Груші – це смачні плоди, які, на жаль, в своїй більшості довго не зберігаються. Тому 3 рецепти грушевого варення стануть в пригоді, особливо, якщо добре уродило. Простий рецепт варення з груш, рецепт грушевого варення з лимоном та рецепт приготування варення з груш та яблук наведено нижче
Особливості приготування варення з груш, на які слід звернути увагу
Для варення годяться будь-які груші, проте бажано вибирати більш тверді плоди та не перезрілі. Тоді шматочки груш у варенні будуть більш щільними і нагадуватимуть цукати.
Витрати цукру на грушеве варення менші, ніж, наприклад, як для варення з яблук або вишневого варення. Все тому, що груші самі по собі більш солодкі. Якщо солодкість груш у варенні може здаватися надто приторною, тоді можна додати кислинки. Для цього за 5-10 хвилин до закінчення варіння у фрукти додається трохи лимонної цедри, яка до того ж є гарним консервантом і не дає варенню зацукруватись.
Підготовка груш до варіння
Груші треба помити, видалити хвостики та серцевину. Потім вони нарізуються скибочками чи кубиками. Зовсім дрібні плоди можна використовувати цілими, перед тим наколовши виделкою або зубочисткою, щоб не тріснула шкірка.
Час приготування грушевого варення залежить від зрілості та щільності фруктів. У середньому варіння займає близько 60-80 хвилин, проте за деякими рецептами в процесі приготування необхідно 1-2 рази знімати варення з вогню і чекати до охолодження.
Грушеве варення готове, коли шматочки груш стали прозорими, але не встигли розваритись. Для більш тривалого зберігання після закінчення варіння гарячу суміш розливають у стерильні банки, накривають кришками прокип’яченими і закочують.
Можна скористатися кришками, що закручуються, або просто накрити банки пергаментним папером і обв’язати шпагатом, але тоді варення доведеться зберігати в прохолодному місці і вживати в першу ж зиму.
3 рецепти грушевого варення
Нагадаємо, що, незалежно від того, який варіант зберігання ви обираєте – закрутки, чи під капронову кришку, чи під вощений папір, обов’язково треба стерилізувати банки.
Найпростіший рецепт варення з груш
Цей рецепт простий і за ним до снаги приготувати смачне вареннячко навіть недосвідченим господиням.
Інгредієнти
- груші середніх розмірів – 1 кг;
- цукор – 1 кг;
- вода – 1 склянка (200 мл).
Покроковий рецепт приготування
- Підготовлені груші (помиті, без серцевини) нарізуються шматочками та складаються у посуд, в якій будемо варити варення (бажано брати посуд з нержавійки).
- В іншій ємності готуємо сироп: цукор заливаємо водою та ставим на невеликий вогонь до повного розчинення цукру. Треба періодично помішувати та знімати шум (піну).
- Отриманим сиропом заливаємо груші та варимо варення в один прийом, поки наші груші не стануть прозорими (але не доводимо, щоб вони розварилися).
- Потім перекладаємо груші в банки, закатуємо ключем для консервації чи щільно закриваємо кришу з різьбою. Перевертаємо банки й залишаємо поступово охолоджуватися під теплою ковдрою.
Рецепт варення з груш і з лимоном
Аромат грушевого варення можна зробити більш вираженим, а смак – не таким солодким, завдяки лайму чи лимону. Цей рецепт не має в переліку інгредієнтів воду, тому що рідини буде достатньо. Але приготування потребує дещо більше часу, проте результат вам сподобається
Інгредієнти
- груші – 2 кг;
- цукор – 2 кг;
- лимон – 1 шт.
Покроковий рецепт приготування
Спочатку нам потрібно підготувати наші фрукти.
- Лимон слід залити окропом до 5 хвилин, щоб прибрати гіркоту. Потім лимон охолоджуємо й нарізаємо на невеликі шматочки.
- Груші слід помити, видалити серцевину та порізати на шматочки.
- Підготовлені груші та лимон засипаємо цукром і залишаємо на 5–6 годин, щоб фрукти пустили сік.
- Потім фрукти в соку ставимо на невеликий вогонь і після закипання варимо 30 хвилин на середньому вогні, а потім знімаємо та залишаємо охолоджуватися.
- Після чого ще раз ставимо нашу ємність на вогонь і варимо варення з груш і лимону ще півгодини.
Знімаємо з вогню і закатуємо в стерилізовані банки.
Рецепт варення з груш та яблук
Груші можуть поєднуватися в різних стравах з різними фруктами та ягодами. Дуже цікаве і смачне поєднання груш з яблуками. Як вже казали, груші самі по собі дуже солодкі, тому за цим рецептом рекомендується брати соковиті яблука кислих сортів. Це варення краще починати готувати звечора, щоб за ніч фрукти дали сік.
Інгредієнти
- груші – 1 кг.
- яблука – 1 кг.
- цукор – 2 кг.
Як готувати це варення
- Яблука та груші миються, видаляються серцевини, чистяться від шкірки.
- Підготовлені фрукти нарізуються шматочками та зсипаються цукор й залишаємо на ніч, щоб фрукти дали сік.
- Варити це грушеве-яблучне варення можна 2 способами:
-
- в один прийом – варимо протягом 30-40 хвилин;
- у 2-3 прийоми – варимо по 5-7 хвилин, щоразу знімаючи варення з вогню і залишаючи до охолодження.
За бажанням, щоб отримати більш пікантний смак, під час варіння до суміші можна додати кілька гвоздичок або лимонну цедру. Щоб перевірити, що варення вже готове, треба капнути краплю на прохолодну тарілку – вона повинна розтікатися.
Смачного!
Варення з твердих груш «п’ятихвилинка»