У країнах Скандинавії – Швеції, Норвегії Фінляндії, риба складає основу багатьох страв. Ми також можемо скористатися цікавими рецептами. Солоний лосось по-скандинавськи або гравлакс з буряком – смачна рибна страва, яка підійде як для щоденного вживання, так і для святкового столу
Солоний лосось по-скандинавськи або гравлакс з буряком: інгредієнти
Для приготування лососю по-скандинавські знадобляться:
- форель (будь-яка жирна червона риба сімейства лососевих) – 300-350 г;
- буряк (невеликий) – 1 шт.;
- кріп сухий (або подрібнений свіжий)- 1 ст. ложка;
- сіль – 1 ст. ложка;
- цукор – 0,5 ст. ложки
- перець чорний – 1 щіпка
- горілка – 30 мл
Солоний лосось по-скандинавськи або гравлакс з буряком: покроковий рецепт приготування
Готувати гравлакс досить просто, слідуючи покроковому рецепту.
- Спочатку треба підготувати рибу. Можна брати хвіст або філе, також можна залишити шкірку, а можна її зняти.
2. Розділяємо філе риби на 2 частини по хребту.
3. Буряк натерти на дрібній тертці, злегка присолити, щоб він пустив сік. Бажано брати солодкий буряк, так риба буде краще смакувати.
4. Змішати сіль, цукор, перець, кріп в мисці. Влити горілку.
5. Отриманою масою потрібно обмазати шматки риби.
6. Зверху покласти шар потертого буряку і придавати його щільніше до риби.
7. Таким чином вчинити з обома шматками. Скласти їх разом бурякової масою всередину. Щільно обмотати складені шматки риби харчовою плівкою і відправити на засолювання в холодильник на добу або більше. Годин через 7-10 перевернути згорток на іншу сторону.
8. Дістати рибу, прибрати шар буряку.
Для зручності гравлакс краще приморозити в морозилці і потім перед подачею нарізати навскоси тонкими скибочками.