[the_ad id="53171"]

Як правильно гасити соду, щоб мати гарне тісто, чи можна замінити соду розпушувачем

Професійні кулінари мають свої секрети, які не завжди відомі загалу. Наприклад, не так давно з’ясувалася порада, що соду не варто гасити в ложці. Отже, кулінари розповіли, як правильно гасити соду, щоб мати гарне тісто – і це не в ложці. Чи можна й потрібно замінити соду розпушувачем та як приготувати розпушувач для випічки самостійно?

Чому не можна гасити соду оцтом у ложці

Як вже відомо, кулінари не радять гасити соду в ложці, хоча багатьох з нас, як, наприклад, мене, мама вчила так. Але сучасна кулінарія, як і все на світі, прогресує і застосовує науковий підхід та обґрунтування, використовує сучасні досягнення.

При приготуванні тіста кислота все ж таки знадобиться, але на іншому етапі. Гасити соду в ложці не варто.

  • Соду потрібно змішувати з сухими інгредієнтами – борошно, крохмаль тощо (що входить в склад за рецептурою). І все добре перемішується.
  • В рідкі інгредієнти окремо додається кислота у вигляді – оцту, соку, кефіру. Всі рідини після поєднання, треба перемішати.

І тільки після цього суха суміш і рідина поєднуються і ретельно вимішуються. І в такому разі всі хімічні реакції відбуватимуться так, як треба.

Як правильно гасити соду, щоб мати гарне тісто і чому?

Вище зазначено, що сода додається до сухих продуктів. Щоб погасити соду, в тісті повинно бути будь-яке кисле середовище.

Пропорції кислот для гасіння соди (орієнтовні)

  • на одну чайну ложку соди знадобиться половина чайної ложки оцту чи лимонної кислоти;
  • для гасіння 1 чайної ложки соди сметаною або кефіром, їх потрібно брати трохи більше – 1 столову ложку.

У випадку, якщо під час приготування тіста ж нічого кислого немає або людині протипоказана кислота, можна додати в суміш простий окріп.

Фахівці пояснюють, якщо гасити соду оцтом в ложці, необхідний для тіста вуглекислий газ утворюється і відразу випаровується, так і не потрапивши в саме тісто. Тому не дивуйтеся, якщо ви погасили соду в ложці оцтом, а у вас тісто так і не зійде і випічка вийде недостатньо пишною.

Справа в тому, що тут важливий вплив на погашену соду високих температур. Під час приготування сода розкладається, виділяючи газ та аміак, що сприяє розпушенню структури тіста.

Чи можна замінити соду розпушувачем

Кухарі та досвідчені господині кажуть, що, якщо за рецептом немає кислих продуктів, то використовувати соду не цілком розумно. В такому випадку краще використовувати розпушувач для тіста – покупний чи зроблений самостійно.

Якщо кислих продуктів за рецептом, навпаки, занадто багато, тоді можна використовувати і те, й інше:

сода прибере зайву кислинку із солодкої випічки, а розпушувач створить пишність.

Звичайний розпушувач нічим не гірший за соду.

Як приготувати розпушувач для випічки самостійно та замінити соду

Зараз практично всі магазини пропонують розпушувач для тіста від різних виробників. Можна їх придбати по декілька пачечок і працювати з ним. А можна приготувати розпушувач самостійно – це легко та швидко.

Щоб приготувати розпушувач в домашніх умовах, знадобляться всього три інгредієнти:

  • борошно (крохмаль) – 12 г;
  • сода – 5 г;
  • лимонна кислота – 3.

Ця кількість продуктів дозволить створити 20 г розпушувача (вагу потрібно знати, щоб брати необхідну за рецептом кількість)

Підказка

1 чайній ложечці соди відповідає 2 ложечккам розпушувача, тобто пропорції 1 до 2. При цьому вони можуть повністю замінювати одне одного.

Секрети смачної випічки: яких помилок слід уникати

Стежити за нами у Facebook

- Advertisment -

Ви не можете копіювати текст