Варення з кульбаб – цікаве на смак і дуже корисне, а покроковий рецепт незвичайного десерту, дозволить легко впоратися з приготуванням. Кульбаби ростуть скрізь і ми часто зовсім не звертаємо на них увагу з кулінарної точки зору. Проте ще з давніх часів було відомо про корисні властивості кульбаб. Готувати варення з кульбаб слід навесні, коли квітка має найбільшу силу і містить велику кількість корисних елементів.
Корисні властивості кульбаби, з якої можна готувати варення з кульбаб і настоянки
Кульбаби одні з перших квіток, які розцвітають навесні. Саме в цей час потрібно збирати квіти для приготування варення, настоянок, цілющих відварів. Адже кульбаба багата на корисні речовини, вона містить:
- вуглеводи;
- клітковину;
- білки;
- мікроелементи (залізо, кобальт, мідь);
- натрій;
- фосфор;
- кальцій;
- вітаміни A, C, B4, K.
Кульбаби активно використовуються у народному цілительстві. Вона чудово виводить токсини з організму, не дає засвоюватися зайвому холестерину, що являється профілактикою атеросклерозу. Гіркота кульбаби використовується у народній медицині для активізації виділення шлункового соку і активізації травлення, також, кульбаба – гарний жовчогінний засіб. Кульбаба допомагає організму виробляти інсулін, що особливо важливо для хворих цукровим діабетом.
Корінь кульбаби допомагає печінці: виводить з неї камені і нормалізує її очищення і роботу. Крім того, кульбаба має сильний сечогінний ефект і послаблює шлунок, що важливо при запорах. Стимулює роботу серцево-судинної системи. Чай з кульбаби в давні часи використовували для лікування гастриту і жовтухи, щоб позбутися ГЛИСТІВ.
Підготовка квітів для приготування варення з кульбаб
Перш ніж почати готувати, як вказує покроковий рецепт, треба запастися головним інгредієнтом – кульбабами.
Ароматне і ніжне варення з кульбаби можна вживати, як десерт, розводити у воді і пити, як теплий напій, додавати у чай. Також його можна використовувати як начинку для солодких пирогів.
Дуже важливе місце рецепту приготування варення з кульбаб займає правильна підготовка квітів. Збирати квіти потрібно подалі від доріг, промислових об’єктів, смітників. Найкраще підходять береги річок, луки чи присадибна ділянка.
Квітки потрібно вибирати крупні, тому що вони мають більше користі, ввібравши в себе корисні речовини. Найбільш корисними будуть кульбаби другого року життя. Колір квітки повинен бути яскравим і насиченим. Зрізати або зривати кульбабу потрібно якомога ближче до голівки. Можна просто назбирати самі пелюстки. Збирати кульбаби краще, як вони тільки розцвіли.
Перед тим, як готувати варення, кульбаби потрібно ретельно промити і перебрати від зайвих травинок і можливих жучків. Щоб прибрати гіркоту, їх треба замочувати у воді протягом 1 доби. Але, якщо варення планується використовувати з лікувальною метою, то краще не замочувати.
Рецепт варення з кульбаб: інгредієнти і покрокові рекомендації приготування
Пропорції даного рецепту надані для густого варення. Якщо хочеться більш рідкого, потрібно збільшити кількість води.
Для густого варення беремо наступні інгредієнти:
- промиті квіти кульбаби – 350-400 г;
- цукор – 850 г;
- вода – 1 склянка.
Приготування варення з кульбаб за покроковим рецептом
- Помиті квіти скласти у ємність, в якій вони будуть варитися і заливаємо водою.
- Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і потім варимо 15 хвилин на слабкому вогні.
- Знімаємо відвар і даємо трошки охолонути, після чого треба процідити через 3-4 шари марлі.
- Квіти потрібно відкласти, а рідину знову перелити у каструлю для варки. Щоб відвар був більш насиченим, його можна процідити зранку (залишити на ніч з квітами).
- Після проціджування, у відвар потрібно додати цукор, розмішати і варити на повільному вогні. В цей час цукор буде топитися, утворюючи ніби сироп.
- Після того, як відвар з цукром закипів, його потрібно варити ще годину.
- Наше смачне і цілюще варення з кульбаб готово.
- Гаряче варення потрібно розкласти у стерилізовані банки і закупорити кришками.
Для смаку і пікантності, рецепт пропонує у варення додати шматочки лимона, апельсину, корицю, листя смородини тощо. Це робиться на етапі, коли ми додаємо квіти у відвар (Перший крок рецепта)
Варення з кульбаб, як правильно зберігати і які протипоказання можуть бути щодо вживання
Зберігати цю заготовку потрібно в прохолодному місці, найкраще – у холодильнику чи у погребі. Зберігатися воно може до трьох років, але найкращі властивості цей десерт має на перший рік.
Варення з кульбаб – неймовірно смачна страва, яка несе нам весняний привіт холодними зимовими днями. Воно зміцнює імунітет, використовується як профілактика шлунково-кишкових хвороб, допомагає знімати жар при температурі, заспокоює кашель, знижує артеріальний тиск.
Однак слід знати, що у кульбаби є протипоказання. Не можна її вживати, якщо є індивідуальна непереносність продукту, виразка шлунку, закорковування жовчогінних шляхів, схильність до діареї.
Такий простий покроковий рецепт приготування варення з кульбаби допоможе нам законсервувати травневе сонечко.