Головна Смачного Тісто на вареники: рецепт пухкого тіста, «полтавський» варіант

Тісто на вареники: рецепт пухкого тіста, «полтавський» варіант

Тісто на вареники кожна господиня готує за власним рецептом. Рецепт пухкого тіста, «полтавський» варіант, який здавна використовують господині Полтавщини, надає вареникам надзвичайно ніжного і «невагомого» смаку, що вареник чи галушка, ніби тає у роті. Любителям пухкого тіста сподобається цей рецепт. Всі господині і фахові кухарі кажуть, що правильно вимішане тісто – це запорука смачної страви.

Інгредієнти, щоб приготувати тісто на вареники за «полтавським» рецептом

Вказана кількість продуктів дана з розрахунку на 16 вареників (приблизно) з начинкою.

  • Яйце – 1 шт.
  • Кефір (або кисле молоко – кисляк) – 100 мл (півсклянки).
  • Оцет – 1 столова ложка.
  • Олія кукурудзяна – 1 столова ложка..
  • Борошно пшеничне – 3-5 столових ложок.
  • Сода – пів чайної ложки
  • Масло вершкове (за смаком)

Тісто на вареники рецепт приготування пухкого тіста

Перед приготуванням тіста, треба заздалегідь виставити на стіл яйця і кисляк, щоб вони набули кімнатної температури (не були одразу з холодильника).

  1. Яйце, 100 мл кефіру (кисляку) викладаємо у миску і збиваємо виделкою до однорідної маси.
  2. Додаємо столову ложку оцту, ложку кукурудзяної олії або розтопленого вершкового масла, продовжуємо збивати.
  3. Додаємо 2 столові ложки борошна з гіркою, вимішуємо.
  4. Потім в цю масу додаємо соду і потрібно швидко вимішувати тісто. Якщо все правильно робиться, тоді буде чутно звук, як «гаситься» сода. Додаємо ще 1 столову ложку борошна і далі вимішуємо.
  5. Після гарного вимішування, тісто викладаємо на присипану борошном поверхню (борошна можна насипати трохи побільше).
  6. Тісто може виглядати рідкуватим, тоді вже на столі його треба ще ретельно вимісити.

Секрет тіста, як перевірити, що воно готове

Тісто не повинно при вимішуванні прилипати до рук, але всередині залишається еластичним, пружнім.

Цей простий рецепт пухкого тіста для вареників легко зробити. Проте, з першої спроби може не вийти, але, навчившись одного разу, буде виходити завжди – руки назавжди запам’ятають особливу еластичність такого тіста.

В селах Полтавщини зазвичай для приготування такого тіста використовують домашній кисляк.

З пухкого тіста можна готувати вареники з м’ясом, з вишнями, з сиром. А можна наліпити смачні полтавські галушки.

Смачного!

Як приготувати безглютенове тісто для випічки

Секрети смачної випічки: яких помилок слід уникати

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами