ГоловнаСмачногоЯк зберігати березовий сік тривалий час? Корисні поради та рецепти

Як зберігати березовий сік тривалий час? Корисні поради та рецепти

Багато українців навесні збирають березовий сік, який є чудовим напоєм, що втамовує спрагу і дарує свіжість. Корисні поради та рецепти підкажуть, як зберігати березовий сік тривалий час. Зазначимо, що мова не йде про стандартний варіант закатувати в банку з цукром та лимонною кислотою. Отже, спробуйте нові рецепти зберігання березового соку тривалий термін, при цьому залишаючи його корисні властивості.

Як зберігати березовий сік тривалий час? Корисні поради та рецепти

Зазвичай дуже розповсюджений рецепт зберігання соку берези – це після кип’ятіння, в сік додається цукор та лимонна кислота (консерванти) та закатуємо в трилітрову банку. Це непоганий рецепт, але, коли ми піддаємо сік такій термічній обробці, в ньому небагато залишається корисних речовин. Тому пропонуємо спробувати інші варіанти тривалого зберігання березового соку.

Ці рецепти передбачають живе бродіння соку. А інгредієнти (їх комбінацію), ви можете вибрати за своїм смаком. Спосіб приготування однаковий. Отже

Квас з березового соку, інгредієнти (3 варіанти)

Перший варіант

  • березовий сік – 10 л;
  • сухофрукти (курага, чорнослив, груші) – 300 г;
  • родзинки – 3 столові ложки;
  • цукор – 10 столових ложок.

Другий варіант

  • березовий сік – 10 л;
  • апельсин – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • родзинки – 3 столові ложки;
  • цукор – 10 столових ложок.

Третій варіант

  • березовий сік – 10 л;
  • лимон – 2 шт.;
  • м’ята – 5 гілочок або 2 столові ложки висушеної м’яти;
  • родзинки – 3 столові ложки;
  • цукор – 10 столових ложок.

Як бачимо, всі інгредієнти з розрахунку на 10 літрів соку. Базові продукти – сам сік в об’ємі десяти літрів, й однакова кількість цукру та родзинок. А ось інші інгредієнти як раз і зроблять різноманітними смаки квасу з березового соку.

Приготування квасу з березового соку, щоб він зберігався тривалий час

Всі інгредієнти слід попередньо помити – родзинки, апельсин, лимон, м’яту. Якщо готуєте квас з цитрусових, тоді кожен лимон та апельсин слід розрізати на 6-8 скибочок.

Покроковий рецепт приготування квасу з березового соку

  1. Зібраний березовий сік слід процідити в чисту ємність.
  2. В цьому соку розчиняємо цукор і потім треба перелити його в емальований або скляний посуд.
  3. Додаємо родзинки та інші інгредієнти, в залежності від того, який з трьох варіантів березового квасу ви вибрали.
  4. Далі треба накрити ємність кришкою та поставити в тепле місце на тиждень-півтора.
  5. Коли час сплинув, треба процідити наш квас з березового соку, розлити в підготовлені пляшки (банки) та поставити в прохолодне місце на 3-4 тижні.

В підвалі або в льоху такий березовий сік може зберігатися практично до нового врожаю.  Якщо соку вийшло мало, тоді треба розрахувати інгредієнти пропорційно і готувати одразу в пляшках, в яких він потім буде зберігатися.

Джерело

Важливо, щоб після того, як було відібрано сік, правильно закрити отвір в стовбура дерев. Це важливо, щоб берези відновилися і ми могли ще багато часу отримувати ці смачні та корисні дари природи.

Вам може сподобатися ще й рецепт варення з кульбаб

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст