і моркву за температурними показниками

Посів рослин під зиму слід виконувати, враховуючі агротехнічні правила. А саме – треба слідкувати за температурними показниками.

На зиму буряк і моркву треба висівати і холодну землю. Тобто, коли температура повітря вдень трохи вище, а вночі – температура вночі трохи нижче нуля.

Грядки для посадки на зиму буряку і моркви і моркви готуються заздалегідь, коли земля ще пухка і її можна легше перекопувати і рівняти.

Морква і буряк добре ростуть в пухкому, легкому грунті. Тому грядку треба обов’язково глибоко перекопати і додати в землю перепрілу тирсу або перегній.

Борозенки в грядці слід робити на відстані 15-20 см одна від одного і глибиною 3-4 см.

Посадка буряку і моркви на зиму: морозостійкі сорти насіння

Для озимої посадки рослин, краще за все вибирати насіння, яке найкраще переносить холоди – морозостійкі сорти. Досвідчені городники назвали кілька морозостійких цих культур.

Найбільш популярні сорти моркви для посадки на зиму

  • Шантане 2461
  • Натанська
  • Дитяча солодка
  • Самспон
  • Вітамінна 6
  • Нектар F1
  • Тушон

Озимий посів буряку, рекомендовані сорти, які краще за все сіяти під зиму

  • Підзимова – А 474
  • Холодостійка – 19
  • Єгипетська плоска
  • Бордо 237.

Посадка цибулі сіянки під зиму за температурними показниками

Користь варення для імунітету і здоров’я судин

Сезон зимових заготовок у розпалі. Ми переробляємо ягоди – варимо варення, джеми, компоти та заморожуємо їх. Експерти розповіли про користь варення для імунітету і здоров’я судин. Приготувавши його достатню кількість, ми можемо замінити солодощі на корисний продукт з ягід, який не тільки буде смакувати, а ще й зміцнить наш імунітет.

Яка користь варення з обліпихи

Варення з обліпихи – чудовий природний антиоксидант, адже в обліписі дуже багато вітаміну С. Крім цього, ягоди обліпихи містять фітонциди, які відіграють роль природних антибіотиків, що борються з розмноженням хвороботворних мікробів в організмі.

Варення з журавлини, яка його користь для зміцнення імунітету

Неможливо применшити значення журавлини для здоров’я організму. Особливо для серця і судин. Завдяки своєму складу, журавлинове варення буде сприяти зниженню тиску, зменшить кількість холестерину в крові, що врай важливо для судин. Адже чим менше холестерину, тим менше буде утворюватися бляшанок на стінках судин.

Великий вміст вітаміну С буде гарним запобіжником від хвороб. Журавлина має специфічний смак, тому потрібно підібрати рецепт варення, який би сподобався всім членам Вашої родини.

Варення з горобини нормалізує тиск

Якщо артеріальний тиск постійно скаче, для його стабілізації, в якості допоміжного засобу, допоможе варення з чорноплідної горобини. Також, медики рекомендують це варення вживати школярам і студентам, всім, хто займається розумовою справою. Горобинове варення знімає розумове напруження.

Варення зі слив корисне для зміцнення імунітету і здоров’я судин

Сливове варення смачно та корисно вживати протягом всієї зими. Особливо воно буде корисно тим, хто страждає на проблеми з судинами. Адже в плодах сливи міститься багато вітаміну К, який бореться з тромбозами. Вітамін Р – буде зміцнювати стінки судин.

Варення з цих продуктів стане гарним помічником на захисті Вашого імунітету.

Старайтеся регулярно вживати продукти, які корисні для здоров’я судин.

Як почистити судини і поліпшити кровообіг головного мозку

Як правильно гасити соду, щоб мати гарне тісто, чи можна замінити соду розпушувачем

Професійні кулінари мають свої секрети, які не завжди відомі загалу. Наприклад, не так давно з’ясувалася порада, що соду не варто гасити в ложці. Отже, кулінари розповіли, як правильно гасити соду, щоб мати гарне тісто – і це не в ложці. Чи можна й потрібно замінити соду розпушувачем та як приготувати розпушувач для випічки самостійно?

Чому не можна гасити соду оцтом у ложці

Як вже відомо, кулінари не радять гасити соду в ложці, хоча багатьох з нас, як, наприклад, мене, мама вчила так. Але сучасна кулінарія, як і все на світі, прогресує і застосовує науковий підхід та обґрунтування, використовує сучасні досягнення.

При приготуванні тіста кислота все ж таки знадобиться, але на іншому етапі. Гасити соду в ложці не варто.

  • Соду потрібно змішувати з сухими інгредієнтами – борошно, крохмаль тощо (що входить в склад за рецептурою). І все добре перемішується.
  • В рідкі інгредієнти окремо додається кислота у вигляді – оцту, соку, кефіру. Всі рідини після поєднання, треба перемішати.

І тільки після цього суха суміш і рідина поєднуються і ретельно вимішуються. І в такому разі всі хімічні реакції відбуватимуться так, як треба.

Як правильно гасити соду, щоб мати гарне тісто і чому?

Вище зазначено, що сода додається до сухих продуктів. Щоб погасити соду, в тісті повинно бути будь-яке кисле середовище.

Пропорції кислот для гасіння соди (орієнтовні)

  • на одну чайну ложку соди знадобиться половина чайної ложки оцту чи лимонної кислоти;
  • для гасіння 1 чайної ложки соди сметаною або кефіром, їх потрібно брати трохи більше – 1 столову ложку.

У випадку, якщо під час приготування тіста ж нічого кислого немає або людині протипоказана кислота, можна додати в суміш простий окріп.

Фахівці пояснюють, якщо гасити соду оцтом в ложці, необхідний для тіста вуглекислий газ утворюється і відразу випаровується, так і не потрапивши в саме тісто. Тому не дивуйтеся, якщо ви погасили соду в ложці оцтом, а у вас тісто так і не зійде і випічка вийде недостатньо пишною.

Справа в тому, що тут важливий вплив на погашену соду високих температур. Під час приготування сода розкладається, виділяючи газ та аміак, що сприяє розпушенню структури тіста.

Чи можна замінити соду розпушувачем

Кухарі та досвідчені господині кажуть, що, якщо за рецептом немає кислих продуктів, то використовувати соду не цілком розумно. В такому випадку краще використовувати розпушувач для тіста – покупний чи зроблений самостійно.

Якщо кислих продуктів за рецептом, навпаки, занадто багато, тоді можна використовувати і те, й інше:

сода прибере зайву кислинку із солодкої випічки, а розпушувач створить пишність.

Звичайний розпушувач нічим не гірший за соду.

Як приготувати розпушувач для випічки самостійно та замінити соду

Зараз практично всі магазини пропонують розпушувач для тіста від різних виробників. Можна їх придбати по декілька пачечок і працювати з ним. А можна приготувати розпушувач самостійно – це легко та швидко.

Щоб приготувати розпушувач в домашніх умовах, знадобляться всього три інгредієнти:

  • борошно (крохмаль) – 12 г;
  • сода – 5 г;
  • лимонна кислота – 3.

Ця кількість продуктів дозволить створити 20 г розпушувача (вагу потрібно знати, щоб брати необхідну за рецептом кількість)

Підказка

1 чайній ложечці соди відповідає 2 ложечккам розпушувача, тобто пропорції 1 до 2. При цьому вони можуть повністю замінювати одне одного.

Секрети смачної випічки: яких помилок слід уникати

Як підготувати холодильник до зими на дачі

Дачники стикаються з проблемою як зберігати холодильник у зимовий період. Сирість, низькі температури можуть негативно вплинути на роботу холодильника. Прості поради, як підготувати холодильник до зими на дачі, допоможуть йому успішно пережити зимову пору і зберегти усі технічні параметри та зовнішній вигляд.

Як підготувати холодильник до зими на дачі, поради

Перед закінченням дачного сезону, у першу чергу холодильник потрібно звільнити від усіх продуктів та відключити від електропостачання. Якщо це сучасний холодильник, можна скористатися функцією автоматичного розморожування, якщо ні – розморозити холодильник самостійно.

Розморожений та виключений холодильник слід добре вимити у всіх відділеннях та поличках, обов’язково необхідно промити гумовий ущільнювач. Мити холодильник можна теплою водою, миючим засобом та губкою. Категорично не можна використовувати жорсткі мочалки, порошки, кислотні та хлоровані засоби, а також холодну воду – все це може зашкодити холодильнику. Після закінчення миття, необхідно ретельно витерти усі відділення та полички холодильника.

Залишати холодильник на зиму необхідно у сухому, закритому приміщенні при температурі не менше ніж +5° С. Сирість та холод призводять до появи корозії та провокуватимуть осипання фарби з поверхні холодильника, що призводить до появу іржі та поломкам агрегату.

Дверцята холодильника потрібно залишити прочиненими, щоб зсередини не утворювалась пліснява. По можливості, холодильник бажано включати раз на місяць, щоб не дати застоятись охолоджувальній рідині.

Рецепти квашення капусти та які помилки бувають коли квасимо капусту

Здається, що ми знаємо все про те, як квасити капусту. Проте інколи стається, що куштуючи заквашену капусту, вона нам не подобається на смак. Досвідчені господині поділилися, які найрозповсюджені помилки бувають, коли квасимо капусту, а рецепти квашенної капусти допоможуть правильно взяти необхідну кількість інгредієнтів. Крім цього, можливо, якийсь рецепт вам сподобається і ви спробуєте новий варіант квашення капусти.

Як квасити капустуКвашення капусти: які помилки бувають коли квасимо капусту

Інколи здається, що ми все робимо як зазвичай, але квашена капуста має дивний, а інколи і поганий смак. Щоб уникнути таких неприємних ситуацій, варто перевірити, чи не допускаєте ви найпоширеніші помилки квашення капусти

1. Перетримали банку з капустою при кімнатній температурі

Для заквашування достатньо трьох-чотирьох днів, щоб тримати ємність з квашеною капустою при кімнатній температурі – в середньому це +22°С … +24°С. Після цього капусту слід переставити у прохолодне або навіть холодне місце – в льоху (підвалі) чи на балконі. Досвідчені господині кажуть, що така закуска особливо смачна, якщо зберігається на морозі. Деякі господині виставляють капусту на мороз, а потім розморожують і насолоджуються її чудовим смаком!

2. При квашенні не випущені гази, що утворюються

Всі рецепти вказують, що в процесі квашення, коли капуста стоїть в кімнаті, її періодично треба проштрикувати, щоб випустити газ, який утворюється. Деякі господині поступають наступним чином: викладають весь вміст у велику ємність, перемішують капусту руками та знову закладають її у ємність для подальшого квашення. Досить зробити цю процедуру один раз через 2-3 дні з моменту заквашування.

3. Недостатньо кількості розсолу

Квашена капуста може мати поганий смак, якщо вона не повністю накрита розсолом. Щоб убезпечити себе від цього, варто використовувати гніт. Завдяки цьому весь вміст ємності буде повністю занурений у розсіл.

4. Замало солі

Нестача солі може спричинити невдачу у квашенні капусти. Для правильного заквашування зазвичай треба брати по одній столовій ложці кухонної солі (30 г) на кожний кілограм капусти.

5. Використовується йодована сіль

Не можна використовувати йодовану сіль. І це стосується не тільки для квашення капусти, а й для всіх інших заготовок!

6. Квашена капуста готується з пізніх сортів

Ми вже писали в своїх дописах, що пізні сорти капусти добре зберігаються. І квасити з них капусту треба ближче до кінця зими і початку весни. Але часто допускається помилка і для квашення береться пізній сорт капусти. Справа в тому, що такі качани тому і зберігаються добре, що в них недостатньо цукру. Точніше, цукор поступово накопичуються в такій капусті при зберіганні.

Тому пізню капусту можна квасити з кінця грудня, коли цукрів у ній достатньо для запуску процесу квашення, а не у вересні-жовтні. Пізні сорти мають важкий щільний качан з тонким листям.

Рецепти квашення капусти та які помилки бувають коли квасимо капустуРецепти квашення капусти з різними інгредієнтами

Існують різні рецепти квашення капусти і в кожної господині є свій варіант.

Пропонуємо розглянути класичний рецепт квашення капусти

Інгредієнти

  • капуста – 2 кг;
  • морква (середня за розміром) – 2 шт.;
  • сіль – 45 г;
  • цукор – 1 чайна ложка.

Рецепт приготування квашеної капусти за класичними рецептом

  1. Тонко шаткуємо капусту за допомогою гострого ножа або спеціальної шатківниці.
  2. Моркву слід натерти на тертці.  Зазначимо, що даний рецепт квашення капусти не потребує великої кількості моркви.
  3. Далі треба ретельно перемішати пошатковану капусту з натертою морквою.
  4. В середньому на 2 кг пошаткованої капусти кількість може коливатися від 40 до 50 г – залежить на скільки солону капусту ви любите.
  5. Цукор класти не обов’язково, але він трохи пришвидшує процес квашення.
  6. Отже, сіль і 1 чайну ложки цукру перемішуємо і пересипаємо капусту з морквою і добре перемішуємо.
  7. Наступний крок дуже вадливий – треба ретельно пом’яти капусту із сіллю. Рекомендовано це робити безпосередньо на столі руками: слід брати невелику частину і добре проминати, ніби замішуємо тісто.

Порада: щоб перевірити, що капуста вже добре пожмакана, треба підняти пожмакану капусту над столом, якщо з рук буде капати сік, коли ми піднімаємо руки над столом, значить капусту можна закладати в ємність для квашення.

8. Складаємо капусту в ємність, періодично утрамбовуючи її. Наприкінці, коли вся капуста укладена, можна взяти дерев’яну товкушку і додатково утрамбувати капусту.

9. Зверху на капусту ставимо підходящу за розміром тарілку (дерев’яну дошку-кухоль), так щоб її діаметр був трохи менше діаметра каструлі. І накриваємо капусту, поклавши тарілку догори дном. На неї ставимо другу тарілку, на яку поміщаємо гніт – це може бути, наприклад, літрова банка з водою.

10. Каструлю з капустою і гнітом ставим у великий таз чи іншу ємність більшого розміру, щоб було місце, куди буде стікати сок.

11. Залишаємо каструлю для квашення при кімнатній температурі на 3 дні (якщо в кімнаті прохолодно,  процес може зайняти й чотири дні.)

Важливо: щодня необхідно випускати гази, які утворюватимуться в капусті. Для цього знімаємо гніт, прибираємо тарілку і протикаємо капустяну масу в кількох місцях дерев’яною паличкою (кінцем ложки, дерев’яною лопаткою) – до самого дна.

Рецепти квашення капусти з різними інгредієнтамиРецепти квашення капусти з різними інгредієнтами

Різні інгредієнти додають квашеній капусті особливого смаку. Посилання на рецепти можуть вам сподобатися, адже всі вони прості в приготуванні, але квашена капуста виходить дуже смачна.

Квашена капуста з гарбузом і солодким перцем

Як квасити капусту з медом

Рецепт квашеної капусти швидкої закваски

Квашена капуста хрумка за рецептом з секретним інгредієнтом

Рецепт квашеної капусти з яблуками, кмином і кропом

2 рецепти: як квасити цілий качан капусти і квашена капуста по кавказькі

Ви не можете копіювати текст