Квашені томати – смачні, соковиті допоможуть урізноманітнити зимове меню. Пропонується покроковий рецепт у пропорції з розрахунку на 1 літрову банку, дуже простий у виконанні, який дозволить тримати смачні квашені гострі помідори на зиму в банках.
Квашені гострі помідори на зиму в банках: рецепт на 1 літрову банку
Для квашення за цим рецептом рекомендується брати бурі або зелені томати – не дозрілі. Такі помідори краще зберігають форму та текстуру, насичуються ароматом та смаком спецій та прянощів. Також бажано, щоб помідори були приблизно однакового розміру й без пошкоджень.
Інгредієнти на 1 літрову банку
- помідори – 500-600 грамів;
- перець чилі – 10 грамів або 1-2 стручки в залежності від розміру і бажаної гостроти квашених помідорів;
- сіль крупна – 1 столова ложка
Спеції для квашення: листя чорної смородини, листя вишні, хрону, парасольки кропу – все по 1-2 листочки, кропу трохи більше; часник (2-3 зубчики).
Покроковий рецепт квашення
- Перед квашенням банки слід простерилізувати, а капронові криши обдати окропом. Всі інгредієнти – помідори, перець, листя, треба помити й обсушити рушником.
- В суху банку слід покласти листочки смородини, вишні, хрону та парасольки кропу.
- Потім перець чилі ріжемо на шматочки і кладемо зверху. За бажанням, щоб квашені помідори були більш гострі на смак, чилі можна додати з насінням.
- Зверху викладаємо почищені зубчики часнику.
- Потім на спеції та часник щільно викладаємо помідори.
- Далі на помідори викладаємо сіль (за рецептом в нас 1 столова ложка) і все заливаємо холодною питною водою.
Банку з помідорами накриваємо кришкою та залишаємо в приміщенні на 3-4 дні. Після того, як в банках розпочнеться процес бродіння, закриваємо їх пластиковою кришкою та ставимо на зберігання в холодильник чи у підвал (льох).
Квашені гострі помідори за цим рецептом можна вживати вже за 3-4 дні, а на зиму в банках вони можуть зберігатися в прохолодному місці 10-12 місяців.
Квашені яблука рецепт з медом і базиліком та рецепт з гірчицею