ГоловнаАрхівУспенський піст 2021: точні дати і правила харчування на кожен день посту

Успенський піст 2021: точні дати і правила харчування на кожен день посту

Успенський піст один із самих суворих. Цього року він починається на Медовий Спас – 14 серпня. Готуватися до постування слід заздалегідь. Правила харчування на кожен день посту допоможуть краще спланувати бюджет і час. Точні дати вкажуть на тип їжі, яку можна вживати саме цього дня. Починаючи Успенський Піст 2021, слід пам’ятати, що в першу чергу – це очищення душі і думок. І це не дієта, а осмислена відмова від певної їжі, щоб очиститися від мирських гріхів.

Успенський піст 2021: точні дати і правила харчування на кожен день посту з 14 по 20 серпня

14 серпня: в цей день у народі святкується Перший – Медовий Спас або Маковея. Успенський піст 14 серпня починається з сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: хліб, вожу, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, мед. Наприклад, на сніданок і вечерю можна їсти горіхи з медом, приправлені маком.

15 серпня: дозволені гарячі страви з додаванням невеликої кількості олії. Наприклад, каші, супи, тушковані овочі, гриби.

16 серпня: гарячі страви з олією. Можна вживати приготовлені рослинні страви з додаванням невеликої кількості олії – каші, супи, тушковані картоплю і овочі, гриби.

17 серпня: сухоїдіння. Можна вживати страви рослинні страви без термічної обробки. Це хліб, вода, сирі овочі і фрукти, сухофрукти,горіхи, мед.

18 серпня: гарячі страви взагалі без жирів. Дозволяється їсти рослинні страви без додавання навіть олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

19 серпня: День Преображення Господнього, в народі – Яблучний Спас. Дозволено вживати рибу і морепродукти.

20 серпня: гарячі страви без олії. Дозволяється їсти рослинні страви без додавання навіть олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

Успенський піст 2021: точні дати і правила харчування на кожен день посту з 21 по 27 серпня

21 серпня: сухоїдіння. Можна вживати страви рослинні страви без термічної обробки. Це хліб, вода, сирі овочі і фрукти, сухофрукти, горіхи, мед.

22 серпня: гарячі страви з олією. Дозволено варити рослинні страви з додаванням невеликої кількості олії: каші, супи, тушковані картоплю і овочі, гриби.

23 серпня: гарячі страви з олією. Можна вживати приготовлені рослинні страви з додаванням невеликої кількості олії: каші, супи, тушковані картоплю і овочі, гриби.

24 серпня: сухоїдіння. Дозволено лише сирі рослинні страви.  Хліб, вода, сирі овочі і фрукти, сухофрукти, горіхи, мед.

25 серпня: гарячі страви без олії. Дозволяється їсти рослинні страви без додавання навіть олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

26 серпня: сухоїдіння. Можна їсти сирі рослинні овочі і фрукти, зелень. Хліб, вода, сирі овочі і фрукти, сухофрукти,горіхи, мед.

27 серпня: гарячі страви без олії. Дозволяється їсти рослинні страви без додавання навіть олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

Слід звернути увагу, що це рекомендації щодо харчування на кожен день Успенського посту для мирян. Але і такий режим харчування може бути складним. Тому, щоб не створювати небезпеку для здоров’я, особливо це стосується дітей, вагітних жінок і літніх людей, слід проконсультуватися з лікарем.

Знаючи в який день, якому типу харчування треба слідувати, можна вибрати підходящі страви. Рецепти деяких пісних страв допоможуть визначитися зі своїм меню.

Успенський піст 2021: рецепти пісних страв, які можна готувати у відповідні дні

Корисні поради за посиланням допоможуть готувати пісні страви, дозволені в зазначений день посту.

Рецепт пісної каші з гарбузом

Треба взяти 200 грам м’якоті солодкого гарбуза. залити водою, варити 15 хвилин. Сіль і цукор за смаком. Далі додаємо склянку промитого пшона, дочекатися закипання, накрити кришкою і потім томити на слабкому вогні до 30 хвилин. Після чого закутуємо каструлю в рушник і коідру і залишаємо в теплому місці на півгодини.

Пісний овочевий суп

Цей суп готується на воді. Нарізаємо 4 картоплини, заливаємо водою і варимо 10 хвилин після закипання. 500 грам свіжої капусти нарізаємо невеликими смужками, додаємо 1 потерту моркву. На дрібній тертці натираємо корінь селери і додаємо в суп. Заправити можна запашним перцем, лавровим листом і часником. Сіль за смаком.

Запечений короп з яблуками і тархуном та закуска по-селянськи
Пісний салат з буряку і рецепт пісних тостів з начинкою
Тушкована риба з овочами
Пісні котлети з квасолі
Пісні котлети з рису легко готувати і смачно їсти
Мус з заморожених ягід
Смузі з заморожених ягід (пісний варіант готується на воді)

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст