Головна Блог Сторінка 9

Підживлення борною кислотою: рецепти розчину для кореневого і позакореневого внесення добрива

На різних етапах свого розвитку рослина потребує підживлення. Борна кислота гарний помічник і стимулятор росту. Її можна використовувати як для кореневого, так і для позакореневого підживлення рослин, готуючи розчин за відповідним рецептом

Підживлення борною кислотою: рецепти розчину для кореневого внесення добрива

Даний рецепт необхідно використовувати за умова серйозної нестачі бору у грунті або, якщо рослини точно відчувають нестачу цього мінералу. Дане кореневе підживлення  проводиться після звичайного поливу рослин, щоб уникнути хімічних опіків коріння.

Пропорції розчину з використанням борної кислоти:

  • борна кислота 0,1-0,2 г;
  • вода 1 л

Борну кислоту розчиняємо у воді й проводимо підживлення.

Підживлення борною кислотою: рецепт розчину для позакореневого внесення

Позакореневе підживлення проводимо через обприскування. Рецепт розчину, як і у попередньому пункті.  Цю процедуру зазвичай проводять у три етапи:

  • у період зав’язування бутонів;
  • під час цвітіння;
  • у період плодоносіння рослин.

При додаванні інших мікроелементів для підживлення, кількість борної кислоти слід зменшити: борна кислота 5-6 грамів на 10 літрів води.

Важливо: борна кислота легко розчиняється тільки в гарячій воді!

Підживлення помідорів під час цвітіння за народним рецептом допоможе отримати м’ясисті й смачні плоди

Пиріжки з зеленою цибулею і яйцем особливо актуальні в сезон

Традиційна весняна випічка – пиріжки з зеленою цибулею і яйцем особливо актуальні в сезон активного зростання зелені. Зробити такий смаколик не складно, якщо слідувати рецепту. Головне в приготуванні – добре вимішати тісто, щоб воно вийшло м’яким та еластичним.

Пиріжки з зеленою цибулею і яйцем актуальні в сезон, інгредієнти

Для приготування тіста на пиріжки знадобляться наступні продукти:

  • дріжджі сухі – 2,5 ч. ложки;
  • молоко – 250 мл;
  • вершковий маргарин – 100 гр;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • мука – 500 гр;
  • яйце – 1 шт.

Для начинки пиріжків підготуємо наступні продукти:

  • яйця – 5-8 шт.;
  • зелена цибуля – 1 великий пучок;
  • сіль – за смаком.

Для прикрашання на Ваш смак – можна взяти ту ж зелену цибулю, кріп.

Пиріжки з зеленою цибулею і яйцем особливо актуальні в сезон: процес приготування

Готуємо тісто для пиріжків

  • Підігріємо молоко і додамо до нього дріжджі. Даємо постояти 10 хвилин.
  • В окремій посудині потрібно поєднати яйце, цукор, сіль, маргарин (трохи розм’якшений) і все ретельно перемішати.
  • Влити туди молоко з дріжджами, розмішати. Під кінець перемішування, додати просіяну муку, добре вимістити.
  • Готове тісто повинно бути м’яким та еластичним, викладаємо його у пакет та ставимо у холодильник на 1 годину.

Готуємо начинку для пиріжків

  • Яйця варимо в круту, остуджуємо, та ріжемо на дрібні кубики.
  • Зелену цибулю потрібно помити, обсушити і дрібно порізати.
  • З’єднуємо яйця і зелену цибулю, солимо та перемішуємо.

Готуємо пиріжки

  • Тісто з холодильника розкачуємо та ріжемо на шматочки. Ці шматочки скатуємо у кульки, а потім з кульки робимо коржик.
  • В кожен коржик кладемо начинку і формуємо пиріжок.
  • Деко змащуємо рослинною олією чи на пергаментний папір викладаємо готові пиріжки швом донизу.
  • Змащуємо пиріжки зверху збитим яйцем і даємо постояти хвилин 15-20.

Духовку розігріваємо до +180…+200°C і випікаємо пиріжки до золотавого кольору 30-40 хвилин.

Смачного!

Полуниці та її користь для організму людини

Полуниці та її користь для організму людини не викликає ніякого сумніву у всіх людей. Крім цього, цю смачну ягоду дуже люблять і діти, і дорослі. На ринку вже продають полуницю.

Полуниці та її користь для організму людини, як правильно вибирати для вживання

Потрібно вибирати суху, без зовнішніх пошкоджень ягоду. Вона повинна мати насичений колір і сильний аромат, що говорить про її стиглість. Намагайтеся купувати ягоду на ринку, а не в магазинах, так як саме на ринку вона не зберігається довго.

Полуниці та її користь для організму людини, важливі властивості

Полуниця для серця і кровоносної системи

Мідь, молібден, залізо і кобальт – незамінні джерела для кровотворення, а саме цими мікроелементами багата полуниця. За рахунок вмісту магнію вона являється профілактичним засобом від інсультів, а калій сприяє правильній роботі серцевого м’яза і регулює рівень артеріального тиску. Плоди цієї ягоди багаті фолієвою кислотою, яка зміцнює судини і запобігає їх ламкості.

Полуниця для кісток і зубів

Кальцій і фтор укріплюють кістки і зуби, а їх багато в полуниці. Вітамін С сприяє відновленню і оновленню сполучної тканини і покращує якість внутрішньо суглобової рідини.

Червоний колір полуниці обумовлений В-каротином, він забезпечує оновлення клітин і еластичність шкіри, розгладжує зморшки. Вітамін Е є антиоксидантом і уповільнює процеси старіння.

Полуниця корисна для імунітету

Вітаміну С в полуниці більше ніж у лимоні. А кожен знає, що саме цей вітамін зміцнює імунітет. Саліцилова кислота, що міститься в полуниці, має антибактеріальний ефект і навіть має слабку жарознижувальну дію.

Не варто забувати, що полуниця є сильним алергеном, тому варто пам’ятати про помірність вживання цієї ягоди.

Варення з ревеню і апельсину: покроковий рецепт приготування

Варення з ревеню з апельсином на зиму виходить незвичайно ароматним, з весняним настроєм і покроковий рецепт приготування дозволить легко зварити його. Це варення готується у власному соку, без води, його густоту можна регулювати самостійно.

Варення з ревеню і апельсину: інгредієнти і підготовка продуктів

Якщо в це варення, крім зазначених інгредієнтів, додати горіхи і запашні приправи, ми отримаємо новий, пікантний смак. Продукти для цього варення легко запам’ятати, адже всього береться в рівній кількості

Інгредієнти

  • ревень (стебла) – 500 г;
  • апельсини – 500 г;
  • цукор – 500 г.

Перед самим приготуванням, слід підготувати продукти.

  1. Стебла ретельно миємо і обсушуємо рушником.
  2. Тонку верхню шкірку знімаємо.
  3. Апельсини ретельно миємо гарячою водою. Дуже добре мити апельсинову шкірку щіткою, щоб видалити бруд і різні хімікати, якими часто обробляють плоди. Можна навіть обдати окропом. Після того як помили, обсушуємо апельсини рушником.

Варення з ревеню і апельсину: покроковий рецепт приготування

  1. Ревень ріжемо невеликими кубиками.
  2. Шкірку апельсина натираємо на дрібній тертці – готуємо цедру, яку додаємо до порізаних кубиків ревеня.
  3. Апельсини очищаємо від залишків шкірки, розділяємо на дольки (часточки).
  4. Прибираємо всі товсті білі перегородки і кісточки.
  5. Нарізаємо апельсин на невеликі шматочки. Їх також додаємо до ревеню і натертої цедри
  6. Засипаємо всі інгредієнти цукром, накриваємо ємність кришкою і залишаємо на 3-4 години (за бажанням можна залишити на ніч). За цей час ревінь і апельсини пустять сік.
  7. Через зазначений час, треба настояну суміш перелити в каструлю і ставимо варитися.
  8. Після закипання слід варити 20-25 хвилин на повільному вогні. За цей час ревінь стане м’яким і майже прозорим. А це означає, що варення готове. Якщо хочеться, щоб консистенція варення з ревеню була більш густою, треба поварити на кілька хвилин довше.
  9. Знімаємо варення з вогню, даємо охолонути і перекладаємо у стерилізовані баночки.
  10. Залишилося лише закатати кришками і зберігати в зручному для вас місці.

Варення з ревеню і апельсина приємно порадує в холодну пору року. Або в ті хвилини, коли особливо хочеться чогось смачного, солодкого, ароматного

Смачного!

Ще один рецепт варення з ревеню

Як стерилізувати банки різними способами

Чим підживлювати овочі в червні, в якій пропорції і яким методом

В червні слід проводити підживлення азотними добривами, але не занадто багато, щоб не ризикувати врожаєм. Науковці та аграрії розповіли, чим підживлювати овочі й інші культурні рослини в червні, в якій пропорції і яким методом вносити добрива. Також, звернули увагу в якій кількості проводити підживлення для помідорів, перцю, капусти й інших овочів, фруктів і ягід

Які добрива використовувати і на що звернути увагу при підживленні овочів у червні

Нагадаємо, коли вносяться азотні добрива, добривами рослини починають утворювати потужні стебла і велике листя, краще ростуть і активно кущаться. Звісно це милує око городникам. Проте не можна забувати, що надмірне підживлення азотними добривами допомагає нарощувати зелену масу рослини, але за рахунок цього може погіршитися процес плодоутворення і як результат – знизиться врожайність.

Це не означає, що не треба вносити азотні добрива, фахівці лише застерігають від надмірного підживлення ними. Рослини потребують, крім азотних добрив, калійні, фосфатні тощо. Всі внесення добрив повинні бути помірними і своєчасними.

Чим в червні підживлювати овочі: капусту, помідори, баклажани, перець, багаторічники і пряні трави

За рекомендаціями фахівців, наводимо вид добрива, його пропорції та метод внесення

Капуста середньостигла і пізніх сортів дозрівання

  • чим підживлювати: розчин гною або коров’як з водою в пропорції 1:10
  • як вносити добриво: після поливу по півлітра під кожну рослину.

Чим підживлювати помідори, огірки, перець, баклажани, цибулю на перо, багаторічну

  • рецепт добрива на 10 літрів води: 10 г аміачної селітри, 7 г сечовини, 15 г хлористого калію;
  • як підживлювати: 10 літрів готового розчину використовується на 1 квадратний метр посадок.

Як і яким добривом в червні підживлювати картоплю, пряні трави і багаторічники (ревінь, щавель)

Картоплю підживлювати слід в 2 етапи – під час посадки і після появи паростків. Нагадаємо, що в червні проводиться посадка картоплі, щоб восени ми мали змогу отримати другий врожай. Звичайно, зважаємо на погодні умови і клімат у вашому регіоні.

Підживлення картоплі в червні

Варіант 1:

  • 20 г мінеральних добрив змішати з половиною лопати перепрілого гною
  • коли вносити добриво: під час посадки добриво додається в кожну лунку.

Варіант 2:

  • на 10 л води беремо 25-30 г NPK (добриво Нітроаммофоска) або азотне добриво
  • як вносити: поливати або у вигляді сухого добрива присипати довкола кожного куща та трохи підгорнути.

Рецепт підживлення багаторічників (ревінь, щавель) і пряних трав

  • добриво: 10-20 г азотного добрива розчиняємо в 10 л води
  • як підживлювати: 10 літрів готового розчину використовується на 1 квадратний метр посадок.

Чим в червні підживлювати виноград, садову полуницю, плодові та кісточкові культури, кущі

Не меншого догляду, у томи числі й підживлення, потребують наші садові культури.

Як підживлювати полуницю в червні

  • рекомендоване добриво: слабкий розчин борної кислоти у пропорції 20 г на 10 літрів води. Звертаємо увагу, що борну кислоту треба розчиняти тільки в гарячій воді;
  • як вносити: обприскувати квітучі рослини, щоб прилітали запилювачі.

Підживлення винограду в червні можна двома варіантами

Варіант 1

  • в 10 л води розчиняємо 10-12 г фосфорно-калійних добрив;
  • вносити після поливу.

Варіант2

  • на 10 л води використовуємо 10-15 г аміачної селітри
  • вносити після поливу.

Чим в червні підживлювати плодові та кісточкові культури, кущі

Для підживлення цих культур також пропонується 2 варіанти

Варіант 1

  • на 10 л води використовуємо 20-30 г аміачної селітри (або суперфосфату, або хлористого калію);
  • вносити після поливу під кожну рослину.

Варіант 2

  • деревна зола та органіка;
  • органічне добриво вноситься в кожну лунку під час посадки.

Борна кислота для підживлення: рецепти добрива для різних культур

Коли садити картоплю за температурними показниками, поради з вирощування картоплі

Вирощування картоплі для українців звична справа. Проте є певні особливості, знаючи які, зростають шанси мати гарний урожай і гарну на смак бульбу. Коли садити картоплю за температурними показниками? На що звертати увагу при вирощуванні картоплі підкажуть корисні поради досвідчених городників.

Коли садити картоплю за температурними показниками

Як правило, масові посадки картоплі проводяться в перші дні травня. Частково це пов’язано з тим, що на початок травня припадало багато вихідних днів і люди могли їхати в село, щоб провести посадові роботи. Проте важливо зважати на погодні умови вашого регіону, щоб визначити терміни посадки картоплі.

Картопля не любить перегріту землю, тому посадка  у відкритий грунт проводиться досить рано. В північній частині України трохи пізніше, а на півдні – раніше.

Бульба картоплі краще росте і розвивається у прохолодному та вологому грунті. Планувати посадку картоплі за температурними показниками слід, коли

  • середньодобова температура становить +10-12 градусів;
    • вдень +20°С
    • нічна температура повітря не опускатися нижче +7+9 градусів
  • температура грунту на глибині 20 см повинна бути +8 градусів.

Отже, потрібно слідкувати за довготривалими прогнозами погоди, щоб планувати посадку картоплі за температурними показниками.

Корисні поради з вирощування картоплі

Ці прості поради досвідчених городників допоможуть не просто мати гарний урожай, але ще й гарну на смак картоплю

  • Як посівний матеріал краще використовувати бульби середнього розміру. Фахівці зазначають, що, чим меншого розміру бульба, тим більші клубні вона дає. Якщо на посадку лише велика картопля, до висадки її треба розрізати на декілька частин, але треба слідкувати, щоб кожна частина мала кілька вічок.
  • Не слід надто глибоко закопувати бульбу – вона виросте дрібна, а ось бадилля буде велике.
  • Не слід зловживати органічним підживленням. Наприклад, від гною картопля може бути несмачною. Тут допоможуть хімічні добрива.
  • Секрет отримання великої бульби картоплі: після цвітіння через 1-2 тижні слід злегка підламати бадилля.
  • Щоб на грядках з картоплею не з’явилася фітофтора, посадковий матеріал варто обробити розчином мідного купоросу.
  • Якщо між рядками картоплі посадити чорнобривці, коріандр, котівник, настурцію, пижму, то ці рослини будуть відлякувати колорадського жука.
  • Не варто поряд з картоплею висаджувати соняшники, тому що вони будуть пригнічувати картоплю.

Варення з кульбаб: покроковий рецепт незвичайного десерту

Варення з кульбаб – цікаве на смак і дуже корисне, а покроковий рецепт незвичайного десерту, дозволить легко впоратися з приготуванням. Кульбаби ростуть скрізь і ми часто зовсім не звертаємо на них увагу з кулінарної точки зору. Проте ще з давніх часів було відомо про корисні властивості кульбаб. Готувати варення з кульбаб слід навесні, коли квітка має найбільшу силу і містить велику кількість корисних елементів.

Корисні властивості кульбаби, з якої можна готувати варення з кульбаб і настоянки

Кульбаби одні з перших квіток, які розцвітають навесні. Саме в цей час потрібно збирати квіти для приготування варення, настоянок, цілющих відварів. Адже кульбаба багата на корисні речовини, вона містить:

  • вуглеводи;
  • клітковину;
  • білки;
  • мікроелементи (залізо, кобальт, мідь);
  • натрій;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • вітаміни A, C, B4, K.

Кульбаби активно використовуються у народному цілительстві. Вона чудово виводить токсини з організму, не дає засвоюватися зайвому холестерину, що являється профілактикою атеросклерозу. Гіркота кульбаби використовується у народній медицині для активізації виділення шлункового соку і активізації травлення, також, кульбаба – гарний жовчогінний засіб. Кульбаба допомагає організму виробляти інсулін, що особливо важливо для хворих цукровим діабетом.

Корінь кульбаби допомагає печінці: виводить з неї камені і нормалізує її очищення і роботу. Крім того, кульбаба має сильний сечогінний ефект і послаблює шлунок, що важливо при запорах. Стимулює роботу серцево-судинної системи. Чай з кульбаби в давні часи використовували для лікування гастриту і жовтухи, щоб позбутися ГЛИСТІВ.

Підготовка квітів для приготування варення з кульбаб

Рецепт варення з кульбаб смачне, корисне і незвичайне
Перед приготуванням варення, заготовлюємо квіти кульбаб

Перш ніж почати готувати, як вказує покроковий рецепт, треба запастися головним інгредієнтом – кульбабами.

Ароматне і ніжне варення з кульбаби можна вживати, як десерт, розводити у воді і пити, як теплий напій, додавати у чай. Також його можна використовувати як начинку для солодких пирогів.

Дуже важливе місце рецепту приготування варення з кульбаб займає правильна підготовка квітів. Збирати квіти потрібно подалі від доріг, промислових об’єктів, смітників. Найкраще підходять береги річок, луки чи присадибна ділянка.

Квітки потрібно вибирати крупні, тому що вони мають більше користі, ввібравши в себе корисні речовини. Найбільш корисними будуть кульбаби другого року життя. Колір квітки повинен бути яскравим і насиченим. Зрізати або зривати кульбабу потрібно якомога ближче до голівки. Можна просто назбирати самі пелюстки. Збирати кульбаби краще, як вони тільки розцвіли.

Перед тим, як готувати варення, кульбаби потрібно ретельно промити і перебрати від зайвих травинок і можливих жучків. Щоб прибрати гіркоту, їх треба замочувати у воді протягом 1 доби. Але, якщо варення планується використовувати з лікувальною метою, то краще не замочувати.

Рецепт варення з кульбаб: інгредієнти і покрокові рекомендації приготування

Покроковий рецепт приготування смачного варення з кульбаб
Готуємо варення з кульбаб всього за кілька кроків

Пропорції даного рецепту надані для густого варення. Якщо хочеться більш рідкого, потрібно збільшити кількість води.

Для густого варення беремо наступні інгредієнти:

  • промиті квіти кульбаби – 350-400 г;
  • цукор – 850 г;
  • вода – 1 склянка.

Приготування варення з кульбаб за покроковим рецептом

  1. Помиті квіти скласти у ємність, в якій вони будуть варитися і заливаємо водою.
  2. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і потім варимо 15 хвилин на слабкому вогні.
  3. Знімаємо відвар і даємо трошки охолонути, після чого треба процідити через 3-4 шари марлі.
  4. Квіти потрібно відкласти, а рідину знову перелити у каструлю для варки. Щоб відвар був більш насиченим, його можна процідити зранку (залишити на ніч з квітами).
  5. Після проціджування, у відвар потрібно додати цукор, розмішати і варити на повільному вогні. В цей час цукор буде топитися, утворюючи ніби сироп.
  6. Після того, як відвар з цукром закипів, його потрібно варити ще годину.
  7. Наше смачне і цілюще варення з кульбаб готово.
  8. Гаряче варення потрібно розкласти у стерилізовані банки і закупорити кришками.

Для смаку і пікантності, рецепт пропонує у варення додати шматочки лимона, апельсину, корицю, листя смородини тощо. Це робиться на етапі, коли ми додаємо квіти у відвар (Перший крок рецепта)

Варення з кульбаб, як правильно зберігати і які протипоказання можуть бути щодо вживання

Як зберігати варення з кульбаби
Варення з кульбаб – смачний і корисний привіт з сонячного травня

Зберігати цю заготовку потрібно в прохолодному місці, найкраще – у холодильнику чи у погребі. Зберігатися воно може до трьох років, але найкращі властивості цей десерт має на перший рік.

Варення з кульбаб – неймовірно смачна страва, яка несе нам весняний привіт холодними зимовими днями. Воно зміцнює імунітет, використовується як профілактика шлунково-кишкових хвороб, допомагає знімати жар при температурі, заспокоює кашель, знижує артеріальний тиск.

Однак слід знати, що у кульбаби є протипоказання. Не можна її вживати, якщо є індивідуальна непереносність продукту, виразка шлунку, закорковування жовчогінних шляхів, схильність до діареї.

Такий простий покроковий рецепт приготування варення з кульбаби допоможе нам законсервувати травневе сонечко.

Як варити мед з кульбаби, покроковий рецепт приготування

Лікер з кульбаб, рецепт

Причиною сонливості може бути нестача вітамінів: яких саме і які продукти можуть допомогти

Швидка втомлюваність і постійна сонливість, без об’єктивних причин, можуть сигналізувати про те, що в організму нестача вітамінів і мікроелементів. Яких саме корисних речовин не вистачає і які продукти можуть допомогти відновити необхідні речовини, щоб нівелювати причини сонливості, розповіли фахівці.

Які найбільш розповсюджені причини хронічної сонливості?

Причина сонливості може бути різна, але знаючи її, легше вжити дієвих заходів.

  • інтенсивні спортивні тренування;
  • збій режиму;
  • брак сну;
  • стреси, хвилювання, тривожність;
  • недостатній відпочинок;
  • захворювання;
  • наслідки прийому деяких ліків;
  • висока метеочутливість;
  • гормональні збої;
  • шкідливі звички;
  • дефіцит кисню.

Причиною сонливості може бути нестача вітамінів: яких саме і продукти, які допоможуть їх відновити

Якщо причина сонливості з’ясована і поганий сон через нестачу вітамінів, варто ознайомитися, як вітаміни, їх недостатня кількість, впливає на організм.

  1. Вітаміни групи В – нестача провокує постійну втому, навіть при нормальному відпочинку і сні. Джерела відновлення: гречана і вівсяна крупа, хлібні вироби, молочні продукти, сухофрукти, морепродукти.
  2. Вітамін С – покращує імунітет, дає силу і витривалість, підвищує працездатність. Особливо багаті ним ягоди смородини, плоди цитрусових, шипшини, болгарський перець.
  3. Вітамін Д – дає енергію, бореться з втомою, допомагає зосередитися. Виробляється в організмі під дією сонячних променів і міститься в риб’ячому жирі.
  4. Пантотенова кислота – регулює активність головного мозку, покращує механізми мислення і пам’ять, її знижують захворювання в тонкому кишечнику. Джерелами є ікра морської риби, зелень, дріжджі, яйця, молочні продукти.
  5. Йод – необхідний для нормальної роботи імунної системи, щитовидної залози, впливає на процеси головного мозку. Міститься в морепродуктах і морській рибі, буряках, шпинаті, томатах, картоплі.
  6. Рутин – береже клітини від пошкодження, стимулює мозкову активність. Джерела його поповнення з продуктів: гречка, зелений чай, свіжі плоди рослин.
  7. Залізо – брак провокує підвищену стомлюваність, зниження активності, погане самопочуття і стану шкіри, волосся і нігтів. Для його засвоєння необхідний вітамін С. Міститься в горіхах, яблуках, буряках, печінці.
  8. Калій – дає силу і витривалість, допомагає позбутися сонливості і постійної втоми. Особливо багато в пророщених зернах, плодах рослин, бобових культурах.

Робота гормонів: які гормони і коли працюють протягом доби та що варто робити в цей час

Цибуля-сіянка: рекомендації щодо висадки навесні у відкритий грунт

Кількість і якість урожаю цибулі залежить від дотримання агротехнічних правил і строків висадки у відкритий грунт. Рекомендації досвідчених аграріїв допоможуть правильно зорієнтуватися по вибору посівного матеріалу і по строкам посадки.

Цибуля-сіянка: рекомендації щодо висадки навесні у відкритий грунт – строки посадки

Любі городні роботи необхідно виконувати зважати на погодні умови у конкретному регіоні. Загальна рекомендація, коли можна висаджувати цибулю-сіянку: коли земля у глибину на 10 сантиметрів прогрівається до температури не менше +12 °С.

Посадковий матеріал потрібно вибирати, щоб цибулини були однорідні, без ушкоджень, сухі. Вони повинні мати рівномірне, без плям, забарвлення. Ні в якому разі не можна використовувати для посадки цибулини з пліснявою.

Фахівці радять перед висадкою цибулі-сіянки, за 5 днів, прогріти посадковий матеріал. Це буде запобігати появленню стрілок у цибулі.

Цибуля-сіянка: рекомендації як висаджувати у відкритий грунт

  1. Зазвичай цибулю-сіянку висаджують у рядки, зроблені сапкою на глибину до 5 см. Відстань між рядками повинна становити 20 см.
  2. Підготовлені рядки потрібно добре зволожити. Буде добре кожен рядок приспати золою. Потім висаджувати цибулинки на відстані 10 см одна від одної.
  3. Присипати потрібно розпушеною землею шаром землі 2-3 см.

Важливо: при висаджуванні цибулину потрібно занурювати у землю не більше ніж на 2/3 її висоти. Якщо заглиблювати більше, це може ускладнити проростання культури. Якщо менше, то коренева система цибулі буде погано укорінюватися, погіршиться її живлення.

Готуючи грядки для цибулі, важливо враховувати, які рослини можна садити поряд, а які ні

Вдалі сусіди для цибулі:

Капуста, картопля, полуниця, морква, салат, буряк, помідори.

Не варто висаджувати цибулю поряд з культурами:

Горох, квасоля, шавлія.

Четвергова сіль: рецепти як приготувати і як застосовувати

Четвергова сіль готується лише раз на рік у Чистий четвер і використовується при необхідності протягом всього року. Запропоновані рецепти, як приготувати четвергову (чорну) сіль та інформація як і в яких випадках її застосовувати, будуть корисними для багатьох жінок.

Що таке Четвергова (чорна) сіль і коли її заведено готувати

Що таке Четвергова (чорна) сіль і коли її прийнято готувати

З давніх часів господині готували цілющу сіль, яку наділяли магічними властивостями – четвергову сіль. Часто четвергова сіль має ще назву «чорна сіль» через темний колір, якого вона набуває після проведення ритуалу. Особливість четвергової солі полягає у тому, що цей народний оберіг готувався лише один раз на рік – на Чистий четвер перед настанням Великодня.

Великому святу християн – Великодню, коли в День Святої Пасхи воскрес Ісус, передує тиждень, який має назву Страсна седмиця (Страсний тиждень). Таку назву ці сім днів мають тому, що православна церква згадує Страсті Христові, духовну велич подвигу Сина Божого.

Ще одна назва, яку має ця цілюща сіль – Чорна сіль, тому що під час приготування вона змінює свій колір. Чорна сіль може бути від сіруватого відтінку до чорного, залежно від технології приготування і використання додаткових інгредієнтів.

Отже, лише раз на рік у Чистий четвер господині можуть самі зробити четвергову сіль, яка служить  і як лікувальний засіб, і як магічний оберіг. В народі вважається, що четвергова сіль, як амулет може використовуватися практично у всіх сферах життя людини. Важливо: щоб оберіг працював, потрібно правильно його приготувати.

Правила, які треба знати, щоб приготувати Четвергову сіль

як готувати четвергову сіль - оберег для дому і родини

Щоб четвергова сіль виконувала свою функцію оберега, необхідно правильно підготуватися. По-перше, потрібно слідувати рецептам приготування четвергової солі. Але не менш важливим, є духовна підготовка до створення четвергової солі.

Перед приготуванням четвергової солі потрібно позбутися негативу і поганих думок. Потрібно спробувати забути своїх кривдників, намагатися вибачити їх, ні в якому разі не можна готувати оберіг з побажанням зла будь-кому.

В ідеалі, до початку приготування добре прийняти душ, щоб очистити тіло. Потім слід почитати молитву «Отче наш», щоб очистити дух. У господині повинен бути спокійний настрій.

Готується четвергова сіль в ніч на Чистий четвер. Бажано завершити ритуал приготування до настання світанку, коли сходить Сонце (за можливості).

Наші предки готували четвергову сіль на відкритому вогні, у печі. Також сіль пропікають на пательні, поки вона не потемніє. Під час прожарювання, її необхідно постійно помішувати. До речі, є повір’я, що якщо під час приготування четвергова сіль починає сильно тріщати і «стріляти», то на людину наведена порча, пристріт або було зурочено. Також сіль просмажують разом з борошном, поки вся суміш не стане чорною.

З давніх-давен сіль готували в печі. Для цього крупну (іншої і не було) сіль зав’язували у вологу серветку і клали томитися у печі. Тканина зітлівала, а грудку солі, яка утворилася у печі, потім дробили і використовували як оберіг, і як лікувальний засіб.

У сучасному світі така можливість практично відсутня, тому приготування проводиться на плиті або в духовці.

Для приготування четвергової знадобляться такі основні предмети:

  • Сіль кам’яна (крупного помолу) без домішків.
  • Чавунна сковорідка або сотейник.
  • Дерев’яна ложка або лопатка (для перемішування).
  • Полотняні торбинки для зберігання солі протягом року (бажано підготувати кілька штук).

Додаткові інгредієнти залежать від рецепта, який обрано для приготування Четвергової солі.

Четвергова сіль: рецепти як приготувати чорну сіль

 рецепти як приготувати четвергову сіль

Існують різні рецепти приготування магічної солі, залежно від регіону України. Ми пропонуємо ознайомитися з кількома варіантами, які можуть вам підійти. Головне правило приготування: гарний, позитивний настрій, світлі думки та бажання щастя і благополуччя.

Рецепт як приготувати Четвергову сіль з житнім хлібом

Для приготування за цим рецептом, крім крупної солі знадобиться шматок чорного хліба або можна зібрати квасну гущу (з домашнього житнього квасу).

  1. Змішуємо 1 частину солі та 2 частини хлібної м’якушки і ретельно перемішуємо. За бажанням для аромату в цю суміш можна додати дрібку трав’яних зборів. Наприклад, м’яту, чебрець, душицю тощо.
  2. Коли суміш готова, її слід перекласти в велику чавунну пательню. Якщо такої немає, можна викласти на деко.
  3. Ставимо пательню у розігріту духовку і запікаємо протягом кількох годин, поки сіль не почорніє.
  4. Після цього потрібно тричі прочитати молитву «Отче наш» і витягти з духовки сіль.
  5. Далі цей соляний шмат треба подрібнити на невеликі шматочки, а потім треба перетерти через сито або через дрібний дуршлаг.
  6. Готову Четвергову сіль треба розкласти по полотняним торбинкам для зберігання протягом всього року (до наступного Великодня).

Як приготувати Четвергову сіль з житнім борошном

Це простий рецепт приготування оберегової солі. Для цього знадобляться сіль і житнє борошно у пропорції 1 : 2. Суміш треба висипати у чавунну сковорідку і поставити на плиту. Готувати слід, поки сіль не набуде сіруватого відтінку, постійно помішуючи дерев’яною ложкою. Готуючи четвергову сіль, потрібно не менше, ніж три рази прочитати молитву «Отче наш».

Коли сіль готова, треба залишити її охолодитися, а перед світанком (сходом Сонця), роздрібнити (за потреби) і розкласти по мішечках для зберігання.

Як приготувати Четвергову сіль: рецепт з капустяним листям

Під час приготування за цим рецептом, може утворюватися багато диму. Тому слід заздалегідь потурбуватися, щоб працювала витяжка чи причинити вікно для провітрювання. Отже, нам знадобляться сіль і свіже листя капусти.

  1. Листя капусти треба дрібно пошинкувати і перемішати з сіллю у пропорції 1 : 2. В ніч на Чистий четвер, викладаємо на велику чавунну сковорідку чи на деко.
  2. Ставимо нашу ємність у духовку чи на плитку і прожарюємо, читаючи при цьому молитву «Отче наш».
  3. Коли маса стане чорного кольору, виключаємо вогонь і даємо суміші охолонути.
  4. Отриману Четвергову сіль за необхідності подрібнюємо і складаємо для зберігання у мішечки з натуральної тканини.

Важливо, щоб під час приготування Четвергової солі, відкинути всі зайві думки, треба зосередитися на процесі. Молитва, яку читаємо під час приготування, повинна йти з душі, від самого серця.

Вкрай небажано відволікатися на щось стороннє, коли ви почнете готувати Четвергову сіль, тому що від сили і чистоти молитви і зосередженості на процесі, залежить сила Четвергової солі.

Четвергова сіль: як застосовувати оберіг

Як використовувати четвергову сіль, оберег з чорної солі

Здавна в народі Четвергова сіль використовувалася, як оберіг для захисту домівки, очищення від негативу і зняття пристріту і псування. Щоб позбутися всього негативу, проводилися ритуали, де присутня Четвергова сіль.

  • Щоб в домівці був достаток і злагода, в центрі столу завжди ставили ємність з Четверговою сіллю. Як правило, її додавали в страву ті люди, хто потребував захисту чи підтримки.
  • Якщо між чоловіком і дружиною були сварки, тоді Четвергову сіль зав’язували у маленький вузлик і клали у подружнє ліжко. Цей оберіг допомагав порозумінню і примиренню.
  • Коли в родині є немовля, щоб воно росло сильним і здоровим, під час купання у воду додають дрібку Четвергової солі. Якщо дитинка постійно плакала і не могла заспокоїтися, мама клала під язичок 1-2 крупинки Четвергової солі. Вважалося, що вона заспокоїть малюка і віджене все, що лякає.
  • Четвергова сіль використовувалася дівчатами під час вимивання. Вони кидали дрібку солі у воду і читали змову на красу та вмивалися цією водою.
  • Якщо людина збиралася у подорож, то кілька крупинок Четвергової солі клали у кишеню. Або мішечок з сіллю пришивали до одягу. В народі вважається що такий оберіг з Четверговою сіллю вбереже в дорозі і зробить шлях безпечним і легким.
  • Існує правило: в селі дрібки Чорної солі розкладають по кутам хліву, щоб худоба не хворіла і давала гарний приплід.

В українців багато церковних свят тісно переплітаються з народними традиціями. Так повелося ще з давніх часів. І вірити чи ні у магічну силу оберега, кожен вирішує сам. Запропоновані рецепти, як приготувати Четвергову сіль, можуть допомогти самостійно створити оберіг для всієї родини і торкнутися давніх народних традицій.

Четвергова сіль: коли і як готувати в домашніх умовах

Цікава інформація про обереги, які варто мати вдома

Ви не можете копіювати текст