Ми всі звикли зберігати різні продукти в холодильнику. Але деякі з них, дуже популярні на наших кухнях, втрачають свої корисні властивості та якість. Які ж всім відомі продукти не варто зберігати в холодильнику і чому? Це три зірки нашої кухні – часник з цибулею, помідори та гарбуз.
Які продукти не варто зберігати в холодильнику і чому?
Багато хто помилково вважає, що холодильник є універсальним місцем для зберігання, яке ідеально підходить для будь-яких продуктів харчування. Але це не так, тому що при зберігання в холодильнику деякі продукти втрачають свої смакові якості, втрачають привабливість.
Наперед скажемо, що для цих трьох продуктів є альтернатива зберігання без холодильника. Це можуть бути, наприклад, в селі – льох або підвал. В місті для зберігання можна обрати балкон або на підлозі в кухні (та досить прохолодне місце).
Цибулю та часник не варто зберігати в холодильнику
Справа в тому, що ці продукти добре зберігаються за кімнатної температури, тому холод їм не потрібен. Навпаки, він може змінити смак цибулі та часнику. Звичайно, коли в будівлі вже ввімкнено опалення і температура повітря досить висока, це не на користь цибулі і часнику. Тоді їх можна винести на балкон, якщо він засклений. Або ж скласти в корзину або коробку та поставити на підлогу в кухні, але не біля опалювальних приладів.
Корисні поради, як можна зберігати часник різними способами
Фахівці не радять зберігати помідори в холодильнику
Я на власному досвіді впевнилася, що помідори, зібрані з грядки і які складено в холодильник, через деякий час стають не такі смачні. Фахівці пояснюють це тим, що зберігання в томатів в холодильнику не підходить з однієї причини: помідори стають надто крохмалистими. Тому овочі також краще зберігати на кухні. Наприклад ті помідори, які плануються до вживання в найближчі дні, зберігають в металевій мисці або в ємності, яка «дихає» – я інколи використовую фруктовницю. А загалом помідори для більш тривалого зберігання складаю в ящик з отворами, перекладаючи їх газетами, вощеним папером або, навіть, звичайними паперовими рушниками. Обов’язково періодично треба перебирати ці томати, щоб, якщо з’являться ознаки гниття або, що вони починають псуватися, їх терміново вибрати від здорових плодів.
Які продукти не варто зберігати в холодильнику? – гарбуз
Вересень-жовтень як раз сезон збору врожаю гарбузів. Цей овоч відомий тим, що здатний зберігатись протягом кількох місяців без втрати своїх смакових якостей. Деякі вибирають для цього комору, інші знаходять темне прохолодне місце на кухні. А от холодильник для цієї мети не потрібний. Гарбуз просто забере необхідне місце для зберігання інших продуктів харчування.
Крім названих продуктів, хочемо нагадати, що банани також не варто зберігати в холодильнику, тому що вони будуть дуже швидко псуватися.
Зважаючи на складний час в нашій країні, можливі відключення електроенергії. Тому корисні поради, як і скільки можна зберігати продукти без холодильника, допоможуть в ці непрості часи.