Квашена та маринована капуста не тільки чудово доповнює смак м’ясних страв та гарнірів, але й приносить чималу користь організму, нормалізуючи процес травлення. Пелюстка – смачна квашена капуста з буряком, рецепт якої може відрізнятися в різних господинь своїми додатковими інгредієнтами.
Квашена капуста пелюстка з буряком, інгредієнти для квашення пелюстки
Пелюстка – це квашена капуста, але не пошаткована, а порізана на великі шматки. Осоьбливість цієї квашеної капусти – її яскравий колір, який їй придає буряк.
Інгредієнти на пелюстку
- 2 кілограми капусти;
- 400-450 г буряку (бажано брати солодкий і яскравий за кольором буряк);
- 3-4 столові ложки солі крупного помелу;
- 2 літри звичайної питної води;
- 1-2 столові ложки цукру;
- 1-12 горошин чорного перцю;
- 2-4 шт. духмяного перцю;
- 3 лаврових листочки;
- 3-4 зубки часнику.
За бажанням, можна додати декілька невеликих шматків хрону або кореню імбира. Це додасть пікантності капусті.
Як заквасити капуста пелюстку з буряком: покроковий рецепт квашення
Готувати пелюстку можна в діжці, в емальованому відрі або в каструлі. І ще знадобиться гніт, щоб утримувати пелюстку під час квашення в розсолі
- Готуємо розсіл для пелюстки, розчинивши у воді кімнатної температуру сіль та цукор.
- Качан капусти розрізається на декілька великих частин – (на чотири частини, а потім кожну ще навпіл).
- Помитий та почищений буряк треба нарізати тонкими кільцями або пів кільцями, якщо він великий за розмірами.
- Часник можна натерти на дрібній тертці пропустити через прес або дрібно нарізати ножем.
- В чисту ємність, в якій буде кваситися пелюстка, потрібно скласти шарами підготовлені овочі – шар капусти, шар буряку, потім знову капуста.
- В ці шари додаються спеції – перець, дрібка часнику, лавровий листочок.
- Далі капуста заливається розсолом, а зверху накривається тарілкою або іншою пласкою ємністю, щоб вона лежала прямо на овочах.
- Далі на таріль ставимо гніт, наприклад, банку з водою, щоб вся пелюстка підчас квашення була занурена в розсіл.
- Для квашення ємність з капустою треба поставити на кухні чи в іншому теплому приміщенні на 5 днів.
- Після цього часу пелюстка готова і її можна їсти або поставити в холодне місце (у льох або в холодильник) для зберігання.
Пелюстка дуже смакує з відвареною картоплею, з м’ясними стравами і, навіть, просто з чорним хлібом.
Смачного!
Квашена капуста з гарбузом і солодким перцем – чудове поєднання у простому рецепті
Рецепт квашеної капусти на 3-літрову банку: покроковий рецепт квашення