Весна чудовий час для поповнення організму вітамінами та мінералами. Адже за зиму ми втратили величезну їх кількість і тому навесні багато людей відчувають втому, безсилля, поганий настрій. Тому рецепти соусів і страв з молодої кропиви будуть актуальними в цей час.
Рецепти соусів і страв з молодої кропиви: салати
Салат з молодої кропиви та цибулі
Інгредієнти
- кропива молода;
- зелена цибуля;
- кріп;
- петрушка;
- рослинна олія;
- перець та сіль.
Приготування салату
Листя салату добре промити і ошпарити окропом. Потім відкинути на друшляк, щоб стікала вода. Подрібнюємо всю зелень: молоду кропиву, цибулю, кріп, петрушку, додаємо сіль перець і заправляємо рослинною олією. От і все – наш смачний вітамінний салат готов до вживання.
Салат з молодої кропиви та яйця
Інгредієнти
- молода кропива – 600 гр;
- яйця – 4 шт.;
- сметана – 80 гр;
- оцет, бажано бальзамічний (половину ч.л);
- сіль.
Приготування салату
Листя кропиви занурюємо на 1-32 хвилини в окріп відкидаємо на сито. Потім подрібнюємо кропиву, солимо та заправляємо оцтом. Зверху викладаємо шматочки вареного яйця, яке можна порізати на ваш смак – кружальцями, кубиками і поливаємо сметаною.
Рецепти соусів і страв з молодої кропиви: смачні та корисні соуси
Соуси з молодої кропиви чудово будуть смакувати з печеною картоплею, рисом чи з пастою
Соус з молодої кропиви та часнику
Інгредієнти
- молода кропива – 600-800 гр;
- сметана – 250 гр;
- вершкове масло – 50 гр;
- часник – 3-4 зубчики;
- сіль за смаком.
Приготування соусу
Кропиву добре промити та припустити у трохи підсоленій воді, остудити. Потому подрібнюємо її у блендері.
Цибулю дрібно ріжемо пасерувати на маслі (можна замінити рослинною олією, але на вершковому маслі буде ніжніше смак).
Додаємо до цибулі масу з молодої кропиви, слідом відправляємо туди сметану і добре перемішуємо, доводячи до кипіння.
У готову масу додаємо сіль (за смаком) подрібнений часник і прибираємо з вогню.
Соус з молодої кропиви та кедровими горішками і пармезаном
Інгредієнти
молода кропива – великий пучко (600-800 гр);
- оливкова олія – 100 гр;
- часник – 2-3 зубчики;
- кедрові горішки – 100 гр;
- пармезан – 3 ст. ложки;
- лимонний сік з пів лимона;
- сіль, перець за смаком.
Приготування соусу
Листя кропиви кладемо у киплячу воду на пару хвилин. Після цього відразу потрібно кинути листя молодої кропи з кропу у льодяну воду – так листя не втратить свій яскравий колір.
Віджимаємо охолоджене листя і перекладаємо його у блендер.
Туди ж додаємо часник, оливкову олію і кедрові горішки і перебиваємо. Ми отримаємо досить густу масу, а якщо горішки будуть шматочками – теж буде добре.
Викладаємо з блендеру у миску та солимо перчимо на свій смак і додаємо потертий пармезан. Кому подобається кислуватий присмак, можна додати сік з пів лимона.
Рекомендація: якщо Ви самостійно рвете кропиву для страв, беріть тільки верхні листочки. Перед приготуванням грубші частинки стебла краще відрізати.
Молода кропива містить в собі величезну кількість корисних речовин та вітамінів.
Аскорбінової кислоти кропиві знаходиться двоє більше, ніж у плодах чорної смородини і лимоні.
Вміст каротину більше, ніж у ягодах обліпихи, в моркві і щавлю.
Всього лише 20 листочків кропиви забезпечують організм добовою нормою вітаміну А. Крім цього в молодій кропиві містяться у достатній кількості вітаміни К, Е і В.
Молода кропива має у своєму складі кремній, залізо, магній, мідь, кальцій й багато іншого.
Такий склад корисних речовин дуже позитивно буде впливати на організм, допоможе підвищити спротив організму багатьом бактеріям, токсинам, зміцнює імунітет, а також забезпечує високий ступінь захисту організму від кисневої недостатності.