Фаворит осінньо-зимового столу – гарбуз. В кожної господині є свої рецепти страв з гарбуза, але, як то кажуть – багато їх не буває. Запіканка з гарбуза і сиру (творога) з яблуками чудово пасує в холодну пору року як сезонна страва, особливо восени, коли ми закінчуємо збір врожаю. Проте і взимку в нас зберігається чимало гарбузів, з яких можна приготувати як таку сирну запіканку, так й інші страви.
Запіканка з гарбуза і сиру (творога) з яблуками: інгредієнти
Особливість цього десерту в тому, що його смак – насиченість і солодкість, залежать від головних інгредієнтів – гарбуза і яблука. Якщо вам подобаються більш солодка сирна запіканка, треба брати солодкі сорти яблук. І, відповідно, навпаки – для не такого солодкого варіанту, беремо яблука з кислинкою. І за цим рецептом ми використовуємо манку, яка додає пухкості нашому гарбузовому десерту
- гарбуз (м’якоть) – 400 г;
- яблука – 1 шт. (якщо велике, чи 2 невеличкі);
- цукор – 5 столових ложок;
- сир нежирний – 400 г;
- манка – 2 столові ложки;
- крохмаль – 1 столова ложка;
- яйця – 2 шт.;
- масло вершкове – 30 г;
- ванілін – 1 г;
- кориця – за смаком.
Ця запіканка з гарбуза і сиру (творога) з яблуками буде складатися з трьох шарів: гарбуз, яблука і сир. Як готувати ці шари розповідається нижче.
Покроковий рецепт приготування запіканки з гарбуза і сиру (творога) з яблуками
Перш, ніж почати готувати, ми миємо всі овочі і обсушуємо. Такі продукти, як вершкове масло і яйця бажано заздалегідь вийняти з холодильника, щоб вони набули кімнатної температури.
Запіканка з гарбуза і сиру (творога) з яблуками готується в 2 етапи
- спочатку ми підготуємо яблука на пательні і приварюємо гарбуз;
- потім вже будемо випікати саму запіканку.
Але нічого складного немає і ви спокійно можете готувати за покроковим рецептом – результат того вартий! Отже
- Гарбуз чистимо і нарізаємо кубиками, щоб на виході в нас вийшло 400 г, як вимагає цей рецепт приготування.
- В невелику каструлю наливаємо воду, коли вона закипить закладаємо підготовлений гарбуз і варимо до готовності приблизно 7 хвилин.
- В цей час, поки гарбуз вариться, чистимо яблука від шкірки і нарізаємо кубиками.
- На розігріту пательню даємо вершкове масло, а коли воно розтопиться, додаємо порізане яблуко і обсмажуємо на середньому вогні, щоб вони стали м’якими. Для цього знадобиться приблизно 3-4 хвилини.
- Обсмажені яблука присипаємо корицею і поки відставляємо.
- В глибоку миску викладаємо сир і перетираємо його.
- До сиру треба додати яйця, всипати 2 столові ложки цукру, ванілін і крохмаль – і все ретельно вимішати до однорідної консистенції.
- Зварений гарбуз знімаємо, зливаємо зайву воду і перебиваємо в пюре у блендері (якщо не має блендера, можна перебити на м’ясорубку). Якщо пюре вийшло надто рідким, необхідно відкинути його на марлю або сито і дати воді трохи стекти.
- В гарбузове пюре додаємо манку і цукор, який залишився – 3 столові ложки і ретельно перемішуємо і залишаємо постояти близько 3 хвилин, щоб манка трошки розбухла.
Другий етап: формуємо запіканку і готуємо її в духовці
- Форму для випікання форму викладаємо пергаментним папером для випічки (на дно можна насипати крихти сухарів), мастимо вершковим маслом і викладаємо шарами продукти для запікання.
- Перший, нижній шар запіканки – перетертий гарбуз.
- Наступний шар – яблука, які ми підготували трохи раніше: треба рівномірно розподіли яблука по гарбузовій основі.
- Третій шар – викладаємо сирну масу і рівномірно розподіляємо її зверху по яблуках.
- Випікається сирна запіканка з гарбуза і яблук 30-35 хвилин в духовці при +200 ℃.
Перед подачею можна притрусити цукровою пудрою, прикрасити листям м’яти чи викласти ягідки для декору.
Смачного!
Рецепти з гарбуза:
Низькокалорійна запіканка з гарбуза і сиру