ГоловнаСмачногоЯк приготувати хрін з буряком, медом підказує покроковий рецепт

Як приготувати хрін з буряком, медом підказує покроковий рецепт

Хрін ми часто використовуємо у зимових заготовках – його корінні і листя кладемо банку для смаку. Але хрін споживаємо і як окрему закуску. Нескладний рецепт, як приготувати класичний хрін і з буряком, медом, підкаже пропорції, щоб отримати смачний і корисний продукт

Класичний рецепт, як приготувати тертий хрін з оцтом

Інгредієнти, щоб приготувати тертий хрін з оцтом, класичний рецепт

Кулінари зазначають, що в протертому вигляді в банці хрін може зберігати в холодильнику або в льоху до року і навіть більше. Однак, вважається, що кількість корисних речовин зменшується вже через 2-3 місяці.

Інгредієнти для приготування хрону з оцтом

  • Хрін (корені) — 400-600 грам

Для маринаду

  • вода – 400-600 мл
  • оцет 9% — 40-60 гр (пропорційно до кількості взятої води і це приблизно 3-4 столові ложки). Якщо оцет 6% — він може бути яблучним, або ж винним, тоді оцту потрібно взяти 60-90 гр (5-6 столових ложок);
  • сіль – 20-30 гр (2-3 чайні ложки з верхом);
  • цукор – 20-30 гр (2-3 чайні ложки з верхом).

Важливо: щоб тертий хрін був гострішим на смак, можна менше, ніж дано в рецепті, додавати цукру або взагалі не класти його.

Як приготувати тертий хрін з оцтом: покроковий рецептЯк приготувати тертий хрін з оцтом: покроковий рецепт

Коріння хрону добре миємо, а грубу шкірку знімаємо, для цього можна скористатися овочевою чисткою. Якщо корені хрону підсохли, то до приготування рекомендується покласти їх в неочищеному вигляді в холодну воду на 30-60 хвилин.

Готуємо маринад

  1. Воду наливаємо в ємність і додаємо цукор, сіль і добре розмішуємо.
  2. Потім вливаємо оцет і також розмішуємо. (Цей маринад рекомендується готувати у воді кімнатної температури, попередньо закип’ятивши її і давши охолонути. Таким чином ми зберігаємо більше корисних речовин в продуктах).
  3. Почищений корінь хрону тремо на дрібну тертку або пропускаємо через м’ясорубку.

Важливо: під час натирання хрін може «виїдати» очі. Тому спробуйте натирати в окулярах у добре провітрюваному приміщення. Якщо ви пропускаєте хрін через м’ясорубку, треба надіти на неї поліетиленовий пакет. Так всі їдкі речовини з хрону не будуть надто розлітатися і тоді менше будуть виїдати очі).

4. Заливаємо готовий маринад в подрібнений хрін і ретельно перемішуємо до однорідної маси.

5. В заздалегідь стерилізовані банки викладаємо хрін і щільну закручуємо кришкою.

Наш хрін готовий і його можна зберігати в холодильнику або в льоху приблизно рік.

Смачного!

Як приготувати хрін з буряком або з медом і як зробити смак хрону більш лагідним

Змінити смак тертого хріну можна за допомогою додаткових інгредієнтів.

  • Якщо ви не любите цукор, замість нього можна додати звичайний мед. Головне слідкувати. Щоб він повністю розчинився в маринаді.
  • Щоб приготувати тертий хрін з буряком, треба зробити невеликі зміни в класичному рецепті, який подано вище. Замість води за рецептом, можна використати буряковий сік. Або ж беремо 1 буряк середнього розміру, чистимо і перекручуємо, а потім перемішуємо з тертим хріном. В такому варіанті важливо скуштувати, щоб зрозуміти чи додавати цукор. Адже ваш буряк може бути дуже солодким і цієї солодкості буде достатньо для смаку. І тоді не доведеться додавати цукор або мед.
  • Якщо ви хочете, щоб смак тертого хрону був не надто різким і гострим, можна до нього перед закриванням додати майонез. Пропорції довільні, додавши майонез спочатку 1 ложку, скуштуйте. Якщо його смак став більш лагідним і вас влаштовує, так і закривайте. Або ж можете додати ще майонезу, щоб хрін на смак був ще ніжнішим.

Додаткові способи для зберігання хрону

Після того, як ви розклали тертий хрін по стерилізованим банкам, їх можна ще пастеризувати. Для цього треба поставити баночки у ємність з водою, прикрити кришкою (не щільно закривати) і кип’ятити на середньому вогні до 20 хвилин. Не забудьте покласти на дно каструлі серветку чи рушник, щоб під час пастеризації банка не лопнула.

Щоб хрін зберігався ще довше, в банку з ним зверху можна налити олії, щоб вона повністю накрила поверхню хрону. На це знадобиться 1-2 столові ложки олії.

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами

error: Контент захищений авторським правом!