Цей рецепт лечо дозволяє приготувати чудову закуску на зиму, а ще отримати чудовий маринад, з якого можна робити закрутки, а потім використовувати для тушкування. В середньому виходить 4 банки лечо по 0,5 л та 2 банки по 0,7 літра, та ще баночки з маринадом. На приготування знадобиться близько 3 годин
Інгредієнти для лечо з помідорів, солодкого перцю, цибулі та моркви
Заздалегідь підготуйте банки для закруток, провівши стерилізацію зручним для вас способом.
Продукти на лечо
- помідори – 3 кг;
- морква – 1 кг;
- цибуля – 1 кг;
- перець солодкий (в народі болгарський) – 1 кг;
- вода – 200 мл;
- олія – 1,5 склянки;
- цукор – 1,5 склянки;
- сіль – 90 гр, але враховуємо її солоність;
- оцтова есенція 70% – 1 столова ложка.
Зауважимо щодо солі. Сіль, як відомо, буває різної солоності, тому радимо при приготуванні маринаду, покласти трошки менше солі. А коли будете готувати лечо на останніх етапах приготування, скуштуйте й за потреби підсоліть.
Щоб салат лечо був вдалим, потрібно використовувати тільки свіжі овочі, які не перезріли. Для лечо рекомендується брати перець товстостінний, соковитий, тоді і лечо вийде особливо смачним.
Покроковий рецепт лечо з помідорів, солодкого перцю, цибулі та моркви на зиму
На приготування лечо ви витратите приблизно 3 години. Слідування рецепту допоможе отримати чудовий смак
- Всі овочі треба помити й почистити, видалити плодоніжки та насіння з перцю.
- Овочі нарізаємо соломкою близько 0,5-0,7 см:
- моркву можна натерти на «корейську» тертку;
- помідори нарізаємо скибочками або крупними квадратами.
3. Готуємо маринад
- в каструлю чи іншу ємність виливаємо воду та додаємо цукор, сіль (можна не всю), олію й при закипанні додаємо оцтову есенцію;
- після закипання маринад кип’ятимо на невеликому вогні ще близько 4-5 хвилин й постійно помішуємо.
4. Після чого додаємо овочі й кожен раз! після додавання, суміш доводимо до кипіння:
- спочатку додаємо порізану цибулю;
- потім моркву;
- далі черга за солодким перцем;
- в останню чергу додаємо помідори й доводимо до кипіння. Зараз можна перевірити суміш на сіль й за потреби досолити.
5. Після закипання суміш варимо 20-30 хвилин на великому вогні, постійно перемішуючи. Час кипіння залежить від вашої плити, тому перевіряйте на готовність овочів, але слідкуйте, щоб вони не переварилися й не стали кашею.
6. Гарячу суміш розливаємо у стерилізовані банки приблизно по «плечі», а потім паличкою або ложкою втрамбовуйте овочі, випускаючи зайве повітря й потім докладайте овочі до самого верху. Майже з переливом.
7. Після чого банки закриваємо кришками чи закручуємо ключем наші закрутки.
Порада: при розливі лечо по банках, каструлю залишайте на плиті, щоб потім трошки підігрівати й закладати в банки гарячу суміш.
8. Закрутки з лечо перевертаємо на кришку, накриваємо теплою ковдрою до повного охолодження.
Зберігати банки слід в темному прохолодному місці. Лечо з помідорів, солодкого перцю, цибулі та моркви за цим рецептом може зберігатися понад рік.
Якщо овочі щільно утрамбовані, то може залишитися маринад, який не треба виливати. Господині діляться, що цей маринад буде в пригоді, якщо ваша родина любить тушковану капусту, але без моркви та цибулі та взагалі без жодних приправ. Тоді цей дуже запашний маринад якраз і прийде на поміч. За цим рецептом може вийти 2-3 баночки маринаду після приготування самого лечо.