Якщо ви хочете радувати родину стравами з соковитим, злегка кислуватим щавлем протягом цілого року, потрібно подбати про це заздалегідь. Щавель на зиму можна зробити консервований, заморожений, солоний, сушений. Також, досвідчені кухарі дають пораду стосовно добавок до щавлю, щоб він був більш смачний і ароматний.
Консервований щавель: як консервувати щавель
Для консервування щавлю потрібно вибирати молоді, ніжні і м’які екземпляри.
- Треба промити, обсушити і порізати листя щавлю.
- Порізану зелень треба скласти в півлітрові банки, попередньо обдавши кожну окропом і насипавши на дно ложку солі.
- Залити зелень окропом і простерилізувати банки у великій каструлі протягом десяти хвилин і закатати банки
- Консервований щавель в банках треба перевернути і поставити на добу охолоджуватися під теплою ковдрою.
Цей спосіб гарантує збереження щавлю до нового врожаю, навіть якщо банки будуть зберігатися не в холодному погребі, а в квартирі при звичайній температурі.
Як заморозити щавель на зиму
Найпростіший і швидкий спосіб заготовити щавель на зиму – заморозити
- Перед заморозкою потрібно підготувати порційні пакети, щоб відразу розкласти листя невеликими порціями для зручності дозування.
- Слід відібрати молоді, ніжні листочки, промити, обсушити рушником.
- Потім зрізати грубі стебла, залишивши тільки ніжне листя.
- Далі слід порізати щавель соломкою і розкласти в пакети, потім герметично закрити, видавивши з кожного пакету повітря, і помістіть в морозилку.
Взимку досить буде дістати один або два пакети і розморозити для приготування будь-яких страв.
Сушений щавель на зиму
Перевага сушеного щавлю полягає в компактності його зберігання та мінімальної калорійності продукту.
- Перш, ніж відправляти в сушку, листя потрібно перебрати, видаливши зіпсовані і надто жорсткі, промити і обсушити м’яким рушником.
- Нарізати для сушки щавлеві листя не потрібно, так як в цілому вигляді воно краще зберігає свої корисні якості.
- Найчастіше господині сушать щавель, зібравши листя в невеликі пучки і розвісивши їх у затіненому місці до повної втрати вологи. Крім того, можна використовувати для сушки сито або пластиковий ящик з перфорованим дном. Листя розкладається тонким шаром і потрібно періодично струшувати, щоб уникнути злежування.
- Для прискорення процесу можна скористатися спеціальною електросушаркою або аерогрилем.
Повністю просушений лист при згинанні ламається або кришиться, тому сухий щавель зберігається в щільно закритій банці.
Як солити щавель для зимової заготовки
Солений щавель дуже добре підходить для приготування перших страв і для додавання у пироги
- Береться 1 кілограм молодого щавлевого листа, перебираємо, видаливши зіпсовані і жовті листочки, промиваємо і обсушуємо рушником.
- Нарізаємо листя, розмір не має значення. Краще різати так, як ви звикли готувати щавель для страв.
- Порізану зелень викладаємо в миску і додаємо дві столові ложки солі з верхом. Руками перемішуємо зелень, щоб сіль розподілилася по листю рівномірно.
- Залишаємо зелену масу постояти приблизно з годину, щоб листя пустили сік.
- Розкладаємо масу в чисті сухі банки, щільно утрамбовуємо, щоб виключити бульбашки повітря.
- Після чого закриваємо кришками і опускаємо в льох або ставимо в холодильник.
Кислота, що міститься в щавлі, послужить чудовим консервантом для цієї заготовки.
Якщо у вас немає льоху чи погребу, а всі заготовки зберігаються в квартирі при звичайній кімнатній температурі, солений щавель не зберігатиме довго, тому краще зберігати засолений щавель в холодильнику.
Корисні поради від кухарів для смаку щавлю в зимових заготовках
Щоб забезпечити приємний смак і аромат страв з щавлю, готуючи листя на зиму, можна відразу додати подрібнену зелень петрушки, кропу, селери, а також дрібно нарубані стрілки молодого часнику.
Кількість і пропорції кожна господиня визначає на власний смак. Як правило, достатньо, щоб добавка займала близько десятої частини обсягу щавлевої зелені.