Швидка втомлюваність і постійна сонливість, без об’єктивних причин, можуть сигналізувати про те, що в організму нестача вітамінів і мікроелементів. Яких саме корисних речовин не вистачає і які продукти можуть допомогти відновити необхідні речовини, щоб позбутися сонливості, розповіли фахівці.
Найбільш розповсюджені причини хронічної сонливості
- інтенсивні спортивні тренування;
- збій режиму;
- нехватка сну;
- стреси, хвилювання, тривожність;
- недостатній відпочинок;
- захворювання;
- наслідки прийому деяких ліків;
- висока метеочутливість;
- гормональні збої;
- шкідливі звички;
- дефіцит кисню.
Причиною сонливості може бути нестача вітамінів: яких саме і продукти, які допоможуть їх відновити
- Вітаміни групи В – нехватка провокує постійну втому, навіть при нормальному відпочинку і сні. Джерела відновлення: гречана і вівсяна крупа, хлібні вироби, молочні продукти, сухофрукти, морепродукти.
- Вітамін С – покращує імунітет, дає силу і витривалість, підвищує працездатність. Особливо багаті ним ягоди смородини, плоди цитрусових, шипшини, болгарський перець.
- Вітамін Д – дає енергію, бореться з втомою, допомагає зосередитися. Виробляється в організмі під дією сонячних променів і міститься в риб’ячому жирі.
- Пантотеновакислота – регулює активність головного мозку, покращує механізми мислення і пам’ять, її знижують захворювання в тонкому кишечнику. Джерелами є ікра морської риби, зелень, дріжджі, яйця, молочні продукти.
- Йод – необхідний для нормальної роботи імунної системи, щитовидної залози, впливає на процеси головного мозку. Міститься в морепродуктах і морській рибі, буряках, шпинаті, томатах, картоплі.
- Рутин – береже клітини від пошкодження, стимулює мозкову активність. Джерела його поповнення з продуктів: гречка, зелений чай, свіжі плоди рослин.
- Залізо – брак провокує підвищену стомлюваність, зниження активності, погане самопочуття і стану шкіри, волосся і нігтів. Для його засвоєння необхідний вітамін С. Міститься в горіхах, яблуках, буряках, печінці.
- Калій – дає силу і витривалість, допомагає позбутися сонливості і постійної втоми. Особливо багато в пророщених зернах, плодах рослин, бобових культурах.