З середини літа господині роблять заготовки на зиму. Варення, джем, повидло, пастила — це тільки деякі види зимових заготовок, які можна приготувати зі свіжих ягід, фруктів і навіть овочів. Корисними будуть поради приготування желе, якщо не вистачає пектину і чим його можна замінити
Чим желе відрізняється від варення та джемів
Джем і варення готуються з цілих або подрібнених плодів (ягід, овочів), зварених у сахарному сиропі або власному соку.
Основа плодово-ягідного желе — соки. У готовому вигляді це досить густа прозора (напівпрозора) маса з приємним смаком і ароматом.
Желе можна використовувати не тільки як самостійний і смачний десерт, а ще і як основу для соусів. Також желе може бути гарним доповненням до м’ясних та овочевих страв. Крім того, кондитери використовують желе, щоб прикрашати торти, тістечка, з овочевого желе можна робити прикраси для салатів і бутербродів.
Проте не слід забувати, що інша випічка чи страви, які повинні подаватися теплими, не сумісні з желе, тому що воно буде танути.
З чого найкраще готувати желе?
Як вже зазначалося, приготувати желе можна практично з будь-яких ягід, фруктів і навіть деяких овочів.
Для приготування желе краще брати ягоди і фрукти, які багаті пектин, наприклад
- чорну смородина;
- порічка;
- айва;
- яблука, особливо кислі;
- аґрус;
- журавлина;
- ожина й деякі інші.
Можливо не всім це відомо, але достатньо великий відсоток пектину міститься в шкірці всіх цитрусових. Неймовірно смачне і красиве желе можна приготувати і з екзотичних фруктів: ківі, мандаринів, апельсинів і грейпфруту.
Як готувати желе з продуктів з малим вмістом пектину?
Якщо в наявності є фрукти та ягоди з низьким вмістом пектину: персики, абрикоси, чорниця, слива, вишня, черешня, груша, полуниця, суниця, малина та інші, необхідно додати желатин або спеціальні продукти з його вмістом (агар-агар).
Для приготування желе іноді беруть кілька різних видів фруктів або ягід. Наприклад, можна приготувати желе з суміші соків яблучно-виноградного, агрусово-малинового, абрикосово-апельсинового тощо.
Як приготувати желе і що для цього потрібно
Нижче наводимо середні дані, які можна використовувати для приготування цього десерту. Але треба пам’ятати, коли вибираєте з чого саме готуєте, що ягода чи фрукт має і свої смаки і рівень солодощів чи кислоти
Цукор
В середньому на 1 л соку треба додавати 800 г — 1 кг цукру. Кількість доданого цукру залежить від того, скільки пектину міститься в соку — чим його більше, тим менше цукру треба додавати.
Тобто, чим більше пектину в інгредієнті, тим менше цукру додається.
Пектин
Якщо для приготування взято ягоди з низьким вмістом пектину, його можна додавати. Наприклад, на 1 кг таких плодів потрібно додавати 5-15 г сухого пектину. Перед додаванням в желе його повністю розчиняють у воді.
Важливо: при тривалому нагріванні пектин втрачає цілісні властивості, тому розчин наливають в желе за 1-2 хвилини до кінця варки.
Що потрібно для приготування желе, якщо немає пектину
Бувають різні ситуації і можна всьому зарадити. Якщо немає пектину, для цього добре підходить
- агар-агар. Його потрібно брати на 1 л соку приблизно 9-13 грамів.
- желююча суміш «желфікс» або звичайний желатин, взяти якого потрібно близько 2-3% від маси плодів.
Так само як і пектин, желатин повністю розчиняють в невеликій кількості води і, додавати в желе його слід за 5 хвилин до закінчення варки, добре перемішують.
Для отримання насичених і незвичайних смаків в желе можна додавати прянощі, каву, какао, есенції, корки цитрусових, пряні трави — в якості ароматичних добавок; кислоти — щоб желе швидше застигло, і для отримання смаку особливої пікантності.
Рецепти желе і страв з його використанням
Желе з порічки на зиму за простим рецептом (відео)
Виноградне желе готуємо за покроковим рецептом