Вже з середини літа ми починаємо готувати городину до зими – робимо закрутки, варимо варення і настає час збору врожаю часника. Дуже важливо правильно підготувати овочі, щоб вони зберігалися тривалий час, не втрачаючи своїх поживних властивостей. Фахівці поділилися, як правильно зберігати часник після збору врожаю або після покупки на базарі
Підготовка часнику для зберігання
Щоб часник практично до наступного сезону зберіг свої їстівні властивості, треба правильно його підготувати. Підготовка врожаю часнику до зими – запорука успішного зберігання.
Якщо у вас немає присадибної ділянки, але в сезон овочу ви на ярмарках або гуртовні придбали часник, його готувати не потрібно. Такий часник можна одразу прибирати для зберігання, тому що в продаж він поступає вже обрізаним та після просушки. І отже, не вимагає додаткової підготовки на відміну від часнику, який ми з вами копаємо на городі.
Збираючи врожай на своєму городі, треба правильно викопати часник – копаємо вилами. Після того як викопали, часник треба просушити. Для цього спочатку після викопування залишаємо часник на грядках, щоб обсохли грудки землі.
Потім переносимо часник і робимо в’язанки: в пучок зв’язуємо по декілька голівок і підвішуємо в сухому, з гарною вентиляцією приміщенні. Якщо погода суха, тоді можна повісити пучки часнику під стріхою чи під навісом. І так сушити треба 10-15 днів. Інколи часу потрібно більше – залежить від погоди (може знадобитися часу й до місяця).
Для якісного зберігання часнику дуже важливо його добре просушити. Ознака, що часник висох – стебло повинне позбутися вологи, а лушпиння — легко відходити.
Після сушки потрібно підрізати стебло часнику, залишивши його завдовжки 5-8 см. Руками зчищаємо верхнє лушпиння.
Після цього на ряднину викладаємо часник і даємо йому ще декілька днів для підсушки. Обов’язково, щоб приміщення чи місце просушки добре провітрювалося.
Порада городників: інколи часник прибирають на зберігання одразу після обрізки стебла, проте краще почекати. Справа в тому, що у свіжий зріз можуть потрапляти бактерії, що спричинить загнивання часнику. А підсушивши його після обрізки стебла, ми ніби «закупорюємо» вхід до голівки і цим самим зберігаємо від проникнення шкідливих мікроорганізмів.
Де і як зберігати часник після збору врожаю або після покупки на базарі
Звичайно, якщо у вас приватний будинок, питання зберігання врожаю простіше. Проте й квартирі можна зберігати часник. Ось декілька методів, які можуть стати в пригоді.
Найкраще зберігати часник в сухому, прохолодному (але не холодному) приміщенні, без яскравого освітлення. Найкращий варіант – в льоху. Також можна в сараї. Зберігання часнику залежить в різних факторів, наприклад, який сорт часнику, правильність підготовки, яка вологість і вентиляція в приміщенні для зберігання.
Основні способи зберігання часнику:
- холодний. Температура зберігання +1°… + 3°С; вологість 50-70%;
- теплий. Температура зберігання + 18°… +20°С; вологість 70-80%.
В кожного з цих способів є свої особливості і методи зберігання. Фахівці рекомендують використовувати обидва способи, щоб зберегти максимальну кількість зібраного часнику якомога довший час.
Як зберігати часник у косі (вінку) або в пучках
Цей класичний спосіб зберігання вважається одним з найкращих. Висохлі стебла не відокремлюють від головок, а вплітають їх у вінок або косу, використовуючи при цьому шпагат. Нові головки додаються послідовно. Оптимальна кількість в одній плетінці – 15 штук.
Часник із короткими стеблами (після обрізки) зв’язуються в пучки по 13-15 штук. і зберігають у тих самих умовах.
Таким способом часник треба зберігати в сухому і добре провітрюваному приміщенні з кімнатною температурою або в коморі при температурі +1°С … +3°С.
Зберігання часнику в сітках (панчохах) або в наволочці
Таку сітку з капрону, поліетилену або з бавовни можна купити або зробити самостійно. Найпростіший варіант – використовувати капронові панчохи. Складаємо в сітку часник і підвішуємо у провітрюваному приміщенні.
Часник складається в стару бавовняну наволочку, туди ж засипається цибулеве лушпиння. Потім наволочку треба підвісити в коморі (на заскленому балконі). Цей спосіб потребує, щоб часник періодично перебирати, щоб головки на зацвіли чи на почали гнити.
Часник можна зберігати в ящику або в коробці
Цей спосіб добре підходить і для зберігання в квартирі. Треба брати ящик зі шпаринами або самостійно просвердлити отвори, щоб була циркуляція повітря. Також можна використовувати кошик з лози або звичайну картонну коробку. В ящик (коробку) головки часнику складаються шарами, пересипаючи їх сухою тирсою. Зберігати можна і на заскленому балконі.
Зберігання часнику у скляній банці
Це дуже популярний спосіб, який має декілька варіацій.
На дно чистої трилітрової банки насипається шар солі, борошна або золи завбільшки 2 см. Туди кладуться голівки часнику рівномірно по всій площі і зверху знову насипається 2 см шар сипучого продукту. І таким чином, чергуючи шари, скляна банка заповнюється до верху. Важливо: верхній шар повинен бути з сипучого продукту, який ви вибрали для зберігання. Накрити можна кришками з дірочками або серветкою чи марлею, складеною в декілька шарів
Так банки з часником також зручно зберігати як в квартирі, так і в приватному будинку. Ставити їх треба в сухе місце подалі від нагрівачів чи джерела тепла (батарея, пічка) – балкон або шафка у передпокої.
Зберігання часнику в ґрунті
Цей спосіб використовується для тривалого зберігання часнику – аж до самої весни. Головки часник укутуються в поліетиленовий пакет, потім додаються в 2-3 шари газет або іншого паперу (тирси). А потім цей пакет закопується в яму на глибину до 40-50 см. Зверху треба присипати опалим листям, соломою або тирсою.
Теплий спосіб зберігання часнику – використовуємо парафін
Часник треба почистити: з голівки зрізається коріння та знімається верхній шар лушпиння. Парафін треба нагріти на водяній бані, щоб він став рідким і кожну головку часнику занурюємо в парафін. Важливо, що при цьому парафін був обов’язково теплим. Коли його шар підсохне, часник укладається в картонну коробку. Далі зберігати часник треба в підвалі чи коморі.
Шар парафіну «закупорює» і перешкоджає випаровуванню вологи, а вуглекислий газ, який накопичується в зубках, вбиває патогенні мікроорганізми і тим самим захищає часник від хвороб.
Як зберігати часник в олії
Часник треба почистити – кожен зубчик, скласти в стерилізовану банку. Потім часник заливається олією – соняшниковою чи оливковою на ваш вибір. БВ капроновій кришці треба зробити декілька отворів, накрити банку з часником і поставити в холодильник для зберігання. Такий часник не псується протягом кількох місяців.
Цей спосіб цікавий ще й тим, що ми отримуємо ароматизовану олію. Після того, як використали часник, на духмяній олії можна смажити м’ясо чи готувати інші страви.
Терміни зберігання часнику
У борошні, солі, тирсі, парафіні, полотняних мішечках за умови дотримання температури та вологості, часник буде зберігатися до 5 місяців. Часник в банці, залитий олією, може зберігатися в холодильнику максимум 3 місяці, якщо головки часнику скласти у паперовий пакет і покласти в холодильник, він може зберігатися близько 3 місяців.
Якщо часник вродив гарно, фахівці рекомендують використовувати різні способи зберігання часнику – це дозволить зберегти максимальну кількість урожаю.