Цей рецепт стане в пригоді й в період дозрівання помідорів влітку й в кінці сезону, коли помідори вже не встигають дозрівати. Отже, як приготувати мариновані зелені помідори? – покроковий рецепт на 3 літрову банку
Мариновані зелені помідори на 3 літрову банку: інгредієнти
Помідори, приготовлені за цим рецептом, досить гостренькі. Слід зважати на це, готуючи їх. Кількість продуктів надана з розрахунку на 3 літрову банку
Інгредієнти
Перша частина – основні продукти
- помідори зелені – півтора кілограми (накладаємо щільно – вага може трошки змінюватися);
- перець гострий пекучий – 2 шт.;
- петрушка – пучок (20-30 грамів);
- кріп – пучок (20-30 грамів);
- часник – 1 головка;
- перець горошок чорний – 5-7 штук;
- духмяний перець горошком – 5-7 штук;
- лавровий листок – 2-3 штуки.
Продукти для маринаду на 3 літрову банку
- вода – півтора літра;
- сіль – одна столова ложка з гіркою або півтори столові ложки без верху;
- цукор – 5 столових ложок;
- оцет 9% – 150 мл.
Коментарі до цього рецепту: якщо помідори дрібні. Їх можна не розрізати. Кількість перцю горошком можна зменшити, якщо не любите надто духмяний аромат.
Покроковий рецепт, як приготувати гострі мариновані зелені помідори на 3 літрову банку
Для маринування помідорів на зиму рекомендується брати томати приблизно однакового розміру, щоб вони більш однорідно промаринувалися. Також, помідори повинні бути цілими, без вад.
Підготовка продуктів та заготовка в банку зелених помідорів на зиму
- Готуємо помідори: перебираємо, миємо, обсушуємо рушником та розрізаємо на чотири частини, видаливши плодоніжку.
- Гострий перець слід розрізати, видалити насіння (насіння можна залишити, якщо подобається ще більш пекучий смак), видалити плодоніжку та подрібнити ножем. Фахівці рекомендують робити це в гумових рукавичках, щоб випадково не попекти себе.
- Петрушку і зелень слід помити та подрібнити.
- Часник чистимо та видавлюємо за допомогою «часникодавилки».
- Помідори треба покласти у велику миску, потім слід скласти туди всі підготовлені інгредієнти, обережно перемішати, щоб зелень розподілилась по томатах та залишити на 15 хвилин.
В цей час готуємо маринад
- Воду ставимо на вогонь й доводимо до кипіння.
- Засипаємо в киплячу воду сіль, цукор й розмішуємо до повного їх розчинення.
- Отим виливаємо оцет, перемішуємо й знімаємо гарячий маринад з вогню.
- Овочі з миски викладаємо в стерилізовану банку, щільно викладаючи четвертинки помідорів.
- Потім заливаємо в банку гарячий маринад й залишаємо постояти 15 хвилин.
- Далі виливаємо маринад назад в каструлю й доводимо до кипіння.
- Й одразу гарячим маринадом заливаємо помідори, закатуємо 3 літрову банку кришкою.
Перевертаємо банку, ставлячи її на кришку, накриваємо теплою ковдрою й залишаємо охолоджуватися.