У серпні все більше роботи по збору врожаю на городі і в саду. Проте ще багато культур потребують догляду, тому що їх час дозрівання ще не настав. Ще є багато агротехнічних заходів, які потрібно виконати для отримання гарного врожаю ягід і фруктів. Догляд за виноградом у серпні дуже важливий. Варто знати як проводити підживлення, де і які містяться шкідники та як їх знешкодити. Важливо у серпні провести карбування.
Догляд за виноградом у серпні: підживлення і правильний полив
У серпні все ще триває літня спека і вже починають достигати ранні сорти винограду. Тому правильний полив винограду і внесення добрива, мають велике значення для рослини.
Підживлення винограду в серпні
- Розчин з кропиви. На 2 л настоянки трави (кропиви чи іншої трави) додати 2-3 гр суперфосфату і стільки ж комплексного мінерального добрива.
- У відрі води розчинити 7-10 гр фосфорно-калійного добрива.
- В 10 літрах води розводимо 2 л. розчину загравшої будь-якої трави, додаємо по 2,5 – 3 гр суперфосфату, сірчанокислого калію, комплексного добрива.
Проводити підживлення винограду потрібно після поливу, коли волога повністю пройде у грунт. Підживлювати треба під корінь, щоб всі поживні речовини добре наситили землю, навколо кореневої системи.
Як зробити органічні добрива з бур’яну.
Як правильно поливати виноград в серпні?
У серпні виноград потребує помірного поливу з підживленням. Сигналом, що виноград потребує поливу, являються прив’ялі листки винограду. Поливати потрібно теплою (температура повітря) відстояною водою.
Коли погода надто спекотна, слід використовувати метод зрошення. Тобто слід обприскувати листя винограду дрібнокраплинним обприскувачами. Як відомо, через листя рослина втрачає вологу в більшій мірі, а корінь не здатний її поповнити. Завдяки такому крпаельному поливу через зрошення листків, виноград отримає необхідну вологу і не загине у посуху.
Догляд за виноградом у серпні: знищення шкідників народними методами
В цей період для виноградників характерні такі хвороби як оідіум та мілдью. Для боротьби з цими захворюваннями потрібно використовувати фунгіциди: Колліс, Пергадо, Топаз й інші.
Народні методи боротьби з сірою гниллю
- у відро відстояної води додають 1,5-2 м йодистого калію;
- в 10 літрах води розвести 5-6 м марганцівки;
- у 10 л рідини розчинити 75-80 м харчової соди.
По мірі дозрівання врожаю на ягоди нападають оси і птиці. Для боротьби з ними грона загортають нетканим матеріалом, роблять пастки і приманки для ос.
Догляд за виноградом у серпні: коли і як проводимо карбування
Грона почнуть достигати і починається період карбування. Карбування потрібно проводити, коли ягоди почнуть змінювати колір при дозріванні. Карбування – це видалення верхньої частини пагонів 25-30 см, що призводить до прискорення визрівання. Виконувати карбування слід у разі, якщо лоза сама не може впоратися з визріванням грона.
На молодому винограді карбування не варто проводити. Якщо стоїть велика спека, краще відмовитися від карбування й на більш старих лозах – взагалі не виконувати в цей сезон.
На винограді, на лозі якого багато грон, потрібно робити більш глибоке карбування – обрізати пагони до 30 см. Листя на таких лозах залишаємо більше, ніж на тих, де менша кількість грона.
Карбування особливо сприятливо впливає на сорти з великим ягодами. Оптимальний період проведення карбування – коли лоза перестає рости та верхні коронки випрямляються.