Гарбузові страви дуже популярні і є безліч рецептів їх приготування, починаючи від запікання, також гарбуз готують супи, пюре, маринують. Пропонуємо 2 рецепти: гарбуз з апельсином на зиму без варки та рецепт, як приготувати запечений гарбуз в апельсиновому соусі – чудовий гарнір на вечерю
Гарбуз з апельсином на зиму: покроковий рецепт без варки
Сезон гарбузів триває й можемо зробити зимову заготовку. Завдяки особливому маринаду ця заготовка за смаком буде нагадувати манго
Інгредієнти
- гарбуз – 3 кг (вага очищеного);
- цукор – 600 г;
- апельсин – 3 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- лимонна кислота – 15 г;
Покроковий рецепт приготування
Перед приготуванням інгредієнти слід помити та обсушити.
- Гарбуз чистимо від насіння та шкірки.
- Почищений гарбуз слід нарізати кубиками й скласти в ємність.
- Апельсин та лимон треба залити окропом на 30 секунд.
- Потім цитрусові дістаємо та нарізаємо кубиками.
- Змішуємо гарбуз із цитрусовими, додаємо цукор та лимонну кислоту.
- Далі слід все добре, але обережно перемішати та залишити на 3-4 години.
- В цей час стерилізуємо банки, після відведеного часу, слід розкласти отриману суміш у півлітрові банки.
- Банки слід простерилізувати протягом 30 хвилин.
- Після чого банки закатуємо, перевертаємо, накриваємо ковдрою й дамо охолонути.
- Далі банки з гарбуза з апельсином слід зберігати в темному прохолодному місці.
Приготовлений за цим рецептом гарбуз буде мати ніжний та соковитий смак, з тонким ароматом. Цю гарбузову закрутку можна використовувати як начинку для пирогів або запікати з нею м’ясо. А модна просто їсти, як смачний і корисний десерт!
Рецепт, як приготувати запечений гарбуз в апельсиновому соусі
Запечений гарбуз з медом та апельсином – це смачний, поживний та безпрограшний варіант для кожної вечері. Цей карамелізований гарбуз можна вживати і як окрему страву. Приготування займає близько 40 хвилин.
Інгредієнти
- гарбуз – 800 гр (вже почищений);
- апельсиновий сік – півсклянки;
- мед – пів або 1 столова ложка (кількість слід брати в залежності від того, як ви любите солодке та від солодкості самого гарбуза);
- оливкова олія.
Приготування
- Почищений гарбуз треба нарізати шматочками товщиною 1,5 см.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів, скибочки гарбуза викладаємо на деко і змащуємо олією (не багато але, щоб кожен шматочок був вкритий плівкою олії).
- Далі треба приправити сіллю та перцем і випікати протягом 25 хвилин.
- У невеликій каструлі на середньому вогні виливаємо апельсиновий сік та додаємо мед.
- Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо до 5 хвилин, слідкуючи, щоб мед повністю розчинився.
- З духовки треба дістати гарбуз і полити його сумішшю меду та апельсина та знову повернути у духовку ще на 10 хвилин або поки гарбуз не стане золотистим і не карамелізується.
Подавати можна з м’ясом птиці або риби.
Смачного!
Рецепти страв з гарбуза
Гарбузові цукати стануть смачним десертом для дітей та дорослих
Запечений гарбуз в духовці з медом і з соусом з йогурту
Низькокалорійна запіканка з гарбуза і сиру