Весна чудовий час для поповнення організму вітамінами та мінералами. Адже за зиму ми втратили величезну їх кількість і тому навесні  багато людей відчувають втому, безсилля, поганий настрій. Тому рецепти соусів і страв з молодої кропиви будуть актуальними в цей час.

Рецепти соусів і страв з молодої кропиви: салати

Рецепти соусів і страв з молодої кропиви
Молода кропива може бути і салатом, і соусом, і пастою

Салат з молодої кропиви та цибулі

Інгредієнти

  • кропива молода;
  • зелена цибуля;
  • кріп;
  • петрушка;
  • рослинна олія;
  • перець та сіль.

Приготування салату

Листя салату добре промити і ошпарити окропом. Потім відкинути на друшляк, щоб стікала вода. Подрібнюємо всю зелень: молоду кропиву, цибулю, кріп, петрушку, додаємо сіль перець і заправляємо рослинною олією. От і все – наш смачний вітамінний салат готов до вживання.

Салат з молодої кропиви та яйця

Інгредієнти

  • молода кропива – 600 гр;
  • яйця – 4 шт.;
  • сметана – 80 гр;
  • оцет, бажано бальзамічний (половину ч.л);
  • сіль.

Приготування салату

Листя кропиви занурюємо на 1-32 хвилини в окріп відкидаємо на сито. Потім подрібнюємо кропиву, солимо та заправляємо оцтом. Зверху викладаємо шматочки вареного яйця, яке можна порізати на ваш смак – кружальцями, кубиками і поливаємо сметаною.

Рецепти соусів і страв з молодої кропиви: смачні та корисні соуси

Соуси з молодої кропиви чудово будуть смакувати з печеною  картоплею, рисом чи з пастою

Соус з молодої кропиви та часнику

Інгредієнти

  • молода кропива – 600-800 гр;
  • сметана – 250 гр;
  • вершкове масло – 50 гр;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • сіль за смаком.

Приготування соусу

Кропиву добре промити та припустити у трохи підсоленій воді, остудити. Потому подрібнюємо її у блендері.

Цибулю дрібно ріжемо пасерувати на маслі (можна замінити рослинною олією, але на вершковому маслі буде ніжніше смак).

Додаємо до цибулі масу з молодої кропиви, слідом відправляємо туди сметану і добре перемішуємо, доводячи до кипіння.

У готову масу додаємо сіль (за смаком) подрібнений часник і прибираємо з вогню.

Соус з молодої кропиви та кедровими горішками і пармезаном

Рецепти соусів і страв з молодої кропиви
Соус з молодої кропиви і кедрових горішків

Інгредієнти

молода кропива – великий пучко (600-800 гр);

  • оливкова олія – 100 гр;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • кедрові горішки – 100 гр;
  • пармезан – 3 ст. ложки;
  • лимонний сік з пів лимона;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування соусу

Листя кропиви кладемо у киплячу воду на пару хвилин. Після цього відразу потрібно кинути листя молодої кропи з кропу у льодяну воду – так листя не втратить свій яскравий колір.

Віджимаємо охолоджене листя і перекладаємо його у блендер.

Рецепти соусів і страв з молодої кропиви
Перебиваємо кропиву у блендері

Туди ж додаємо часник, оливкове масло і кедрові горішки і перебиваємо. Ми отримаємо досить густу масу, а якщо горішки будуть шматочками – теж буде добре.

Викладаємо з блендеру у миску та солимо перчимо за смаком і додаємо потертий пармезан. Кому подобається кислуватий присмак, можна додати сік з півлимона.

Рекомендація: якщо Ви самостійно рвете кропиву для страв, беріть тільки верхні листочки. Перед приготуванням грубші частинки стебла краще відрізати.

Молода кропива містить в собі величезну кількість корисних речовин та вітамінів.

Аскорбінової кислоти кропиві знаходиться двоє більше, ніж у плодах чорної смородини і лимоні.

Вміст каротину більше, ніж у ягодах обліпихи, в моркві і щавлю.

Всього лише 20 листочків кропиви забезпечують організм добовою нормою вітаміну А. Крім цього в молодій кропиві містяться у достатній кількості вітаміни К, Е і В.

Молода кропива має у своєму складі кремній, залізо, магній, мідь, кальцій й багато іншого.

Такий склад корисних речовин дуже позитивно буде впливати на організм, допоможе підвищити спротив організму багатьом бактеріям, токсинам, зміцнює імунітет, а також забезпечує високу ступінь захисту організму від кисневої недостатності.