ГоловнаГосподиняЧому олія стріляє на пательні: корисні поради, як смажити їжу, щоб не...

Чому олія стріляє на пательні: корисні поради, як смажити їжу, щоб не було бризок та опіків

Часто господині стикаються з проблемою жирових бризок під час приготування. Господині поділилися, чому олія та жир стріляє на пательні та як правильно смажити їжу, щоб не було бризок та опіків. І при такому підході, наша кухня буде без плям жиру на меблях, стінах та на підлозі

Чому олія та жир стріляє на пательні

Коли ми ставимо вологу пательню на вогонь і одразу додаємо олію, то вона починає стріляти  через контакт із водою – в них різна температура випаровування. Краплини води раніше переходять в інший агрегатний стан. Ще зі школи ми пам’ятаємо, що коли температура води сягає +100 ℃, то вода перетворюється на пару. Олія починає випаровуватися при температурі +160 ℃ … + 180 ℃

Саме на цьому етапі, коли вода випаровується на «жирній» основі, проходить бурхлива реакція цих речовин.

Щоб уникнути чи принаймні зменшити «стрілянину», треба рівномірно нагрівати олію, тримаючи пательню на середньому вогні (не на великому!), бо на великому вогні відбувається бурхлива реакція.

Щоб процес нагрівання олії відбувався швидше, варто накривати сковорідку кришкою, але посуд повинен бути сухим. Кришка не дасть розлітатися жирним краплям на плиту та на інші кухонні меблі та на підлогу.

Як смажити їжу, щоб не було бризок та опіків: корисні поради

Найперше, що треба для того, щоб уникнути бризок розпеченої олії під час приготування – продукти повинні бути підсушені, наприклад, м’ясо промокнути паперовим рушником. А напівфабрикати можна кілька хвилин підсушити на сухій сковороді. За цей час волога випарується і бризок не буде.

Важливо брати якісну олію для приготування страв. Адже інколи буває, що недобросовісні виробники додають воду чи інші продукти, щоб здешевити продукт.

Секрети смаження їжі без бризок та опіків

Ці прості секрети допоможуть готувати без опіків і плям жиру та мати смачні смажені страви

  • якщо пательня тільки після миття, її треба розжарити перед додаванням олії, щоб волога повністю випарувалася – просушити;
  • якщо розпечена олія все одно стріляє, можна додати до неї трохи солі;
  • котлети, рибу та м’ясо пануйте борошном або сухарями – вони перешкоджають контакту олії з водою.

Коли в процесі приготування олія продовжує «стріляти» (наприклад, виходить волога з м’яса), треба зменшити вогонь. Крім того, можна накрити пательню кришкою і майже одразу ви позбудетеся цієї проблеми.

Корисні кухонні поради, які полегшують приготування страв

Секрети смачної випічки: яких помилок слід уникати

Корисні поради для прибирання та догляду

Як відмити решітку на газовій плиті

Чистяча паста, зроблена вдома, може стати універсальним засобом для чистки кухонних поверхонь

Як мити тефлонову сковорідку, чистити посуд з антипригарним покриттям

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст