Закуска з баклажанів – це смачна страва, яку люблять всі українці. Рецепт засолки баклажанів на зиму з консервацією і без консервації дозволить вибрати свій варіант. Або ж можна приготувати баклажани за обома рецептами і мати різний смак зимової заготовки. Що важливо – дані рецепти не потребують надто багато зусиль під час приготування.
Рецепт засолки сирих баклажанів на зиму без консервації
Даний рецепт дуже простий, кількість баклажанів можна брати на свій розсуд. В рецепті вказані пропорції. Отже, готуємо
Покроковий рецепт соління баклажанів
- Молоді баклажани промити, видалити плодоніжки, прокип’ятити 15 хв. в розсолі (2 столові ложки солі на 1 літр води). Швидко охолодити в холодній воді (можна додати лід).
- Викладаємо баклажан на дошку, робимо надріз вздовж овочу, розгортаємо баклажан.
- Зверху на розрізаний баклажан треба поставити гніт (наприклад, ємність з водою), щоб видалити зайву рідину.
- Таким чином підготовлені баклажани (розрізані і «віджаті» під гнітом), щільно складаємо в
- Емальовану ємність, пересипаючи шари баклажанів товченим часником, меленим перцем (не надто багато, щоб не перегострити!).
- Готуємо розсіл з розрахунку на 1 літр води:
- сіль 70 г;
- лавровий лист -2-3 шт.;
- духмяний перець горошком – 5-6 шт.
- Воду зі спеціями потрібно закип’ятити і готовий розсіл остудити
- Баклажани заливаємо холодним розсолом, накриваємо листом капусти або можна накрити чистою серветкою, яку заздалегідь прокип’ятили.
- Зверху треба покласти дерев’яний круг або тарілку і поставити гніт.
Через півтора місяці солоні баклажани без консервації будуть готові.
Солоні баклажани можна додавати до інших страв. А можна порізати баклажани на шматочки, присипати зеленню і подрібненим часником або цибулькою і подавати до столу.
Рецепт засолки баклажанів на зиму з томатами і болгарським перцем з консервацією
Консервація баклажанів за цим рецептом сподобається додатковими смаками, які додадуть перець і помідори.
Інгредієнти для засолки сирих баклажанів з овочами
- баклажани – 3 кг;
- перець солодкий – 3-4 шт.;
- помідори червоні – 3-4 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2-3 шт. середнього розміру;
- морква – 2-3 шт. великі;
- сіль – 2 столові ложки;
- олія – 1,5 склянки.
Покроковий рецепт соління баклажанів з овочами і консервація їх на зиму
- Овочі помити, почистити, видалити насіння з перцю.
- Молоді баклажани нарізати кружальцями ( приблизно до 1 см), пересипати сіллю і залишити пускати сік (приблизно 3 години).
- В цей час шаткуємо моркву, перець нарізаємо кружальцями, цибулю ріжемо кільцями, помідори розрізаємо на 4 частини.
- Всі овочі окремо обсмажуємо на олії, а потім перемішати, в нас вийде овочева суміш.
- Баклажани виймаємо з розсолу, складаємо шарами в банки і заливаємо підготовленою овочевою сумішшю.
- Банки з баклажанами ставимо стерилізувати у каструлю, поклавши на дно рушник, приблизно 15 хвилин.
- Після закриваємо банки, накриваємо ковдрою і поступово охолоджуємо. Банки не треба перевертати.
Зберігати в холодильнику.
Смачного!
Рецепти баклажанів на зиму і для вживання
Консервація баклажанів на зиму: 3 рецепти
Рецепт гострої закуски з маринованих баклажанів
Низькокалорійна паста з баклажанів