Ця аджика з перців та часнику потребує певного часу для приготування (буде настоюватися), але результат перевершить всі ваші очікування. Отже покроковий рецепт підкаже, як готується аджика без варки на зиму з двох видів перців, часнику та приправ
Інгредієнти для аджики без варки з перців та часнику
В рецепті вказана вага очищених овочів (обидва види перцю) й часник. Щоб ця аджика була смачною, не можна змінювати кількість продуктів, всі інгредієнти повинні бути в тій кількості, як вказано в рецепті.
Інгредієнти для аджики
- пекучий перець чилі червоного кольору – 1 кг;
- солодкий (болгарський) перець – 1 кг
- часник -1 кг (вже очищений);
- горіхи волоські – 1 склянка з верхом) волоських горіхів (склянка для заміру взята на об’єм 250 мл)
- чорний перець горошком – 1 пачка (20) г;
- духмяний перець (горошком) – 1 пачка (20 г);
- насіння кропу – пів склянки;
- мускатний горіх – 8 г або пів столової ложки;
- приправа хмелі-сунелі – 3 пачки по 30 г;
- коріандр в зернах (горошок) – 3 пачки по 20 г;
- сіль кам’яна не йодована, не ароматизована! – 450 грамів.
За бажанням перці та коріандр горошком можна замінити вже помеленими з магазину.
Що нам знадобиться для приготування аджики
- Гумові рукавички
- Кавомолка
- М’ясорубка
- Велика миска або каструля
Стерилізовані банки з кришками невеликого розміру для зберігання аджики.
Покроковий рецепт приготування аджики без варки з двох видів перцю, часнику та спецій
Нагадаємо, що кількість продуктів вказана для часнику без лушпиння, перці без плодоніжок – солодкий виймаємо насіння, а в чилі залишаємо його.
- Підготовлений солодкий (болгарський) перець ріжемо на скибки або на шматки довільної форми.
- В перцю чилі слід видалити плодоніжки, але насіння краще залишити, можна половину зі стручка. При роботі з перцем чилі слід вдягати гумові рукавички. Також категорично не можна терти очі, витирати губи тощо, щоб не вразити слизову оболонку.
- Духмяний і чорний перець слід перемолоти на кавомолці. (Можна брати й мелений перець, але перебитий горошок буде більш духмяним).
- На кавомолці перемелюємо 0,5 склянки насіння кропу та 3 пачки коріандру. Й ми отримуємо чудово заправку з чорного та духмяного перцю, коріандру та насіння кропу.
- Всі інші інгредієнти: перець чилі та солодкий (болгарський) перець, волоські горіхи (додаємо поступово до кожного інгредієнту), часник, перемелюємо через м’ясорубку у велику миску чи каструлю. Чергувати овочі можна довільно за вашим бажанням.
- В отриману суміш додаємо всі спеції: пів столової ложки мускатного горіха й 3 пачки хмелі-сунелі, а потім суміш спецій, яку ми підготували раніше.
- Зверху додаємо сіль кам’яну (не йодовану!) 450 г, а потім все ретельно перемішуємо до однорідності.
- Далі накриваємо миску (каструлю) з майбутньою аджикою кришкою з дірочкою чи залишаємо невелику шпаринку.
- Суміш перців та часнику слід залишити при кімнатній температурі на 10 днів, щоденно ретельно перемішуючи. За декілька днів наша аджика стане трішки темнішого кольору.
- Через 10 днів готову аджику треба розкласти у стерилізовані баночки трошки притамбовувати. Рекомендується брати банки невеликого об’єму, щоб зручніше було використовувати.
Аджика без варки з двох видів перцю, часнику та суміші приправ може зберігатися рік в холодильнику або в іншому прохолодному місці.
Здається, що приготування цієї аджики забере багато часу, але це не так. Підготовка овочів та всі кроки перемелювання та змішування це приблизно півтори-дві години. А потім лише залишиться перемішувати аджику, поки вона настоюється, і це займає всього декілька секунд
Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=eZ4jmc7aCP8