ГоловнаГосподиняПриготування желе, чим желе відрізняється від варення та джемів

Приготування желе, чим желе відрізняється від варення та джемів

З середини літа господині роблять заготовки на зиму. Варення, джем, повидло, пастила — це тільки деякі види зимових заготовок, які можна приготувати зі свіжих ягід, фруктів і навіть овочів. Корисними будуть поради приготування желе, якщо не вистачає пектину і чим його можна замінити

Чим желе відрізняється від варення та джемівЧим желе відрізняється від варення та джемів

Джем і варення готуються з цілих або подрібнених плодів (ягід, овочів), зварених у сахарному сиропі або власному соку.

Основа плодово-ягідного желе — соки. У готовому вигляді це досить густа прозора (напівпрозора) маса з приємним смаком і ароматом.

Желе можна використовувати не тільки як самостійний і смачний десерт, а ще і як основу для соусів. Також желе може бути гарним доповненням до м’ясних та овочевих страв. Крім того, кондитери використовують желе, щоб прикрашати торти, тістечка, з овочевого желе можна робити прикраси для салатів і бутербродів.

Проте не слід забувати, що інша випічка чи страви, які повинні подаватися теплими, не сумісні з желе, тому що воно буде танути.

З чого найкраще готувати желе?З чого найкраще готувати желе?

Як вже зазначалося, приготувати желе можна практично з будь-яких ягід, фруктів і навіть деяких овочів.

Для приготування желе краще брати ягоди і фрукти, які багаті пектин, наприклад

  • чорну смородина;
  • порічка;
  • айва;
  •  яблука, особливо кислі;
  • аґрус;
  • журавлина;
  • ожина й деякі інші.

Можливо не всім це відомо, але достатньо великий відсоток пектину міститься в шкірці всіх цитрусових. Неймовірно смачне і красиве желе можна приготувати і з екзотичних фруктів: ківі, мандаринів, апельсинів і грейпфруту.

Як готувати желе з продуктів з малим вмістом пектину?Як готувати желе з продуктів з малим вмістом пектину?

Якщо в наявності є фрукти та ягоди з низьким вмістом пектину: персики, абрикоси, чорниця, слива, вишня, черешня, груша, полуниця, суниця, малина та інші, необхідно додати желатин або спеціальні продукти з його вмістом (агар-агар).

Для приготування желе іноді беруть кілька різних видів фруктів або ягід. Наприклад, можна приготувати желе з суміші соків яблучно-виноградного, агрусово-малинового, абрикосово-апельсинового тощо.

Як приготувати желе і що для цього потрібноЯк приготувати желе і що для цього потрібно

Нижче наводимо середні дані, які можна використовувати для приготування цього десерту. Але треба пам’ятати, коли вибираєте з чого саме готуєте, що ягода чи фрукт має і свої смаки і рівень солодощів чи кислоти

Цукор

В середньому на 1 л соку треба додавати 800 г — 1 кг цукру. Кількість доданого цукру залежить від того, скільки пектину міститься в соку — чим його більше, тим менше цукру треба додавати.

Тобто, чим більше пектину в інгредієнті, тим менше цукру додається.

Пектин

Якщо для приготування взято ягоди з низьким вмістом пектину, його можна додавати. Наприклад, на 1 кг таких плодів потрібно додавати 5-15 г сухого пектину. Перед додаванням в желе його повністю розчиняють у воді.

Важливо: при тривалому нагріванні пектин втрачає цілісні властивості, тому розчин наливають в желе за 1-2 хвилини до кінця варки.

Що потрібно для приготування желе, якщо немає пектинуЩо потрібно для приготування желе, якщо немає пектину

Бувають різні ситуації і можна всьому зарадити. Якщо немає пектину, для цього добре підходить

  • агар-агар. Його потрібно брати на 1 л соку приблизно 9-13 грамів.
  • желююча суміш «желфікс» або звичайний желатин, взяти якого потрібно близько 2-3% від маси плодів.

Так само як і пектин, желатин повністю розчиняють в невеликій кількості води і, додавати в желе його слід за 5 хвилин до закінчення варки, добре перемішують.

Для отримання насичених і незвичайних смаків в желе можна додавати прянощі, каву, какао, есенції, корки цитрусових, пряні трави — в якості ароматичних добавок; кислоти — щоб желе швидше застигло, і для отримання смаку особливої ​​пікантності.

Рецепти желе і страв з його використаннямРецепти желе і страв з його використанням

Желе з порічки на зиму за простим рецептом (відео)

Яблучне желе

Виноградне желе готуємо за покроковим рецептом

Помідори в желе на зиму з цибулею і зеленню

Низькокалорійний десерт, покроковий рецепт кефірного желе

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст