ГоловнаСмачногоКабачкова ікра по-грузинськи на зиму з гостро-пряним смаком

Кабачкова ікра по-грузинськи на зиму з гостро-пряним смаком

Цей рецепт кабачкової ікри сподобається тим, хто любить поєднання гострого, солодкуватого та пряного смаків. Ця кабачкова ікра по-грузинськи може вживатися одразу, а може готуватися для зберігання на зиму. Приготувавши ікру за цим покроковим рецептом, ви привнесете в свою домівку елементи традиційної грузинської кухні.

Інгредієнти, які йдуть за рецептом для приготування кабачкової ікри на зиму по-грузинськи

Звертаємо увагу, що кількість вказане вже для підготовлених продуктів. Тобто вже почищених і готових для приготування. Якщо використовуються молоді кабачки, тоді їх можна не чистити (тонка шкірочка). Якщо вам не подобається смак селери, можна її прибрати з рецепту або взяти трошки менше, проте вона додає духмяності та пряні нотки нашій ікрі по-грузинськи.

  1. Кабачки – 1,5 кг.
  2. Гострий червоний перець – 100 г.
  3. Солодкий (болгарський) перець – 700 г.
  4. Морква – 500 г.
  5. Селера (стебла) – 400 г.
  6. Цибуля – 700 г.
  7. Часник – 1 головка.
  8. Томатна паста – 3 столові ложки.
  9. Солодка копчена паприка – 2 столові ложки (за бажанням).
  10. Сіль – 3 чайні ложки.
  11. Цукор – 2 столові ложки.
  12. Олія – 150 мл.
  13. Оцет винний – 50 г (якщо є звичайний 9% оцет, тоді його потрібно взяти 30-35 г).

З даної кількості продуктів виходить приблизно за об’ємом 5 півлітрових баночок кабачкової ікри по-грузинськи. Ви можете брати будь-який зручний об’єм банок.

Для приготування слід взяти глибокий сотейник чи казан.

Кабачкова ікра по-грузинськи на зиму з гостро-пряним смаком: покроковий рецепт приготування

Перед початком приготування всі інгредієнти миємо і чистимо. Нарізка може бути довільно, достатньо крупна, тому що в кінці всі овочі перебиваються блендером.

  • Приблизно 30 мл олії наливаймо в пательню і викладаємо туди порізані моркву та цибулю й обсмажуємо на доволі сильному вогні, періодично помішуючи. Головне слідкувати. Щоб наша засмажка не пригоріла. Наша мета, щоб овочі стали м’якими і трошки карамелізувалися.
  • Поки морква та цибуля обсмажується, всі овочеві інгредієнти: кабачки, селеру, перець (солодкий та гострий) нарізаємо на довільні кубики. Часник нарізаємо великими пластинами.
  • Перевіряємо на скільки підсмажилися цибуля та морква, якщо вже м’які і трошки карамелізувалися (нагадаємо, смажимо їх на досить сильному вогні – трошки більше середнього), додаємо до них в пательню томатну пасту, продовжуємо смажити, постійно помішуючи. Це приблизно 2-3 хвилини – куштуємо, щоб не відчувався специфічний кислуватий присмак томатної пасти.
  • Потім викладаємо всі овочі шарами:

Рецепт приготування кобачкової ікри на зиму - суміш для тушкування

    • зверху на суміш моркви й цибулі в томатній пасті викладаємо шар наших порізаних кабачків (кабачки прогріються і будуть віддавати свою вологу наступним шарам овочів);
    • зверху на кабачки висипаємо часник;
    • далі викладаємо селеру та порізані перці й рівномірно розподіляємо по всій ємності.
  • Накриваємо ємність кришкою і залишаємо тушкуватися на вогні, трошки меншому за середній (регулювати треба в залежності від того, як працює ваша плита) приблизно 7-10 хвилин.
  • Коли кабачки «випустили» вологу, всі наші шари овочів ретельно перемішуємо, накриваємо кришкою, виставляємо середню температуру й тушкуємо до готовності.

Кабачкова ікра по-грузинськи на зиму з гостро-пряним смаком сподобається всім любителям грузинської кухні, покроковий рецепт приготування кабачкової ікри

  • Перевірити готовність дуже просто, скуштувавши моркву, кабачок та перець.
  • Готові притушковані овочі треба перебити занурювальним блендером. Якщо у вас велика ємність, можна це зробити одразу там.

Рецепт приготування кобачкової ікри на зиму - суміш для тушкування

  • Якщо ж є ризик пошкодити антипригарне покриття сотейника, краще перекласти овочі в іншу ємність, наприклад, скляну миску чи в нержавіючу каструлю й там блендером перебити овочі до однорідної консистенції.
  • Перемолоті блендером овочі знову ставимо на плиту й на температурі трошки нижче середньої, чекаємо, щоб суміш закипіла. Увага! При закипанні кабачкова ікра по-грузинськи буде «стріляти», тому слід бути обережними, щоб не попекти руки!

Кабачкова ікра по-грузинськи на зиму з гостро-пряним смаком: покроковий рецепт приготування

  • Як тільки наша протушкована овочева маса закипить, зменшуємо температуру, додаємо туди олію, що залишилася та винний оцет, 2 столові ложки цукру, 3 чайні ложки солі (можна спочатку додати 2 і скуштувати, можливо, вам буде достатньо солоне) та копчену паприку, але це за вашим бажанням.
  • Все ретельно перемішуємо, накриваємо кришкою і на середньому вогні тушкуємо ще пів години.
  • За 30 хвилин виключаємо вогонь і розливаємо кабачкову ікру по-грузинськи по стерилізованим банкам для зберігання на зиму. (Якщо ви просто добре помили банки можна вчинити 2 способами. Налити ікру в банки й зберігати в холодильнику – до місяця. Цей спосіб підходить, якщо ви будете одразу вживати ікру, що дуже вірогідно, тому що вона виходить дуже смачна та запашна. Другий спосіб, налити ікру в чисті банки прикрити (не закручувати!) банки кришкою й так стерилізувати протягом 2 хвилин у великій ємності з водою.

Готові банки закручуємо кришками або закатуємо ключем для консервації, ставимо на кришу догори дном, накриваємо теплим рушником й залишаємо поступово охолоджуватися.

Рецепт приготування кабачкової ікри на зиму

Ось так в нас вийшла чудова закуска на зиму – це кабачкова ікра по-грузинськи з гостро-пряним смаком.

Смачного!

Рецепт дієтичної кабачкової ікри на зиму (без смаження)

Ніжна кабачкова ікра на зиму з вершковим присмаком, покроковий рецепт

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст