Ця шарлотка з яблуками на кефірі дещо відрізняється від звичного пирога. Справа в тому, що яблука, до запікання в шарлотці, піддаються додатковій обробці і в результаті набувають дещо іншого смаку. Завдяки тісту і вологим яблукам, шарлотка на кефірі буде мати дуже ніжну і м’яку текстуру.
Шарлотка з яблуками на кефірі: інгредієнти
Якщо у вас є кефір, то цей покроковий рецепт пропонує його використати і в результаті отримати смачний рецепт до чаю. Отже
Інгредієнти
- яблука – 4 шт.;
- кефір – 200 мл (краще брати середньої жирності);
- борошно – 300-350 г;
- цукор – 200 г;
- яйця – 2 шт.;
- вершкове масло – 20 г;
- кориця – за смаком;
- сода – на кінчику ножа.
Замість кориці, для аромату можна використати ванільний цукор.
Шарлотка з яблуками на кефірі: готуємо за покроковим рецептом
Як вже зазначалося вище, особливість даного рецепту – додаткова термічна обробка яблук, але вона не займає багато часу.
- Яблука миємо, видаляємо серцевину з насінням, чистимо від шкірки.
- Потім нарізаємо яблука кубиками чи скибочками – на ваш смак.
- У пательні розтоплюємо масло, викладаємо порізані яблука, присипаємо їх цукром і корицею (за бажанням) і починаємо їх тушкувати, але спочатку відбудеться невелика карамелізація яблук.
- Готуємо яблука в пательні на середньому вогні протягом 5-10 хвилин, регулярно помішуючи.
- Готуємо тісто для шарлотки, поки тушкуються яблука і для цього у великій мисці збиваємо яйця до появи піни, додаємо цукор.
- Потім до яєць додаємо кефір, соду і корицю – все це ретельно вимішуємо ложкою, починаючи знизу – з дна миски, ніби «піднімаючи» тісто до гори. Перемішувати треба обережно, але досить швидко, щоб «вигнати» бульбашки повітря з тіста. Тісто не повинно бути рідким (густіше, ніж на оладки). Якщо вийшло рідкувате можна додати ще трохи просіяного борошна.
- Форму для випічки змащуємо маслом або застеляємо папером для випічки.
- Викладаємо протушковані яблука і заливаємо тістом, важливо слідкувати, щоб тісто «розійшлося» по формі рівномірно.
- Випікати шарлотку треба при температурі +180 °C близько 30 хвилин в залежності від духовки. Готова шарлотка з яблуками на кефірі має золотистий відтінок і, коли її проштрикати, на зубочистці нічого не залишиться.
Перед подачею до столу шарлотку можна присипати цукровою пудрою, прикрасити горішками чи листочками м’яти, ягодами.