Цей пряний кайєнський томатний соус має солодко-гострий смак. Він чудово підходить до страв з м’яса і неймовірно підкреслить смак шашлику. Соус з помідорів з кайєнським перцем буде смакувати, навіть зі скибочкою хрумкого багету чи з сиром.
Для приготування пряного кайєнського соусу можна використовувати помідори, які мають дещо порепаний вигляд, чи були трошки придавлені. Ці вади легко видаляються при підготовці м’якоті і ми зможемо обробити весь урожай томатів, які не підходять для консервування.
Пряний кайєнський томатний соус: інгредієнти
- помідори – 2 кг;
- яблуко (велике) – 1шт.;
- цукор – 1 склянка;
- цибуля – 1 шт;
- цукор коричневий – 1/2 склянки;
- яблучний оцет – 1/4 склянки;
- лимонний сік – 3 ст. ложки;
- сіль – 1 чайна ложка;
- кайєнський перець – 1 стручок середнього розміру (кількість залежить від бажаної гостроти соусу).
Пряний кайєнський томатний соус: підготовка
На процес підготовки овочів знадобиться приблизно 20 хвилин.
- Потрібно помити помідори та зняти з них шкірку.
- Ріжемо помідори на кубики середнього розміру.
- Яблуко чистимо і дрібнимо на кубики середнього розміру – приблизно як порізали кубики томатів.
- Чистимо цибулю і ріжемо на дрібні кубики.
- Кайєньский перець чистимо і дрібнимо. Для приготування нам потрібно пів чайної ложки. Проте, якщо ви любите більш гострі соуси, можете збільшити кількість перцю.
Пряний кайєнський томатний соус: приготування
- Соус бажано готувати у сотейнику з товстим дном. Поєднуємо помідори, яблуко, цукор, цибулю, коричневий цукор, яблучний оцет, лимонний сік, сіль і кайєнський перець у сотейнику і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння.
- Зменшуємо вогонь і варимо соус, періодично помішуючи, поки коричневий цукор повністю не розчиниться і не утворить сироп. Нам знадобиться варити соус на маленькому вогні близько 2 годин 30 хвилин.
- Якщо суміш не загусла, продовжуйте кип’ятіння, доки суміш не загусне до консистенції тягучого соусу, приблизно ще 30 хвилин. Важливо: слідкуємо за консистенцією, вона може відрізнятися в залежності від сорту помідорів. Дуже соковиті помідори – соус доведеться варити трошки довше.
- Зняти пряний кайєнський томатний соус з вогню і охолоджувати до кімнатної температури від 1 до 2 годин.
- Потім перекладаємо соус у скляну банку з кришкою і ставимо у холодильник. В холодильнику соус може зберігатися до двох тижнів.
Якщо Ви хочете зробити з пряного кайєнського соусу зимову заготовку, після зняття з вогню, його потрібно розлити по стерилізованим банкам і закрутити. Поставити на кришку і дати охолонути. Після чого поставити у прохолодне місце для тривалого зберігання.