Ціла курка з карамелізованим апельсином має неймовірний аромат спецій іі приготувати її допоможе покроковий рецепт. Він не потребує надто багато часу і зусиль, що дуже важливо для господинь. Уя страва з курки може бути як для прийому гостей, так і для сімейної вечері.
Ціла курка з карамелізованим апельсином, інгредієнти
Цей рецепт знають і використовують багато господинь. Адже його основа – запікання курки на банці. Родзинка страви у використанні деяких прянощів і карамелізований апельсин, який додає свіжості всій страві
Інгредієнти
- курка (тушка) – 1,5 кг;
- сушений орегано – 0,5 чайної ложки;
- каррі – 1 чайна ложка;
- солодка мелена паприка – 1 чайна ложка;
- чорний молотий перець – 1 чайна ложка;
- сухий розмарин – 0,5 чайної ложки (для натирання і модна 2-3 гілочки для прикрашання страви);
- сіль – 2 столові ложки;
- сметана (або майонез) – 50 г;
- цукор – 100 г;
- апельсиновий сік – 30 мл;
- апельсин – 4 штуки;
- вермут Мартіні -30 мл
- олія (оливкова або з виноградних кісточок, якщо немає, можна соняшникову без запаху) – 4 столові ложки
Покроковий рецепт приготування курки з карамелізованим апельсином
Як вже зазначалося, це принцип запікання курки на банці, тому треба заздалегідь взяти банку з більш вузькою горловиною (можна з-під корнішонів).
Курку треба почистити від можливих пір’ї, прибрати всі внутроші, помити і обсушити.
- Всі спеції – орегано, карі, паприку, сіль, перець, розмарин скласти в ємність перемішати.
- Сумішшю спецій потрібно добре натерти курку як зсередини, так і зовні. Щоб спеції добре проникли, можна зробити проколи зубочисткою. І залишаємо так курку на півгодини.
- Апельсини треба помити і обсушити і нарізати скибочками (кружальцями) приблизно 7-8 мм. Якщо вам подобається смак з гірчинкою, то чистити не треба. Якщо ні, до нарізання треба почистити апельсини від грубої шкірки і білої плівки.
- Скласти нарізані скибочки апельсинів в глибоку миску і побризкати мартіні і так залишити, поки наша курка маринується у спеціях.
- З маринованого в мартіні апельсину, зливаємо в окрему ємність сік, вичавлюємо з апельсину ще столову ложку соку і додаємо туди ж, кладемо сметано (майонез) і добре перемішуємо.
- Отриманою апельсиново-сметанною сумішшю натираємо всю курку.
- У ємність, в якій будемо випікати – в деко, ставимо банку, наливши в неї 2/3 води. На неї «насаджуємо» курку. Порада: щоб крильця і гомілки не пригорали, треба їх загорнути у фольгу, а після готовності, фольгу треба зняти.
- В деко наливаємо води, щоб уникнути горілого запаху жиру і ставимо курку у розігріту духовку.
- Випікати до півтори години при температурі 180 °C (час випікання залежить від ваги курки і особливостей вашої духовки).
- Поки готується курка, карамелізуємо апельсин. Перед цим дольки апельсину треба промокнути паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу.
- В пательні розігріваємо олію, викладаємо дольки апельсину, присипаємо цукром і карамелізуємо до появи золотистого відтінку. Дольки апельсину викладаємо в один шар.
- Кожну партію апельсину треба карамелізувати, попередньо зливши олію і помивши пательню, щоб нова партія апельсину не підгоряла.
Коли наша курку буде готова, перед подачею викладаємо карамелізовані апельсини. Прикрасити можна кількома гілочками розмарину, додати кілька ягід гранату. Такі прості і смачні страви сподобаються і рідним і гостям.