Глютен – це речовина (клейковина), що входить до складу багатьох продуктів. Проте не завжди корисно вживати страви з багатим вмістом глютену. Щоб правильно харчуватися, важливо знати, що таке глютен і в яких продуктах він міститься і які ризики вживання глютену для здоров’я і самопочуття, особливо для людей старшого віку
Що таке глютен (клейковина), його користь і шкода для організму
На думку медиків і дієтологів, людям, старшим 40 років, небажано вживати продукти з вмістом глютену. Чи, принаймні, зменшити їх кількість у щоденному раціоні.
Глютен (клейковина, лат. gluten) – це рослинний білок, який у великій кількості міститься у злакових видах рослин (в їх насінні). Цей білок, ніби «в’яже» продукт.
Користь від вживання глютену
Продукти з глютеном містять корисні вітаміни і мінерали:
- вітаміни групи B і D: хліб і крупи є джерелом вітамінів B для нашого організму. Борошно без глютену зазвичай не збагачена цими вітамінами, а вони допомагають нашому мозку, еритроцитам і роботи серця;
- рослинний білок;
- магній;
- залізо.
Продукти без глютену, наприклад, безглютенове борошно, не містять ці корисні речовини. В результаті і організм буде недоотримувати їх, якщо вживати безглютенову їжу.
Є люди, організм яких не сприймає глютен і після вживання продуктів з його вмістом можуть відчути погіршення самопочуття.
Є певні симптоми, які вказують на непереносимість продукту:
- відчуття втоми після вживання продуктів з глютеном;
- запаморочення;
- здуття живота;
- діарея;
- ослаблення імунітету;
- зниження працездатності;
- запалення, набряки або біль в суглобах (пальці, коліна, стегна);
- різкі перепади настрою, депресивні і тривожні стани.
Вилікуватися від глютенового впливу неможливо, єдиний варіант – відмовитися від використання проджуктів і вживання страв, які містять цей рослинний білок. Глютен – цей білок може бути шкідливим, особливо для людей для людей старшого віку.
Насправді, на непереносимість глютену хворіє близько 1% людей. Симптоми, описані вище, можуть бути спровоковані й іншими хворобами. Тому так важливо на ставити собі діагноз самостійно, а треба перевіритися у лікарі, здавши вісі необхідні аналізи. Лише після цього можна приймати рішення, чи сідати на безглютенову дієту.
Глютен в продуктах (продукти з глютеном) і список продуктів без глютену
Практично всі зернові культури (продукти з них) містять у своєму складі глютен. Найпоширеніша присутність глютену – в різній випічці. Однак, він є і в соєвому соусі, пиві, навіть в деяких лікарських препаратах і вітамінах.
Часто глютен використовується як загущувач для різних виробів у промислових масштабах, наприклад, для напівфабрикатів.
Продукти з глютеном:
- вироби з пшениця: хлібобулочні вироби, паста, макарони, різні види випічки;
- насіння жита, вівса, ячменю;
- сухі сніданки за виключенням кукурудзяних (з натуральної кукурудзи;
- ковбасні вироби;
- консерви;
- цукерки;
- густий соус;
- йогурт;
- пиво;
- морозиво.
Якщо ви впевнені, що ваш організм не переносить глютен, не купуйте зазначені продукти або звертайте увагу на етикетки продуктів, де написано склад.
Список продуктів без глютену:
- м’ясо;
- риба;
- яйця;
- птиця;
- сир;
- такі крупи, як гречка, кукурудзяна крупа, рисова;
- овочі: картопля, капуста, горох, огірки;
- фрукти: яблука, груші;
- кефір;
- вершкове масло;
- олія;
- мед;
- ягоди;
- варення;
- цукор.
Як бачимо, існує чимало смачних і корисних продуктів, які не містять глютен. Але медики попереджають, що не можна бездумно слідувати безглютеновій дієті, якщо у вас немає медичних показань. Адже відмова від багатьох продуктів, які містять глютен, може позбавити ваш організм необхідних корисних речовин.
Які симптоми непереносимості глютену
Як приготувати безглютенове тісто для випічки
Імбирне печиво без глютену чудово смакує в холодну пору року