Оригінальні рецепти, як квасити капусту на зиму у великій ємності і у звичайній банці, урізноманітнять варіанти зберігання цього овочу. Квашена капуста чудово зберігається і рецепт, як квасити цілий качан капусти і робити квашену капусту по кавказькі, підкажуть нескладний спосіб переробки продукту на зиму.
Покроковий рецепт, як квасити цілий качан капусти, щоб отримати оригінальну квашену капусту
Цей рецепт підходить для тих господинь, у кого є можливість квасити капусту в об’ємному посуді. Найкраще для цього підходить діжка. Адже в неї може бути пошаткована і квашена капуста, і там можна заквасити цілий качан чи кілька качанів капусти. Можна також скористатися великим емальованим відром.
Інгредієнти
- капуста – 10 кг;
- сіль (крупна – кам’яна) – 320 г;
- вода – 8 літрів.
Як заквасити капусту у вигляді качана
Для квашення капусти краще вибирати невеликі і щільні головки.
- Потрібна зняти з головки капусти зелене листя.
- На дно діжки (емальованого відра) треба покласти ці зняті зелені листи капусти.
- Зверху на них викладаємо качани (можна їх розрізати навпіл).
- Розчинити в холодній воді сіль і залити всю капусту.
- Зверху на качани викласти зелене капустяне листя, накрити чистою полотняною серветкою і покласти гніт.
Квашена капуста: рецепт, як квасити капусту по кавказькі
Ця квашена капуста по кавказькі досить гостра за смаком, слід зважати на це, коли ви будете ставити її на стіл.
Інгредієнти, щоб квасити капусту по кавказькі
- капуста білокачанна – 5 кг;
- буряк (середнього розміру) – 1 шт.;
- вишневе листя – 20 г;
- духмяний перець – 2-3 горошини;
- гострий перець – 2 стручки (можна для більш гострого смаку використати перець халапеньо);
- 2 стручки гострого перцю
- коріння (селера, петрушка, кінза з бадиллям) – 100 г;
- морква – 300 г;
- часник – 1 головка;
- лаврушка – 1-2 листочки;
- сіль кам’яна – 100 г;
- шматочок кори кориці;
- 3 л води.
Як приготувати квашену капусту по кавказькі
- Капусту треба почистити від верхніх листків, промити в проточній воді і розрізати навпіл або на 4 частини.
- Головку часнику слід поділити на зубочки і замочити у теплій воді на 1,5 год, а потім почистити.
- Перець промиваємо і видаляємо плодоніжку; моркву і буряк миємо, чистимо.
- Моркву треба нарізати кружальцями.
- Буряк нарізаємо тонкими пластинками.
- Коріння чистимо від грубої шкірки, миємо, розрізаємо уздовж на 2-4 частини.
- Листя вишні промивають.
- На дно діжки або емальованої каструлі (відра) викладаємо листя капусти і вишні, а потім щільно шарами нашатковану капусту.
- Між капустяними шарами робиться прошарок з овочів (у рівних пропорціях): часник, коріння, кружальця моркви, пластинки буряків, стручки гострого перцю.
- Верхній шар овочів накривають капустяним листям, а потім тканиною, зверху кладуть гніт.
- Після цього овочі заливають охолодженим маринадом, щоб він бува на 4-5 см вище рівня викладених овочів.
Приготування маринаду.
- Воду доводимо до кипіння, додаємо спеції і виключаємо.
- Після охолодження цим маринадом треба залити капусту в діжці.
- Протягом 5 діб діжка повинна бути при кімнатній температурі, поки не почнеться бродіння, а потім її слід переставити у льох (тримати в прохолодному місці).
Смачного!
Як квасити капусту: рецепти квашення з різними інгредієнтами
Квашена капуста з гарбузом і солодким перцем
Рецепт квашеної капусти швидкої закваски