Існує безліч варіантів приготування кабачкової ікри на зиму, і в кожної господині є свої секрети. Пропонуємо спробувати дієтичний варіант, коли кабачкова ікра готується без смаження овочів. Даний покроковий рецепт, для зручності, вказує кількість інгредієнтів не лише в грамах, а й в ложках, склянках. Звертаємо увагу, що послідовність закладки інгредієнтів може відрізнятися від звичних вам рецептів.
Інгредієнти для приготування кабачкової ікри в дієтичному варіанті
Як вже зазначалося, в даній рецептурі вказується кількість продуктів як в грамах (г), мілілітрах (мл), так в і ложках/склянках.
Інгредієнти
- кабачки – 3 шт. середнього розміру (1,5 кг)
- морква – 250 г (1 велика морква або 2 середні)
- цибуля ріпчаста – 2 шт. величенькі (250 г)
- олія – 100 мл (пів склянки)
- томатна паста – 150 г або 6 столових ложок
- сіль – 25 г (1 столова ложка)
- цукор – 100 г (4 столові ложки)
- чорний мелений перець – 1 чайна ложка або до смаку
- червоний мелений перець – 1 чайна ложка або за смаком за смаком
- часник – 3 зубчики середнього розміру
- оцет, якщо 9%, тоді 50 мл (10 чайних ложок)
- якщо столовий оцет 70%, тоді беремо 5 мл (1 чайна ложка).
З даної кількості продуктів виходить від 2 до 2,3 літра готової кабачкової ікри.
До приготування слід підготувати банки в необхідній кількості і простерилізувати їх. Зручніше брати півлітрові, але це на ваш розсуд – можна під ключ або кришки-“закрутки”. Готувати краще у каструлі з товстим дном, щоб овочі не пригорали, коли будуть тушкуватися.
Кабачкова ікра дієтичний варіант: покроковий рецепт приготування
Починаючи приготування ікри на зиму, заздалегідь слід простерилізувати банки. Кабачки краще брати молоді, якщо веж більш старі, тоді треба вибрати тверді насінинки. Для варки краще брати каструлю з товстим дном, щоб під час приготування, кабачкова ікра не пригорала
Готуємо кабачкову ікру
- Моркву і цибулю чистимо і ріжемо на невеликі кубики.
- Кабачки миємо, чистимо, за потреби видаляємо насіння.
- На м’ясорубку одразу у велику каструлю, в якій будемо готувати, перебиваємо цибулю, потім моркву, а потім шматочки кабачків.
- В отриману овочеву масу додаємо пів склянки (100 мл) олії – слідкуйте, щоб вона була без запаху. Все ретельно перемішуємо і ставимо на вогонь.
- Після закипання овочеву масу слід варити на невеликому вогні під кришкою протягом 40 хвилин, періодично помішуючи. Якщо ви не підготували банки заздалегідь, можна це зробити, поки ікра вариться на плиті.
- Через 40 хвилин знімаємо каструлю з овочами з плити та подрібнюємо до однорідності блендером із зануренням. Важливо бути обережними, щоб не отримати опіки від бульбашок. Якщо блендера немає, можна залишити ікру й кубиками.
- Перебита кабачкова ікра, її дієтичний варіант без смаження, буде жовтуватого кольору і зараз додаємо томатну пасту (150 г), яка і надасть золотавого відтінку нашій ікрі.
- Потім додаємо туди столову ложку солі, 4 столові ложки цукру, суміш перців – за вашим смаком і все ретельно перемішуємо.
- Після чого ставимо ікру знову на вогонь і уварюємо, щоб вона стала потрібної консистенції, це приблизно 20 хвилин. Варити ікру потрібно під кришкою з невеличкою щілиною для виходу пару.
- Доварюючи ікру, її потрібно регулярно помішувати, але слід бути обережними, тому що вона може «стріляти».
- Як тільки кабачкова ікра набула потрібної консистенції, натираємо туди (чи давимо через давилку) 3 зубчики часнику і все ретельно перемішуємо.
- Далі в ікру виливаємо оцет – кількість залежить від міцності (див. розділ «Інгредієнти»), перемішуємо, даємо закипіти і одразу знімаємо з вогню.
- Одразу, поки ікра максимально гаряча, розливаємо її по стерилізованим банкам. Ще раз нагадуємо про необхідність бути обережними, щоб не попекти собі руки!
- Банки наливаємо максимально повно, намагаючись, щоб не утворювалися повітряні «пухирі» і закручуємо гвинтовими кришками або закатуємо ключем.
- Після чого перевертаємо банки до гори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо охолоджуватися природнім шляхом (приблизно доба).
Ця кабачкова ікра, яка має своєрідний дієтичний варіант приготування, може зберігатися і в квартирі. Кількість цукру можна трохи зменшити, якщо вам не подобається солодкуватий присмак. Замість томатної пасти можна використати помідори, але їх повинно бути вдвічі більше, без насіння і з них треба зняти шкурку
Смачного!
Кухарство: корисні поради досвідчених господинь
Звісно, багато речей господині знають, але не зайвим буде нагадати.
- Техніка безпеки. Це важливий пункт, тому що під час зимових заготовок ми часто обпікаємо пальці, руки. Тому треба слідкувати, щоб при помішуванні, наші перебиті овочі не надто сильно «булькали».
- Всі банки і кришки під час стерилізації дуже гарячі, не забуваємо використовувати рукавички та «прихватки».
- Краще використовувати посуд з антипригарним покриттям, з товстим дном, а для помішування зручніше мати дерев’яну ложку з довгою ручкою.
- Не все можливо передбачити, тому під рукою треба мати хлоргексидин, для знезараження ран при порізах та пантенол, щоб обприскати рану у випадку опіку.
Існують різні способи стерилізації банок. Рекомендація: перед стерилізацією банки краще мити харчовою содою або гірчицею без використання миючих засобів
- як різними способами можна стерилізувати банки
- скільки грамів солі, цукру тощо в одній столовій або чайній ложці
- підказки, як виміряти склянкою вагу крупи, горіхів і ягоди
Для тих, хто дочитав – мій улюблений рецепт кабачкової ікри, який також вже інтерпретовано за смаками нашої сім’ї.
Діліться своїми рецептами та секретами приготування!