Покроковий рецепт дозволить приготувати смачний кисло-гострий соус із кизилу. Він буде чудово смакувати зі стравами з м’яса та риби. Соус із кизилу добре зберігається і згодить протягом всього року.

Соус із кизилу, покроковий рецепт: інгредієнти

  • кизил – 0,5 кг;
  • гострий перець – 1-2 стручки;
  • набір зелені кінза, кріп, м’ята (компонувати за смаком) – 1 пучок;
  • хмелі-сунелі – 1 чайна ложка;
  • часник – 4-5 зубчики;
  • оливкова олія – 1 столова ложка;
  • сіль, цукор – за смаком;
  • винний оцет за смаком, якщо ягоди переспілі.

Соус із кизилу, покроковий рецепт: приготування

  1. Кизил потрібно перебрати. Залишити потрібно тільки спілі ягоди.
  2. Насипати перебраний кизил у каструлю або казан і залити холодною водою, щоб вона трошки покрила плоди.
  3. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин. Важливо! Вода не повинна бурлити, а було легке кипіння.
  4. Зелень помити і подрібнити, чим більше подрібнено, тим краще. Можна у бленд ері зробити кашку з зелені.
  5. Гострий перець помити і видалити насіння і плодоніжку. Потім потрібно подрібнити перець, але щоб залишилися явні шматочки.
  6. Почистити часник і добре подрібнити ножем.
  7. Готуємо пряну заправку. Для цього треба поєднати порізаний часник, перець, хмелі-сунелі, додати пів чайної ложки солі і 1 чайну ложку цукру.
  8. Якщо кизил був переспілий, можна додати пів столової ложки винного оцту. Все перемішати.
Соус із кизилу, покроковий рецепт
Готуємо пряну заправку для кизилового соусу

9. Коли кизил звариться, потрібно рідину злити в окрему каструлю і дати трохи охолонути плодам. Потім потрібно обережно видалити кісточки кизилу. Дуже важливо, щоб ні одна кісточка не потрапила до соусу з кизилу.

10. Потім м’якоть кизилу мілко ріжемо ножем. По консистенції майже до стану пюре.

11. Кизилове пюре поєднуємо з пряною заправкою і перемішуємо, додаємо 1 столову ложку оливкової олії.

Соус із кизилу, покроковий рецепт
Поєднуємо пряну заправку і м’якоть кизилу

12. Готову суміш викладаємо у каструлю и додаємо рідину, яка залишилися після варки кизилу, і доводимо до кипіння.

13. Після закіпання, соус потрібно варити на слабкому вогні 10 хвилин.

14. Ваш соус з кизилу повинен бути консистенцією, як густа сметана. Тобто він не повинен бути рідким, але й не таким, як желе, щоб різати ножем.

15. Кип’ячий соус з кизилу потрібно налити в баночки під самий верх і закрити кришкою.

Для соусу з кизилу зручно використовувати 100 грамові баночки з кришками, що закручуються. Тоді буде зручно його використовувати, після відкривання банки, соус з кизилу потрібно зберігати в холодильнику.

Смачного!