Мочіння яблук – дуже ефективний спосіб зберігання цих фруктів на зиму. Адже яблука набувають нового смаку і служать гарним десертом і використовуються для приготування різних страв. Мочені яблука на зиму, які пропонує рецепт з медом і рецепт з капустою як у відрі, так і в банці, сподобається своїм ніжним смаком. Посуд для мочіння або квашення треба брати нейтральний: дерево, скло, емаль, кераміка.
Мочені яблука рецепт з медом
Серед різних рецептів мочених яблук особливо виділяється рецепт мочених яблук з медом, які мають надзвичайно ніжний смак з тонким медовим відтінком. Найпростіша м’ясна страва, до якої додати такі мочені яблука, набуде цікавих своєрідних смакових ноток.
Продукти
- Яблука – закладаємо стільки, скільки поміститься у нашу ємність – відро
Для розсолу:
- вода (12 л) – 1 відро;
- мед (650 г) – 2 склянки;
- сіль 100 г
Рецепт приготування мочених яблук з медом
Мочіння за цим рецептом відбувається дуже просто.
- Яблука помити, повидаляти плодоніжки.
- Підготовлені яблука складаємо у відро для мочіння.
- Розчинити у кип’яченій воді мед і сіль. Вода повинна бути ледь теплою, щоб при розчиненні мед не втратив свої корисні властивості.
- Коли розсіл повністю охолов (до кімнатної температури), треба залити цим розсолом яблука.
На відро яблук витрачається приблизно 7 л розсолу, але потрібно зважати на ємність.
Зберігати мочені яблука з медом слід у приміщенні з температурою +5-7 градусів, наприклад, на веранді або на балконі. До вживання вони будуть готові через 45 днів.
Яблука мочені кислі: рецепт в банках
Приготувати мочені яблука в банках за цим рецептом зовсім нескладно, і без особливих зусиль ви отримаєте чудову закуску. Цей рецепт мочених яблук особливо сподобається тим, хто любить кислинку в стравах. Відповідно, для мочіння треба брати більш кислі сорти яблук.
Продукти
- яблука – скільки піде
Для заливання:
- вода – 10 л;
- цукор – 120 г;
- сіль – 120 г.
Рецепт приготування кислих мочених яблук
- Яблука треба помити, видалити плодоніжку і листя, якщо воно є.
- Підготовлені яблука потрібно покласти на дно банки.
- Готуємо заливку: у питній воді розчиняємо цукор і сіль, після чого заповнюємо банку з яблуками заливкою та закриваємо звичайними поліетиленовими кришками.
- Такі яблука найзручніше готувати у трилітрових банках.
- Мочені яблука у банках виходять тверді та гострі, їх використовують у салатах.
Мочені яблука рецепт з капустою
За цим рецептом мочені яблука на зиму виходять цупкі, соковиті, трохи газовані. А капуста набуває додаткового смаку.
Продукти
- яблука (без дефектів невеликі) – 3 кг;
- капуста – 4 кг;
- морква 2-3 шт.;
- сіль – 3 столові ложки;
- цукор – 2 столові ложки.
Рецепт приготування мочених яблук з капустою
- Підготуємо овочі: капусту треба помити. Моркву почистити та помити і натерти на великій тертці. Яблука миємо і видаляємо плодоніжку.
- Капусту нашаткувати, додати до неї терту моркву, цукор, сіль. Капусту трохи «пожмакати» руками, щоби вона дала сік.
- Укласти миті яблука в каструлю, перекласти капустою, забиваючи цією капустою всі щілини між яблуками.
- Зверху покласти добрий шар капусти приблизно 2-3 см. Добре утрамбувати, вилити сюди ж капустяний сік. Якщо соку мало, зробити заливку. Для цього розвести у 1 склянці холодної кип’яченої води 1 столову ложку солі та 1 столову ложку цукру.
- Верхній шар капусти накрити цілими листями капусти, далі ставимо тарілку, а зверху на неї -невеликий гніть, наприклад, літрову банку з водою.
Даний рецепт мочіння яблук з капустою передбачає, що ці яблука треба 2 тижні тримати при кімнатній температурі. Потім ще два тижні на балконі чи веранді, після чого мочені яблука з капустою можна вживати.