Особливого смаку і чудового пурпурового відтінку маринована капуста набуває завдяки додавання буряку і покроковий рецепт швидкого приготування маринованої капусти з буряком дозволить її вживати вже через добу. Готувати мариновану капусту на зиму можна як в банках, так і в каструлі або у відрі.
Маринована капуста з буряком, інгредієнти
Для маринування краще вибирати цупкі качани капусти. Кількість інгредієнтів для маринаду надається з розрахунку на 1 л води
Інгредієнти
- капуста – 1,5 кг;
- буряк – 1 шт. (середнього розміру);
- часник – 7 зубчиків.
Для маринаду потрібні такі продукти з розрахунку на 1л води:
- оцет 9% – півсклянки;
- сіль – 3 столові ложки;
- цукор – 3 столові ложки;
- лавровий лист – 1 шт.;
- перець духмяний горошком – 2-3 шт.
Маринована капуста з буряком, покроковий рецепт швидкого приготування
Готується така капуста в 2 етапи – підготовка овочів і підготовка маринаду.
- Всі овочі треба почистити, вимити.
- В капусти зняти верхні листи.
- Обрізаємо капусту навколо качана, нарізаємо великими шматками (розміром по кілька сантиметрів).
- Буряк нарізаємо тонкими скибками (можна напівскибками) або великою соломкою – як вам більше подобається.
- Часник нарізаємо пластинами середніми за товщиною, але не дуже дрібно.
- Всі овочі – капусту, буряк і часник, складаємо в ємність і добре перемішуємо.
Необхідно заздалегідь потурбуватися про(ємність) посуд для маринування: не можна брати пластикові ємності, тому шо буде заливатися гарячий маринад. Також, якщо маринована капуста з буряком готується в скляній банці, слід бути обережними при заливанні маринаду.
Тепер готуємо маринад, щоб залити капусту з буряком
- В каструлю наливаємо воду і висипаємо необхідні інгредієнти: цукор, сіль, додаємо туди лавровий лист (можна цілий, а можна його подрібнити – за смаком) і горошок перцю.
- Воду на маринад доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні до 10 хвилин, щоб сіль і цукор повністю розчинилися.
- Після цього знімаємо з вогню і вливаємо оцет і наш маринад готовий.
- У підготовлений посуд з овочами треба вливати маринад, який тільки що зняли з вогню. Важливо: заливаючи в скляну банку слід бути обережними, щоб вона не лопнула від гарячого маринаду!
- Маринад повинен повністю покрити овочі в вашій посудині.
- Зверху кладеться тарілка і ставить ся гніт. Можна як гніт використати банку з водою чи з якоюсь консервацією. Головне, щоб гніт придавлював капусту і на давав їй піднятися.
- Якщо готуємо мариновану капусту в скляній банці, тоді накриваємо її кришкою.
- Даємо нашій ємності з маринованою капустою охолонути і ставимо в холодильник. Якщо є льох, тоді можна одразу перенести туди ємність.
За добу наша маринована капуста з буряком буде готова до вживання.