Вже з середини літа господині починають активно проводити заготівлі на зиму. Але періодично закрутки мутніють та зриваються й виникає питання – чому? Досвідчені господині зазначають, що через помилки при консервації. Які саме можна дізнатися з цієї статті
Чому закрутки зриваються? Помилки консервації, яких слід уникати
Багато з нас знають всі ці правила консервації, проте інколи слід освіжити в пам’яті деякі з них, щоб зберегти любовно зібраний врожай та не дати пропасти закруткам.
Основні помилки, що псують консервацію та яких слід уникати
Враховуючи ці нюанси, ви можете робити закрутки на зиму й смакувати заготовки на зиму
Якість сировини
Всі кухарі завжди наголошують, що продукти, які ми беремо для консервування повинні бути якісними. Ягоди, фрукти, овочі, повинні бути цілими та не ушкодженими. Навіть, якщо дуже добре обрізати пошкоджені фрагменти на плодах, не можна виключати проникнення шкідливих організмів через них. Тому ніяких яблук, що підгнили або тріснутих овочів. Їх можна використати тут і зараз, наприклад, з яблук зварити компот, охолодити і пити всією родиною. З тріснутих овочів можна зробити чудовий вітамінний салат на обід.
Для закруток важлива сіль
В деяких рецептах зазначається, але не завжди – яка повинна бути сіль. Під час консервування не слід використовувати дрібну сіль, лише великого помолу. Зазвичай, це «Кам’яна». Не слід використовувати для закруток йодовану сіль чи з якимись ароматизаторами, чи іншими добавками. Тому що, наприклад, через неправильну сіль огірки стануть м’якими, а розсіл потемніє.
Слідування рецепту
Дуже часто досвідчені господині готують «приблизно, на око – як оком зміряють), але краще так не робити, коли робите закрутки. Якщо, готуючи борщ, можна додати сіль на око, то для закрутки інгредієнти потрібно додавати в зазначеній рецептом кількості. Інгредієнти додають строго за рецептом! На умовну вагу овочів йде умовна кількість солі, оцту чи цукру.
Банки для консервації
Не всі знають, але не варто розливати варення по вологим банкам, тому що ще до зими в них може з’явитися пліснява. Якщо ви стерилізуєте банки на пару, зніміть їх, і залиште, щоб вони обсохли від краплинок (на це потрібно всього декілька хвилин).
Останній етап консервації
Інколи господині вважають не обов’язковим останній штрих приготування закрутки. Але цей крок дуже важливий. Якщо за рецептом вказується, що банку треба перевернути, то так і потрібно зробити. Цей прийом дозволяє досягти повної герметичності. Не менш важливе поступове охолодження банок з консервацією, завдяки цьому вони довше зберігаються.
Ось такі прості, але корисні поради, допоможуть мати гарні заготовки на зиму у вигляді варення, джему, огірочків чи томатів.