Четвергова сіль готується лише раз на рік у Чистий четвер і використовується при необхідності протягом всього року. У 2024 році Чистий четвер випадає на 2 травня. Запропоновані рецепти, як приготувати четвергову (чорну) сіль та інформація як і в яких випадках її застосовувати, будуть корисними для багатьох жінок.
Що таке Четвергова (чорна) сіль і коли її прийнято готувати
З давніх часів господині готували цілющу сіль, яку наділяли магічними властивостями – четвергову сіль. Часто четвергова сіль має ще назву «чорна сіль» через темний колір, якого вона набуває після проведення ритуалу. Особливість четвергової солі полягає у тому, що цей народний оберіг готувався лише один раз на рік – на Чистий четвер перед настанням Великодня.
Великому святу християн – Великодню, коли в День Святої Пасхи воскрес Ісус, передує тиждень, який має назву Страсна седмиця (Страсний тиждень). Таку назву ці сім днів мають тому, що православна церква згадує Страсті Христові, духовну велич подвигу Сина Божого.
Ще одна назва, яку має ця цілюща сіль – Чорна сіль, тому що під час приготування вона змінює свій колір. Чорна сіль може бути від сіруватого відтінку до чорного, залежно від технології приготування і використання додаткових інгредієнтів.
Отже, лише раз на рік у Чистий четвер господині можуть самі зробити четвергову сіль, яка служить і як лікувальний засіб, і як магічний оберіг. В народі вважається, що четвергова сіль, як амулет може використовуватися практично у всіх сферах життя людини. Важливо: щоб оберіг працював, потрібно правильно його приготувати.
Правила, які треба знати, щоб приготувати Четвергову сіль
Щоб четвергова сіль виконувала свою функцію оберега, необхідно правильно підготуватися. По-перше, потрібно слідувати рецептам приготування четвергової солі. Але не менш важливим, є духовна підготовка до створення четвергової солі.
Перед приготуванням четвергової солі потрібно позбутися негативу і поганих думок. Потрібно спробувати забути своїх кривдників, намагатися вибачити їх, ні в якому разі не можна готувати оберіг з побажанням зла будь-кому.
В ідеалі, до початку приготування добре прийняти душ, щоб очистити тіло. Потім слід почитати молитву «Отче наш», щоб очистити дух. У господині повинен бути спокійний настрій.
Готується четвергова сіль в ніч на Чистий четвер. Бажано завершити ритуал приготування до настання світанку, коли сходить Сонце (за можливості).
Наші предки готували четвергову сіль на відкритому вогні, у печі. Також сіль пропікають на пательні, поки вона не потемніє. Під час прожарювання, її необхідно постійно помішувати. До речі, є повір’я, що якщо під час приготування четвергова сіль починає сильно тріщати і «стріляти», то на людину наведена порча, пристріт або було зурочено. Також сіль просмажують разом з борошном, поки вся суміш не стане чорною.
З давніх-давен сіль готували в печі. Для цього крупну (іншої і не було) сіль зав’язували у вологу серветку і клали томитися у печі. Тканина зітлівала, а грудку солі, яка утворилася у печі, потім дробили і використовували як оберіг, і як лікувальний засіб.
У сучасному світі така можливість практично відсутня, тому приготування проводиться на плиті або в духовці.
Для приготування четвергової знадобляться такі основні предмети:
- Сіль кам’яна (крупного помолу) без домішків.
- Чавунна сковорідка або сотейник.
- Дерев’яна ложка або лопатка (для перемішування).
- Полотняні торбинки для зберігання солі протягом року (бажано підготувати кілька штук).
Додаткові інгредієнти залежать від рецепта, який обрано для приготування Четвергової солі.
Четвергова сіль: рецепти як приготувати чорну сіль
Існують різні рецепти приготування магічної солі, в залежності від регіону України. Ми пропонуємо ознайомитися з кількома варіантами, які можуть вам підійти. Головне правило приготування: гарний, позитивний настрій, світлі думки і бажання щастя і благополуччя.
Рецепт як приготувати Четвергову сіль з житнім хлібом
Для приготування за цим рецептом, крім крупної солі знадобиться шматок чорного хліба або можна зібрати квасну гущу (з домашнього житнього квасу).
- Змішуємо 1 частину солі і 2 частини хлібної м’якушки і ретельно перемішуємо. За бажанням для аромату в цю суміш можна додати дрібку трав’яних зборів. Наприклад, м’яту, чебрець, душицю тощо.
- Коли суміш готова, її слід перекласти в велику чавунну пательню. Якщо такої немає, можна викласти на деко.
- Ставимо пательню у розігріту духовку і запікаємо протягом кількох годин, поки сіль не почорніє.
- Після цього потрібно тричі прочитати молитву «Отче наш» і витягти з духовки сіль.
- Далі цей соляний шмат треба подрібнити на невеликі шматочки, а потім треба перетерти через сито або через дрібний дуршлаг.
- Готову Четвергову сіль треба розкласти по полотняним торбинкам для зберігання протягом всього року (до наступного Великодня).
Як приготувати Четвергову сіль з житнім борошном
Це простий рецепт приготування оберегової солі. Для цього знадобляться сіль і житнє борошно у пропорції 1 : 2. Суміш треба висипати у чавунну сковорідку і поставити на плиту. Готувати слід, поки сіль не набуде сіруватого відтінку, постійно помішуючи дерев’яною ложкою. Готуючи четвергову сіль, потрібно не менше, ніж три рази прочитати молитву «Отче наш».
Коли сіль готова, треба залишити її охолодитися, а перед світанком (сходом Сонця), роздрібнити (за потреби) і розкласти по мішечках для зберігання.
Як приготувати Четвергову сіль: рецепт з капустяним листям
Під час приготування за цим рецептом, може утворюватися багато диму. Тому слід заздалегідь потурбуватися, щоб працювала витяжка чи причинити вікно для провітрювання. Отже, нам знадобляться сіль і свіже листя капусти.
- Листя капусти треба дрібно пошинкувати і перемішати з сіллю у пропорції 1 : 2. В ніч на Чистий четвер, викладаємо на велику чавунну сковорідку чи на деко.
- Ставимо нашу ємність у духовку чи на плитку і прожарюємо, читаючи при цьому молитву «Отче наш».
- Коли маса стане чорного кольору, виключаємо вогонь і даємо суміші охолонути.
- Отриману Четвергову сіль за необхідності подрібнюємо і складаємо для зберігання у мішечки з натуральної тканини.
Важливо, щоб під час приготування Четвергової солі, відкинути всі зайві думки, треба зосередитися на процесі. Молитва, яку читаємо під час приготування, повинна йти з душі, від самого серця.
Вкрай небажано відволікатися на щось стороннє, коли ви почнете готувати Четвергову сіль, тому що від сили і чистоти молитви і зосередженості на процесі, залежить сила Четвергової солі.
Четвергова сіль: як застосовувати оберіг
Здавна в народі Четвергова сіль використовувалася, як оберіг для захисту домівки, очищення від негативу і зняття пристріту і псування. Щоб позбутися всього негативу, проводилися ритуали, де присутня Четвергова сіль.
- Щоб в домівці був достаток і злагода, в центрі столу завжди ставили ємність з Четверговою сіллю. Як правило, її додавали в страву ті люди, хто потребував захисту чи підтримки.
- Якщо між чоловіком і дружиною були сварки, тоді Четвергову сіль зав’язували у маленький вузлик і клали у подружнє ліжко. Цей оберіг допомагав порозумінню і примиренню.
- Коли в родині є немовля, щоб воно росло сильним і здоровим, під час купання у воду додають дрібку Четвергової солі. Якщо дитинка постійно плакала і не могла заспокоїтися, мама клала під язичок 1-2 крупинки Четвергової солі. Вважалося, що вона заспокоїть малюка і віджене все, що лякає.
- Четвергова сіль використовувалася дівчатами під час вимивання. Вони кидали дрібку солі у воду і читали змову на красу та вмивалися цією водою.
- Якщо людина збиралася у подорож, то кілька крупинок Четвергової солі клали у кишеню. Або мішечок з сіллю пришивали до одягу. В народі вважається що такий оберіг з Четверговою сіллю вбереже в дорозі і зробить шлях безпечним і легким.
- Існує правило: в селі дрібки Чорної солі розкладають по кутам хліву, щоб худоба не хворіла і давала гарний приплід.
В українців багато церковних свят тісно переплітаються з народними традиціями. Так повелося ще з давніх часів. І вірити чи ні у магічну силу оберега, кожен вирішує сам. Запропоновані рецепти, як приготувати Четвергову сіль, можуть допомогти самостійно створити оберіг для всієї родини і торкнутися давніх народних традицій.