Кульбабовий мед – це одна з перших заготовок, яку можна починати готувати вже в травні. Простий покроковий рецепт розповідає, як приготувати мед з кульбаб, щоб отримати оригінальний та смачний десерт.
Покроковий рецепт розповідає, як приготувати мед з кульбаб
Існують різні рецепти, в тому числі, як готувати кульбабовий мед. Пропонуємо спробувати приготувати за даним варіантом. Звичайно, цей «мед» – це варіант варення, але за своїм зовнішнім виглядом, він нагадує справжній сонячний колір меду.
Інгредієнти
- суцвіття кульбаби – 350 шт.;
- цукор – 1 кілограм;
- лимон (середній) – 2 шт.;
- вода – пів літра.
Готуємо кульбабовий мед
Нагадаємо, що квіти кульбаби слід збирати лише в чистих місцях – подалі від доріг, підприємств. А назбирати таку кількістю суцвіть можуть допомогти й діти – їм цікаво буде зривати ці «сонечки»
- Суцвіття кульбаб слід перебрати від травинок, від’єднати від зеленої частини, щоб залишилися лише «жовтки».
- Отримані жовті суцвіття промиваємо під проточною водою та кладемо в посуд, у якому будемо готувати мед з кульбаб (наприклад, в емальовану каструлю).
- Кульбаби заливаємо водою, щоб вона лише покрила їх та залишаємо, накривши кришкою, на добу.
- Після зливаємо воду й додаємо до суцвіть кульбаби пів літра (500 мл) чистої питної води.
- Лимони треба помити та порізати на шматки.
- Настоянку з кульбаб ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, додаємо цукор, нарізані лимони.
- Цю суміш на повільному вогні треба варити 20-25 хвилин. За цей час наше варення (кульбабовий мед) почне загущуватися.
- Як тільки варення візуально стане схоже на мед (густувате, як густа сметана та тягуче), знімаємо його з вогню.
- Проціджуємо кульбабовий мед, щоб не залишилось суцвіть та шматочків лимона, й «чисте» варення ставимо на вогонь, даємо покипіти хвилину. Після чого знімаємо кульбабовий мед з вогню й розливаємо по стерилізованим банкам.
Такий мед з кульбаб може зберігатися близько пів року, бажано в прохолодному місці (після поступового повного охолодження банок).