ГоловнаСмачногоКабачкова ікра дієтичний варіант - без смаження овочів

Кабачкова ікра дієтичний варіант – без смаження овочів

Існує безліч варіантів приготування кабачкової ікри на зиму, і в кожної господині є свої секрети. Пропонуємо спробувати дієтичний варіант, коли кабачкова ікра готується без смаження овочів.  Даний покроковий рецепт, для зручності, вказує кількість інгредієнтів не лише в грамах, а й в ложках, склянках. Звертаємо увагу, що послідовність закладки інгредієнтів може відрізнятися від звичних вам рецептів.

Інгредієнти для приготування кабачкової ікри в дієтичному варіантіІнгредієнти для приготування кабачкової ікри в дієтичному варіанті

Як вже зазначалося, в даній рецептурі вказується кількість продуктів як в грамах (г), мілілітрах (мл), так в і ложках/склянках.

Інгредієнти

  • кабачки – 3 шт. середнього розміру (1,5 кг)
  • морква – 250 г (1 велика морква або 2 середні)
  • цибуля ріпчаста – 2 шт. величенькі (250 г)
  • олія – 100 мл (пів склянки)
  • томатна паста – 150 г або 6 столових ложок
  • сіль – 25 г (1 столова ложка)
  • цукор – 100 г (4 столові ложки)
  • чорний мелений перець – 1 чайна ложка або до смаку
  • червоний мелений перець – 1 чайна ложка або за смаком за смаком
  • часник – 3 зубчики середнього розміру
  • оцет, якщо  9%, тоді 50 мл (10 чайних ложок)
    • якщо столовий оцет 70%, тоді беремо 5 мл (1 чайна ложка).

З даної кількості продуктів виходить від 2 до 2,3 літра готової кабачкової ікри.

До приготування слід підготувати банки в необхідній кількості і простерилізувати їх. Зручніше брати півлітрові, але це на ваш розсуд – можна під ключ або кришки-“закрутки”. Готувати краще у каструлі з товстим дном, щоб овочі не пригорали, коли будуть тушкуватися.

Кабачкова ікра дієтичний варіант: покроковий рецепт приготуванняКабачкова ікра дієтичний варіант: покроковий рецепт приготування

Починаючи приготування ікри на зиму, заздалегідь слід простерилізувати банки.  Кабачки краще брати молоді, якщо веж більш старі, тоді треба вибрати тверді насінинки. Для варки краще брати каструлю з товстим дном, щоб під час приготування, кабачкова ікра не пригорала

Готуємо кабачкову ікру

  1. Моркву і цибулю чистимо і ріжемо на невеликі кубики.
  2. Кабачки миємо, чистимо, за потреби видаляємо насіння.
  3. На м’ясорубку одразу у велику каструлю, в якій будемо готувати, перебиваємо цибулю, потім моркву, а потім шматочки кабачків.
  4. В отриману овочеву масу додаємо пів склянки (100 мл) олії – слідкуйте, щоб вона була без запаху. Все ретельно перемішуємо і ставимо на вогонь.
  5. Після закипання овочеву масу слід варити на невеликому вогні під кришкою протягом 40 хвилин, періодично помішуючи. Якщо ви не підготували банки заздалегідь, можна це зробити, поки ікра вариться на плиті.
  6. Через 40 хвилин знімаємо каструлю з овочами з плити та подрібнюємо до однорідності блендером із зануренням. Важливо бути обережними, щоб не отримати опіки від бульбашок. Якщо блендера немає, можна залишити ікру й кубиками.
  7. Перебита кабачкова ікра, її дієтичний варіант без смаження, буде жовтуватого кольору і зараз додаємо томатну пасту (150 г), яка і надасть золотавого відтінку нашій ікрі.
  8. Потім додаємо туди столову ложку солі, 4 столові ложки цукру, суміш перців – за вашим смаком і все ретельно перемішуємо.
  9. Після чого ставимо ікру знову на вогонь і уварюємо, щоб вона стала потрібної консистенції, це приблизно 20 хвилин. Варити ікру потрібно під кришкою з невеличкою щілиною для виходу пару.
  10. Доварюючи ікру, її потрібно регулярно помішувати, але слід бути обережними, тому що вона може «стріляти».
  11. Як тільки кабачкова ікра набула потрібної консистенції, натираємо туди (чи давимо через давилку) 3 зубчики часнику і все ретельно перемішуємо.
  12. Далі в ікру виливаємо оцет – кількість залежить від міцності (див. розділ «Інгредієнти»), перемішуємо, даємо закипіти і одразу знімаємо з вогню.
  13. Одразу, поки ікра максимально гаряча, розливаємо її по стерилізованим банкам. Ще раз нагадуємо про необхідність бути обережними, щоб не попекти собі руки!
  14. Банки наливаємо максимально повно, намагаючись, щоб не утворювалися повітряні «пухирі» і закручуємо гвинтовими кришками або закатуємо ключем.
  15. Після чого перевертаємо банки до гори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо охолоджуватися природнім шляхом (приблизно доба).

Ця кабачкова ікра, яка має своєрідний дієтичний варіант приготування, може зберігатися і в квартирі. Кількість цукру можна трохи зменшити, якщо вам не подобається солодкуватий присмак. Замість томатної пасти можна використати помідори, але їх повинно бути вдвічі більше, без насіння і з них треба зняти шкурку

Смачного!

Кухарство: корисні поради досвідчених господинь

Звісно, багато речей господині знають, але не зайвим буде нагадати.

  • Техніка безпеки. Це важливий пункт, тому що під час зимових заготовок ми часто обпікаємо пальці, руки. Тому треба слідкувати, щоб при помішуванні, наші перебиті овочі не надто сильно «булькали».
  • Всі банки і кришки під час стерилізації дуже гарячі, не забуваємо використовувати рукавички та «прихватки».
  • Краще використовувати посуд з антипригарним покриттям, з товстим дном, а для помішування зручніше мати дерев’яну ложку з довгою ручкою.
  • Не все можливо передбачити, тому під рукою треба мати хлоргексидин, для знезараження ран при порізах та пантенол, щоб обприскати рану у випадку опіку.

Існують різні способи стерилізації банок. Рекомендація: перед стерилізацією банки краще мити харчовою содою або гірчицею без використання миючих засобів

Для тих, хто дочитав – мій улюблений рецепт кабачкової ікри, який також вже інтерпретовано за смаками нашої сім’ї.

Діліться своїми рецептами та секретами приготування!

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст