Чудовий варіант десерту – приготувати желе. Існує багато варіацій, а ми пропонуємо рецепт желе зі сметани з волоськими горішками та рецепт желе з йогурту. Великий плюс такого десерту – невисока калорійність, чудовий смак і що важливо – рецепти можна коригувати, змінюючи додаткові інгредієнти в залежності від наявності – варення, ягоди, фрукти і навіть печиво.
Як готувати желе? Важливі і корисні рекомендації
Перед тим, як почати готувати, варто ознайомитися з простими, але дієвими порадами щодо особливостей приготування желе. Можливо, багато все це знає, але хай тоді тим досвідченим господиням це стане простим нагадуванням, а господиням, які ще не готували желе – корисні поради допоможуть уникнути помилок в приготуванні. Отже
- Головний інгредієнт – желатин потрібно замочити і дати певний час настоятися: деякі рецепти передбачають 10 хвилин, інколи для набухання дається година.
- Після набухання, желатин потрібно розчинити в тій рідині, якою його залито – вода, молоко. Це робиться за допомогою підігрівання. Тобто розбухлий желатин ставиться на вогонь і поступово нагрівається, помішуючи. Важливо!
- Рідину слід нагрівати і помішувати, поки желе не розчиниться, але в ніякому разі не доводити до кипіння.
- Після того, як желатин розчинився, треба дати йому охолонути. Дуже важливо, щоб при поєднанні декількох рідин, наприклад желатин і йогурт, компот тощо – рідини мали майже однакову температуру чи близьку до цього. Тому що, наприклад, якщо поєднувати гаряче желе зі сметаною, вона може згорнутися.
- Гарний спосіб нагрівати желе – водяна баня, часу займає небагато, але значно легше стежити, щоб рідина з розчиненим желатином не закипіла.
Желе зі сметани з волоськими горіхами
Цей десерт має гарний смак, а завдяки використанню горішків, в нього з’являється ще й більш «міцна» текстура.
Інгредієнти
- сметана – 0,5 л;
- молоко – 100 мл.;
- желатин – 15 мл;
- горіхи волоські вже чищені ядра) – 4 столові ложки (або пів склянки);
- цукор – 180 г.
Рецепт приготування сметанного желе з волоськими горіхами
Всі інгредієнти (молоко, сметана) треба виставити на стіл з холодильника близько за годину до початку приготування. Звичайно, якщо є така можливість.
- Молоко наливаємо в каструльку і підігріваємо.
- В тепле молоко вводимо желатин, всипаючи його тонкою цівкою. Якщо у вас желатин пластинками, його треба попереднього поламати на невеликі шматочки і також всипати в тепле молоко, постійно помішуючи. Якщо утворилися грудочки, треба ретельніше вимішати, щоб розбити їх.
- Потім молоко з желатином треба поставити на невеликий вогонь, і помішуючи дочекатися повного розчинення желатину. Як тільки желатин розчинився, молоко знімаємо і відставляємо в бік.
- Поки молоко охолоджується, в сметану всипаємо цукор, розмішуємо виделкою чи вінчиком до його повного розчинення. Також, можна перемішати цукор в сметані міксером – так буде легше його розчинити.
- Охолоджену молочно-желатинову суміш (бажаного кімнатної температури), треба поступово вводити у сметанний крем. Все це ретельно перемішуємо, знову ж таки, можна скористатися міксером, але не слід сильно збивати – тільки перемішуємо.
- Ядра волоських горіхів можна трохи підсушити на сухій пательні, після чого їх треба подрібнити – перебити ножем, але не в пил, а на дрібні шматочки.
- Після чого горішки треба висипати в сметано-молочно-желейну суміш і перемішати.
- Готову суміш виливаємо в креманки чи склянки і ставимо в холодильник до повного застигання.
Наш десерт – желе зі сметани з волоськими горіхами, готовий. Перед подачею, за бажанням, желе зверху можна присипати потертим шоколадом, або викласти шматочки фруктів чи полити топінгом.
Рецепт желе з йогурту – чудовий легкий десерт
Мені подобається йогурт з чорницею і саме його частіше за все я використовую для приготування йогуртового желе. Ще додаю трохи варення або джему з чорниці – але все це за вашим бажанням і смаком. За даним рецептом використовується ванільний цукор, але я його замінила звичайним. Ви можете робити за своїм смаком
Інгредієнти
- цукор – 40 г;
- желатин – 20 г;
- вода – 100 мл;
- йогурт – 400 г;
- ванільний цукор – 10 г.
Покроковий рецепт приготування желе з йогурту
Подумайте про ємність, в якій будете подавати йогурт, якщо немає спеціальних креманок. Мені подобаються звичайні склянки з широким дном – красиво, сучасно і зручно їсти.
- Желатин заливаємо водою і залишаємо на пів години набухати.
- На водяній бані прогріваємо желатин до моменту, поки він повністю розчиниться. Нагадуємо, желатин не повинен закипіти! Після розчинення воду відставляємо, щоб розчин охолоджувався
- У ємність виливаємо йогурт, додаємо цукор звичайний і ванільний і все ретельно вимішуємо до повного розчинення цукру. Можна скористатися міксером або блендером.
- Поки готується десерт, за цей час желатин вже охолов.
- Тепер в йогуртову масу тонкою цівкою вводимо желатин, постійно помішуючи йогурт.
- Готову суміш розливаємо в креманки або склянки і ставимо в холодильник до повного застигання.
Наше желе з йогурту готове вже за пару годин