Покроковий рецепт дозволить приготувати смачний кисло-гострий соус із кизилу. Він буде чудово смакувати зі стравами з м’яса та риби. Соус із кизилу добре зберігається і згодить протягом всього року.
Соус із кизилу, покроковий рецепт: інгредієнти
- кизил – 0,5 кг;
- гострий перець – 1-2 стручки;
- набір зелені кінза, кріп, м’ята (компонувати за смаком) – 1 пучок;
- хмелі-сунелі – 1 чайна ложка;
- часник – 4-5 зубчики;
- оливкова олія – 1 столова ложка;
- сіль, цукор – за смаком;
- винний оцет за смаком, якщо ягоди переспілі.
Соус із кизилу, покроковий рецепт: приготування
- Кизил потрібно перебрати. Залишити потрібно тільки спілі ягоди.
- Насипати перебраний кизил у каструлю або казан і залити холодною водою, щоб вона трошки покрила плоди.
- Довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин. Важливо! Вода не повинна бурлити, а було легке кипіння.
- Зелень помити і подрібнити, чим більше подрібнено, тим краще. Можна у бленд ері зробити кашку з зелені.
- Гострий перець помити і видалити насіння і плодоніжку. Потім потрібно подрібнити перець, але щоб залишилися явні шматочки.
- Почистити часник і добре подрібнити ножем.
- Готуємо пряну заправку. Для цього треба поєднати порізаний часник, перець, хмелі-сунелі, додати пів чайної ложки солі і 1 чайну ложку цукру.
- Якщо кизил був переспілий, можна додати пів столової ложки винного оцту. Все перемішати.
9. Коли кизил звариться, потрібно рідину злити в окрему каструлю і дати трохи охолонути плодам. Потім потрібно обережно видалити кісточки кизилу. Дуже важливо, щоб ні одна кісточка не потрапила до соусу з кизилу.
10. Потім м’якоть кизилу мілко ріжемо ножем. По консистенції майже до стану пюре.
11. Кизилове пюре поєднуємо з пряною заправкою і перемішуємо, додаємо 1 столову ложку оливкової олії.
12. Готову суміш викладаємо у каструлю и додаємо рідину, яка залишилися після варки кизилу, і доводимо до кипіння.
13. Після закіпання, соус потрібно варити на слабкому вогні 10 хвилин.
14. Ваш соус з кизилу повинен бути консистенцією, як густа сметана. Тобто він не повинен бути рідким, але й не таким, як желе, щоб різати ножем.
15. Кип’ячий соус з кизилу потрібно налити в баночки під самий верх і закрити кришкою.
Для соусу з кизилу зручно використовувати 100 грамові баночки з кришками, що закручуються. Тоді буде зручно його використовувати, після відкривання банки, соус з кизилу потрібно зберігати в холодильнику.
Смачного!