ГоловнаГосподиняЯк перевірити якість сметани, вершкового масла і сиру та свіжість яєць

Як перевірити якість сметани, вершкового масла і сиру та свіжість яєць

Якість продуктів харчування дуже важливо, тому що ми піклуємося про здоров’я нашої родини. Тому прості поради, як можна самостійно перевірити якість сметани, вершкового масла і сиру, допоможуть нам купувати лише свіжі і корисні продукти.

Як перевірити якість сметаниЯк перевірити якість сметани

Якщо до сметани додається крохмаль чи стабілізатор карагенан, то це беззаперечно говорить про порушення технологічного процесу виробництва сметани. Ці добавки можна виявити самостійно.

Якщо в сметані є крохмаль

Крохмаль до сметани додається, щоб поліпшити консистенцію продукту. Цю домішку легко виявити за допомогою звичайного йоду, додавши його до краплі сметани. Слід спостерігати за реакцією, якщо сметана змінить свій колір на синій – це ознака вмісту крохмалю.

Карагенан (харчова добавка) у сметані

У сметану додається стабілізатор карагенан, щоб вона стала густішою.  Якщо в молочній продукції є нехарактерні згустки, грудочки або крупинки, швидше за все, в ній міститься штучна добавка. Щоб дізнатися напевно, розведіть ложку продукту в склянці гарячої рідини. Рослинні жири перетворяться в білі згустки і будуть плавати на поверхні.

Як перевірити якість вершкового масла і сируЯк перевірити якість вершкового масла і сиру

Вершкове масло

За технологією вершкове масло складається з цільного молока і вершків. Якщо цей продукт купується як вагове масло, треба звертати увагу на

  • відтінок повинен бути між жовтим і білим, ближче до нейтрально-бежевого;
  • за консистенцією якісне масло тверде, не розшаровується і не кришиться, гладке, зберігається близько 10-15 діб.

Щоб перевірити якість вершкового масла, треба відрізати невеликий шматочок і залити його окропом. Якщо це якісне масло, тоді воно швидко розпливеться по тарілці, а подоба маргарину перетвориться в шматочки.

Сир

Як і для сметани, розповсюджена зайва добавка в сир – це крохмаль.  Щоб його виявити, на допомогу прийде вже знайомий лайфхак з йодом. Треба нанести кілька крапель препарату на шматочок сиру. Якщо це якісний продукт, тоді він стане оранжевого кольору. Якщо якість сиру не відповідає вимогам і він неякісний, тоді він набуде синюватого відтінку.

Ще сир може містити пальмову або кокосову олії. Щоб перевірити сир на їх вміст, треба залишити шматочок при кімнатній температурі. Сир з рослинними жирами покриється жовтуватою скоринкою.

Як з'ясувати свіжість яєцьЯк перевірити свіжість яєць

Ці методи знає більшість господинь. Проте не всі знають ознаки термінів. Найпростіше перевірити якість яйця, зануривши його в склянку з водою. Якщо воно свіже, то ляже на дно бочком.

  1. Продукти тижневої давності спливуть тупим боком догори.
  2. Яйця, яким 14-21 день, просто «повиснуть» у воді тупим кінцем вгору.
  3. Якщо ж яйця зовсім спливуть на поверхню, це явна ознака, що яйце несвіже і їсти його точно не можна.

Треба обов’язково перевіряти термін придатності яєць при покупці.

Корисні поради, як переконатися, що придбані продукти і товари мають належну якість

Як перевірити якість меду і цукатів

Способи перевірки молочних продуктів в домашніх умовах

Як перевірити якість бавовни і виробів з неї.

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст