Варення з кизилу має солодкий смак з легкою терпкою ноткою, ніжним ароматом та яскравим кольором. Покроковий рецепт підкаже кількість продуктів та їх пропорції, щоб приготувати кизилове варення. Приготуйте про запас кілька баночок кизилового варення, і ви неодмінно залишитеся задоволені.
Кизилове варення, рецепт приготування вказує кількість продуктів
Для приготування варення з кизилу рекомендується брати добре стиглі ягоди. Якщо кизил буде недоспівший, тоді варення набуде занадто терпкого смаку. Проте, якщо вам подобається терпкість, то ви можете використовувати ягоди будь-якої стиглості
Інгредієнти
- кизил – 600 г;
- цукор – 700 г;
- вода – 200 мл.
Приготування варення з кизилу потребує певного часу, але не надто багато, адже частину його варення буде настоюватися.
Для приготування беремо звичайну питну воду. Також, краще використовувати каструлю з товстим дном і стінами.
Кизилове варення, покроковий рецепт приготування
Як вже зазначалося, для приготування цього варення, краще брати добре стиглі ягоди кизилу. Якщо все ж таки вирішено варити варення з трохи недозрілого кизилу, треба проколоти кожну ягідку дерев’яною зубочисткою. Завдяки цьому під час приготування ягода швидше віддасть сік і кизилове варення буде більш насиченим.
- Ягоди кизилу треба перебрати, відібрати листочки, видалити плодоніжки.
- Потім вони промиваються під проточною холодною водою в друшляку.
- Готуємо сироп, для цього в каструлю треба вилити воду та всипати цукор.
- Каструлю ставимо на невеликий вогонь, доводимо до кипіння і потім варимо на маленькому вогні 3-5 хвилин.
- В готовий сироп треба висипати ягоди кизилу, вимкнути вогонь і залишити охолоджуватися ягоди в сиропі. Господині рекомендують залиште майбутнє кизилове варення на ніч, а зранку продовжити готувати. На ранок ягоди стануть більш світлими, а сироп навпаки, набуде більш насиченого темного відтінку.
- Через час треба поставити каструлю на невеликий вогонь, закип’ятити і варити до готовності ягід. На це знадобиться приблизно 30 хвилин.
- Коли готуємо кизилове варення, потрібно регулярно ложкою або шумівкою акуратно знімати піну, що утворюється.
- Коли варення з кизилу буде м’яким, потрібно його розлити в простерилізовані баночки, щільно закрутити кришками.
- До повного охолодження кизилове варення перевертаємо до гори дном, накриваємо теплою ковдрою.
Кизилове варення готове.