Скільки брати соди замість розпушувача? Які пропорції соди для заміни розпушувача та навпаки, наводимо в статті. Чим можна замінити розпушувач для випічки?
Які пропорції соди для заміни розпушувача та навпаки, скільки брати соди замість розпушувача?
Зазвичай сода постійно є на кухні кожної господині. І це «швидка допомога» для випічки, якщо вдома не виявилося розпушувача, але ви вже почали готувати. Тож важливо витримати співвідношення соди та розпушувача, щоб кількість продукту була максимально наближена до рецептури вашої страви.
Нагадаємо, що соду для випічки можна брати лише, «погасивши» її кислотою – оцтом, кефіром. Спочатку ми наведемо пропорції для заміни соди на розпушувач і навпаки, а потім, нижче, дамо короткі коментарі, щоб ваша випічка була смачна.
- якщо за рецептом соди потрібно брати 1/4 (чверть) чайної ложки, її можна замінити розпушувачем для тіста – 1 чайна ложка;
- за рецептом розпушувач 1 чайна ложка, заміна соди буде в 4 рази меншою – додавайте чверть чайної ложки розпушувача.
Тобто основне правило: соди треба брати в 4 рази менше, ніж розпушувача й соду слід «гасити» кислотою – оцтом, кефіром, лимонним соком тощо. Якщо в приготуванні тіста за рецептом є кефір, тоді просто додаєте соду, а оцет не потрібен, тому що кефір буде взаємодіяти з содою.
Чим замінити розпушувач для випічки?
Якщо у вас немає розпушувача, коли ви почали готувати тісто для випічки, є декілька альтернативних варіантів його заміни, крім наведеного вище заміни розпушувача на соду.
Пропонуємо кілька перевірених альтернатив, які підходять для різних типів тіста
Рецепт приготування «домашнього розпушувача».
Ви можете самостійно приготувати цю суміш й користуватися цим розпушувачем тривалий час.
Інгредієнти
- сода – 5 столових ложок;
- лимонна кислота – 3 столові ложки;
- борошно – 12 столових ложок.
Всі інгредієнти викласти в суху ємність і ретельно перемішати, щоб утворилася однорідна суміш. Зберігати розпушувач слід в скляній банці з щільною кришкою. Господині вказують, що чайна ложка цієї суміші відповідає чайній ложці покупного розпушувача для тіста.
Газована вода
Цей варіант заміни розпушувача підходить для приготування прісного тіста. Наприклад, для тіста на вареники або іншої несолодкої випічки. Вуглекислий газ, який міститься в цій газованій воді, зробить тісто легким та ніжним.
Алкоголь
Це дієвий спосіб допоможе розпушити тісто. Використовувати слід ром або коньяк. Кулінари кажуть, що додавання невеликої порції алкоголю, наприклад, рому чи коньяку, знижує клейкість борошна, що робить тісто м’яким та розсипчастим. Для дріжджового чи пісочного тіста пропорції такі: 1 столова ложка алкоголю на 1кг тіста.