Замітинити всім звичний соус “Майонез” може сметанно-гірчична заправка. Цей соус легко і швидко готувати, а за своєю консистенцією він нагадує майонез, але він менш калорійний і більш корисний.
Які інгредієнти потрібно, щоб зробити Сметанно-гірчична заправка
Нежирна сметана (10-15%) – ще одна прекрасна база для соусу, яка практично завжди є в холодильнику. Трохи гірчиці і соєвого соусу здатні творити чудеса, роблячи звичайну сметанним “кислинку” менш помітною і надаючи що вийшло соусу незвичайний яскравий смак.
Для приготування сметанно-гірчичного соусу знадобляться наступні продукти:
- сметана – 3-4 столові ложки;
- діжонська гірчиця – 1 чайна ложка;
- соєвий соус – 1 столова ложка
- сіль за смаком
- свіжі трави – шніт-цибуля або кінза
Як готується сметанно-гірчична заправка
- Всі інгредієнти, крім зелені, потрібно змішати до однорідності і поставити у холодильник на 20 хвилин.
- Зелень додається у соус безпосередньо перед подачею до столу.
Якщо додати в таку заправку трохи разм’ятого виделкою м’якого сиру (типу Фета), її можна зробити ще густішою і більш поживною. У столовій ложці сметанно-гірчичної заправки міститься близько 28 калорій, але для збереження такої невеликій калорійності обов’язково потрібно брати гірчицю без додавання цукру або меду.
Завдяки гірчиці і соєвому соусу нейтралізується кислуватий присмак сметани. Сметанно-гірчична заправка – чудова альтернатива магазинному майонезу або доманшньому. І на приготування цієї салатної заправки потрібно зовсім трохи часу.
Смачного!
Корисні поради, як зробити соус нашвидкоруч
Інколи буває, що в нас немає деяких інгредієнтів, а хочеться щось додати, наприклад, до м’яса. А звичайний сосус, куплений в магазині, “не іде”.
Соус до м’яса гостро-солодкий
За смаком цей соус схожий на той, що подають у ресторанах до курячих крилець. Подібний гостро-солодкий соус дуже просто зробити, потрібні тільки 2 інгредієнти: гострий соус Чилі (з магазину) та мед.
3 частини соусу і 1 частина меду, ретельно перемішуємо до однорідності і все готово! Якщо хочеться більше гостроти, збільшуємо частину Чилі чи зменшуємо кількість меду. Мед, звичайно, слід брати рідкий або розтопити його на водяній бані.
Заправка до салату з зелені
Якщо не хочеться заправляти сметаною, майонезом чи олією, можна швидко зробити смачну заправку.
1 ч. ложка рідкого меду, 1 ч.ложка гірчиці (можна взяти Діжонську), 1 ложка соєвого соусу – все ретельно розмішати. За бажанням в кінці можна додати ложку олії.
Це базові пропорції, які можна змінювати в ту чи іншу сторону в залежності від того, що вам більше смакує.