В перший місяць року ми маємо чимало сприятливих днів, коли гарно квасити капусту. Місячний календар квашення капусти на січень 2023 року називає дати, щоб квашення вийшло смачним. В нагоді стане рецепт, як заквасити качан капусти 5 кг
Місячний календар квашення капусти січень 2023: сприятливі дні
Як відомо, і багато господинь переконалися в цьому, Місяць впливає не лише на зростання рослин, догляд за собою, а й на якість домашніх заготовок. Тому варто квасити та солити в дні за місячним календарем
Коли квасити капусту в січні 2023?
- 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 18, 19, 28, 29, 30 січня 2023 року
Щоб наше квашення задовольнило намс, слід чітко дотримуватися рецепту, за яким готуєте страву. Також фахівці радять, якщо є змога, квашену капусту виймати з діжки (банки) в той самий знак зодіаку, в який її заквашували. Звичайно, мова йде про квашену капусту тривалого зберігання.
Місячний календар квашення капусти січень 2023: рецепт квашеної капусти качан 5 кг
Це простий рецепт, який може бути, як базовий. Особливо він сподобається своєю простотою тим господиням, хто тільки починає квасити капусту
Інгредієнти
За даним рецептом краще брати качани пізніх сортів.
- капуста – 5 кг (вже нашаткованої);
- морква – 1 кг;
- сіль – 100 г. Це десь півсклянки (краще брати крупну сіль, але можна й «екстру». Але ні в якому разі не йодовану чи з іншими домішками).
Для шаткування ідеально підходить емальоване відро. Але можна брати й інші ємності, які будуть зручними. Також, під час готування для зручності треба мати миску, в яку будемо викладати пошатковану капусту перед її квашенням для перемішування.
Покроковий рецепт як квасити капусту
Спочатку треба зняти верхні листя з качана. Розрізавши капусту навпіл чи на декілька частин слід вирізати плодоніжку.
- Шаткуємо капусту на шатківниці або гострим ножем.
- Після миття, на великій тертці натирається вся морква.
- Декілька жмень нашаткованої капусти треба покласти в широку емальовану або пластикову миску тазик, посипаємо сіллю, перемішуємо, руками «жмакаємо», щоб капуста пустила. Додаємо трохи моркви та перемішуємо.
- Цю пожмакану капусту викладаємо у ємність, в якій вона буде кваситися, і притрамбовуємо качалкою або товкачкою для картоплі, щоб ущільнюти.
- Шаткуємо далі капусту, перемішуємо її в мисці з сіллю та морквою, щоб пустила сок, і далі знову викладаємо у ємність для квашення. І так, поки не закінчиться капуста.
- Коли всю капусту переклали, руками або довгою палкою, проштрикуємо капусту до самого дна, щоб її сік закрив усю поверхню капусти.
- Зверху накриваємо тарілкою та ставиться гніт. Якщо немає каменю, можна поставити будь-яку ємність з водою, наприклад, трилітрову банку води. І залишаємо заквашуватися при кімнатній температурі.
- Періодично декілька разів на день треба проштрикати паличкою або ножем капусту до самого дна, щоб виходили гази, які утворюються при квашенні.
- Після того як розсолу поменшає, і він з каламутного посвітлішає, а піна пропаде, капуста готова. Її можна перекласти у чисті скляні банки, закрити пластиковими кришками і поставити на зберігання в холодильник або в льох чи на балкон.
Рецепти квашення капусти
Капуста пелюстка з буряком, рецепт квашеної капусти на зиму
Квашена капуста на 3-літрову банку: покроковий рецепт квашення
Рецепт швидкої закваски капусти
Квашення капусти буде вдалим, якщо вибрати правильний сорт і качан капусти