Заготовки до зими розпочалися і господині цікавляться їх рецептами. Цікавий рецепт джему з цибулі нескладно і досить швидко готувати. Щоб приготувати цю зимову заготовку, можна викристовувати як червону (ялтинську) цибулю, так і звичайну, білу. До уваги пропонужться 2 рецепти джему з цибулі – більш європейський варінт, і як готувати джем по-американські. Обидва рецепти дуже схожі між собою, але мають відмінності в процесі приготування.
Рецепт джему з цибулі: інгредієнти
Для приготування цибулевого джему нам знадобляться наступні продукти:
- цибуля червона чи біла – 7 невеликих шт.;
- цукор – 1 склянка;
- вино червоне або біле (в залежності від кольору цибулі) – 2 склянки;
- бальзамічний або винний оцет;
- оливкова чи інша рослинна олія;
- чебрець за смаком.
Рецепт джему з цибулі: приготування
- Почищену цибулю потрібно порізати напівкільцями.
- У сотейнику або глибокій пательні нагріваємо олію і закладаємо цибулю.
- Пасеруємо цибулю на середньому вогні до золотавого кольору.
- Додаємо цукор і припускаємо разом з цибулею, щоб вона почала карамелізуватися.
- Додаємо в сотейник вино, оцет, чебрець і тушкуємо на дуже повільному вогні поки рідина майже не випарується.
- Гарячий джем розкладаємо по баночках, накриваємо кришками і ставимо поступово охолоджуватися.
Американці дуже люблять різноманітні джеми. Рецепт цибулевого джему по-американськи трохи відрізається технологією приготування.
Рецепт джему з цибулі по-американськи: інгредієнти
- оливкова олія – 1/4 склянки;
- цибуля – 4 склянки, нарізаної кубиками середнього розміру;
- цукор – півсклянки;
- винний або бальзамічний оцет – півсклянки;
- сіль – 1/4 ч. ложки;
- мелений чорний перець за смаком.
Рецепт джему з цибулі по-американськи: приготування
В даному рецепті порядок приготування дещо відрізняється від попереднього.
- Потрібно нагріти рослинну олію у важкій сковороді на середньому вогні.
- Змішати цукор у рослинну олію дерев’яною ложкою, постійно перемішуючи, поки суміш не стане легкого карамельного кольору, близько 10 хвилин. Обережно! Суміш буде дуже гарячою.
- Перемішати цибулю, сіль і чорний перець в окремому посуді, не жмакати!
- Підсолену і перчену цибулю викладаємо у сотейник. Цибуля одразу почне карамелізуватися. Потрібно постійно перемішувати на середньому вогні, поки цукор не розчиниться, а цибулю обсмажуємо приблизно 15 хвилин. Якщо цукор буде братися грудочками, потрібно зменшити вогонь і трохи довше розтоплювати.
- Потім наливаємо червоний винний оцет в суміш цибулі і кип’ятіть, поки суміш не отримає консистенцію джему, близько 30 хвилин.
Наш джем з цибулі по-американськи готовий. Його можна подавати до страв з м’яса.
Смачного!
Можливо, вас зацікавить рецепт смачних томатів на зиму