Баклажан – популярний овоч, з якого багато господинь роблять різноманітні заготовки на зиму. Якщо ви любите баклажани, то консервація баклажанів на зиму за порадами, які дає рецепт в томатному соусі, негострі і гострі баклажани, допоможе без проблем зробити зимову заготовку на будь-який смак.
Консервація баклажанів на зиму, рецепт в томатному соусі
Даний рецепт заготовки баклажанів передбачає їх достатньо велику кількість. За рецептурою в нас йдуть помідори, але їх можна замінити на томатну пасту, розведену водою, або томатний сік.
Інгредієнти:
- баклажани – 5 кг;
- помідори – 2 кг (червоні);
- цибуля ріпка – 170г;
- цукор – 120 г;
- сіль – 90 г;
- зелень петрушки – 80 г;
- зелень селери – 80 г;
- олія – 200 мл;
- перець духмяний горошок – 10 шт.
Рецепт приготування баклажанів в томатному соусі на зиму
- Всі овочі миємо і підсушуємо рушником.
- Нарізаємо баклажани кружечками завтовшки приблизно 1 см.
- Ці кружальця складаємо у велику каструлю, пересипаємо сіллю і даємо настоятися 20 хвилин, поки баклажани пустять сік.
- Поки баклажани настоюються, займаємося помідорами: обдаємо окропом, знімаємо шкірку, дрібнимо і кип’ятимо́ зі спеціями.
- Баклажани виймаємо з розсолу, даємо йому стекти і обсмажуємо скибочки на олії до золотавого кольору.
- Далі потрібно розкласти баклажани по літровим банкам (виходить приблизно 600 г на банку).
- Заливаємо баклажани киплячою томатною сумішшю (400 г на банку) і консервуємо (закатаємо).
- Банки з баклажанами в томатному соусі поступово охолоджуємо під ковдрою.
Зберігати в прохолодному місці.
Порада: якщо банки перед консервацією стерилізувати не менш, ніж 15 хвилин і потім закатати, то можна зберігати їх при кімнатній температурі.
Консервація баклажанів на зиму, рецепт я приготувати негострі баклажани
Цей рецепт передбачає використання оцту, тобто будуть мариновані баклажани. Але закуска з баклажанів готується дуже легко. І, що важливо, ця зимова заготовка може зберігатися при кімнатній температурі.
Інгредієнти
- баклажани (середні) – 10 шт.;
- помідори (червоні, великі) – 10 шт.;
- перець солодкий – 10 шт.;
- цибуля ріпчаста – 5 шт.;
- олія – 1 склянка;
- оцет 9% – півсклянки;
- цукор – 4 столові ложки;
- сіль – 2 столові ложки
Негострі баклажани на зиму, покроковий рецепт приготування
- Баклажани і помідори миємо, чистимо цибулю, з перцю видаляємо насіння.
- Всі овочі і цибулю нарізаємо великими шматками і викладаємо у каструлю. За бажанням помідори можна облити окропом і зняти шкірку.
- Пересипаємо цукром і сіллю.
- Заливаємо оцтом і олією.
- Потім ці овочі треба проварити 30 хвилин.
- Отриману суміш слід розкласти по стерилізованим банкам, закатати ключем для консервації, остудити під ковдрою (банки не перевертаємо!).
Зберігати при кімнатній температурі.
Рецепт, як приготувати гострі баклажани на зиму – консервація баклажанів
Ця закуска сподобається всім любителям «з перчинкою»
Інгредієнти
- баклажани – 2 кг;
- гострий перець – 40 г;
- солодкий перець – 300 г;
- часник – 100 г;
- сіль – 3 столові ложки (без верху);
- оцет 9% – 1 склянка.
Покроковий рецепт приготування гострих баклажанів на зиму
- Всі овочі миємо, видаляємо насіння і плодоніжки. Баклажани чистити не потрібно.
- Баклажани ріжемо на середнього розміру кружальця (приблизно в 1 см).
- Викладаємо порізані баклажани сіллю і залишаємо настоятися 3 години.
поки баклажани настоюються, через м’ясорубку пропускаємо часник, гострий і солодкий перець. - Все змішати, додавши оцет.
- Баклажани виймаємо з розсолу, обсмажуємо на невеликій кількості олії.
Розкладаємо по стерильним банкам баклажани з гострою сумішшю, заливши залишками розсолу, і консервуємо.
Зберігати в прохолодному місці.